Atnaujintas 2005 gegužės 18 d.
Nr.38
(1339)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Išeivijos padangėje

„Žuvėdra“ skrajojo Čikagoje

Klaipėdos universiteto
sportinių šokių kolektyvas
„Žuvėdra“ Čikagoje.
Pirmoje eilėje kairėje –
JAV LB Kultūros tarybos
pirmininkė Marija Remienė

Čikagos lietuvius „Žuvėdra“
džiugino grakščiais judesiais,
ypatinga šokio technika,
pritaikyta muzika ir apranga

Gegužės 1 dieną Čikagon atvyko „Žuvėdra“ – sportinių šokių kolektyvas iš Klaipėdos universiteto, pakviestas JAV Lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos, talkinant „Bičiulystei“ ir Amerikos lietuvių TV. „Žuvėdra“, Pasaulio ir Europos čempionė, laimėjusi keturis aukso medalius ir kitus apdovanojimus, pirmą kartą stebino Čikagos lietuvių visuomenę savo grakščiais judesiais, ypatinga šokio technika, pritaikyta muzika ir apranga.

„Žuvėdra“ pradėjo formuotis 1965-1967 metais, kai pramoginiai šokiai Lietuvoje dar nebuvo paplitę. 1989 metais „Žuvėdra“ pasirodė pirmą kartą Pasaulio čempionato varžybose, kuriose užėmė septintąją vietą. Tai buvo ilgo ir sunkaus darbo pradžia, nesibaigiančios daugybės valandų repeticijos, kurios ir atvedė „Žuvėdrą“ į pirmąsias sportinių šokių gretas.

„Žuvėdros“ ansamblio, kuriame 24 asmenys, pagrindas yra studentai. Tačiau jie nuolat keičiasi, ir šokėjus tenka vis auginti. Iškovotos pozicijos Europos ir Pasaulio čempionatuose ansamblį įpareigojo pasitempti, dirbti toliau, tobulėti. Kiekvienam čempionatui rengiama vis nauja programa. „Žuvėdros“ vadovai – Menų fakulteto Sportinių šokių katedros vedėja prof. Skaistė Idzelevičienė ir docentas Romaldas Idzelevičius iš Klaipėdos. Jie yra nusipelnę Lietuvos kultūros ir švietimo darbuotojai, apdovanoti medaliais už nuopelnus Lietuvai.

Nors „Žuvėdra“ Lietuvoje ir visoje Europoje yra plačiai žinoma, bet daugelis išeivijos lietuvių mažai težinojo apie šį kolektyvą ir apie sportinių šokių meną, kur ilgą laiką karaliavo vokiečiai. Skaitydami spaudoje apie jų nuopelnus, vis labiau norėjome pamatyti juos čia pat, Čikagoje. „Žuvėdra“ JAV tautiečių neapvylė. Po šio gegužės dienos koncerto „Žuvėdros“ vardas Čikagoje bus taip pat minimas kaip ir lietuviškas krepšinis. Salė, kurioje telpa 2500 žiūrovų, buvo perpildyta. Didžiąją daugumą sudarė jaunesnioji karta, bet buvo nemažai ir vyresnių tautiečių, taip pat ir svetimtaučių. Pertraukos metu girdėjosi įvairios kalbos: lietuvių, anglų, lenkų, rusų ir net japonų.

Koncertas, kurio metu buvo atliktas 31 šokis, tęsėsi dvi valandas. Kiekvienam šokiui šokėjai rengėsi skirtingais kostiumais. „Žuvėdriukai“ skrajojo scenoje, ir atrodė, kad fizinis ir emocinis krūvis jiems lengvai įveikiamas. Šokis „Viva Espagna“, už kurio atlikimą jie laimėjo Pasaulio čempionato aukso medalį, susilaukė ypatingų ovacijų.

Pasibaigus koncertui, JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė rengėjų vardu padėkojo „Žuvėdros“ kolektyvui ir jų vadovams už šį istorinį koncertą. Kultūra jungia išeiviją su tauta, o išeivijos vyresniuosius – su naujai atvykusiais tautiečiais. LB Krašto tarybos pirmininkė Regina Narušienė džiaugėsi, kad kultūra gyvuoja, ir kad ji pati asmeniškai, padėjusi parūpinti vizas, galėjo prisidėti prie „Žuvėdros“ greito atvykimo į Čikagą. Koncertą stebėjo JAV LB Krašto valdybos pirmininkė Vaiva Vėbraitė iš Durhamo, Konektikuto, bendruomenininkai Teresė ir Algimantas Gečiai, Lietuvos Respublikos generalinis konsulas Arvydas Daunoravičius su šeima, ALT-o pirmininkas advokatas Saulius Kuprys ir daug lietuvių visuomenininkų.

M.Remienė linkėjo, kad šis pirmas „Žuvėdros“ skrydis į JAV nebūtų paskutinis, kad savo talentu sportinių šokių kolektyvas toliau žavėtų kitataučius pasaulyje ir garsintų Lietuvos vardą, o grįžęs į namus toliau ištvermingai brandintų savo pasirinktą meną. Ištvermės ir stiprybės vadovams – prof. S. Idzelevičienei ir doc. R.Idzelevičiui. Per kultūrą mes siekiame prasmingai gyventi, o per ją kultūrėdami skleidžiame grožį.

Marija REMIENĖ

Čikaga, JAV

Jono Kuprio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija