Atnaujintas 2005 gegužės 18 d.
Nr.38
(1339)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Jaunųjų istorikų konferencija

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

Pranešimą skaitė Kauno
jėzuitų gimnazijos moksleiviai

Respublikinės konferencijos
Rietavo „Aušros“ katalikiškoje
mokykloje dalyviai.
Pirmoje eilėje sėdi iš kairės
vienuoliai bazilijonai: t. Pavlo
Jachimec, OSBM ir br. Severin
Studja, OSBM, dr. Aldona
Vasiliauskienė ir mokyklos
direktorė Daiva Juškienė

Atokiame Žemaitijos miestelyje Rietave, Oginskių dvaro patalpose, įsikūrusi „Aušros“ katalikiška vidurinė mokykla. 1991 metais buvo įkurta Rietavo katalikiška devynmetė mokykla, 1993-iaisiais reorganizuota į Rietavo katalikišką vidurinę mokyklą, o 2001 metais reorganizuota į Rietavo „Aušros“ katalikišką vidurinę mokyklą. Šįmet ši mokykla pradėjo antrą dešimtmetį labai svarbioje veiklos srityje ir, reikia pasakyti, kad tokia veikla vienintelė visoje Lietuvoje. Tai respublikinės jaunųjų istorikų konferencijos. Konferencijų iniciatorius, buvęs mokyklos, dabar Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas, pradėjęs kelti ir įgyvendinti idėją – suburti istorija besidominčius moksleivius, mokyti juos mokslinio darbo pradmenų, kad atvykę į konferenciją Rietave jie vieni iš kitų galėtų pasisemti patirties, stipriau pajustų meilę ir atsakomybę tėvynei.

V. Rutkausko idėja ir pradėti darbai nebuvo veltui. Respublikinių konferencijų, kurių tema „Tėvynės labui įnešu savąją dalį...“ organizavimo darbą tęsia mokyklos direktorė istorikė Daiva Juškienė. Temos pavadinimas neatsitiktinis – tai 1794 metų balandį, Tado Kosciuškos sukilimo metu, ištarti Mykolo Kleopo Oginskio žodžiai. Giliau pažvelgus – Tėvynės labui įnešant turtą, darbą ir gyvenimą...

Praėjusių metų balandį Rietavo „Aušros“ katalikiškoji vidurinė mokykla sukvietė moksleivius ir pedagogus į XI respublikinę jaunųjų istorikų konferenciją (užsiregistravo 99 asmenys, iš jų 15 mokytojų). Šeimininkai priėmė svečius iš septynių mokyklų (Rietavo savivaldybės Labardžių pagrindinė mokykla dalyvavo svečių teisėmis). Pranešimus skaitė Kauno Jėzuitų gimnazijos, Panevėžio vyskupo K. Paltaroko mokyklos, Šiaulių rajono Bazilionų vidurinės mokyklos, Rietavo L.Ivinskio vidurinės mokyklos, Rietavo savivaldybės Tverų vidurinės ir Medingėnų pagrindinės mokyklų atstovai ir šeimininkai.

Konferencijos pabaigoje apžvelgdama pranešimus dr. A.Vasiliauskienė akcentavo mokinių gebėjimą atsiliepti į aktualijas, mokėjimą išrinkti iš gausios medžiagos svarbiausius faktus ir įdomiai bei raiškiai juos perteikti, suprasti vaizdingumo svarbą ir tikslingai naudoti vaizdines priemones.

Konferencijos dalyvius maloniai nuteikė pirmasis pranešimas „Jonas Paulius II“ (Alina Česnauskaitė, mokytoja Daiva Juškienė). Pranešimo pabaigoje „Aušros“ katalikiškos vidurinės mokyklos devintokė jautriai perskaitė savos kūrybos eilėraštį, skirtą Popiežiui.

Šiemet kovą ir balandį Panevėžyje ir Vilniuje paminėtos kun. Alfonso Lipniūno (1905 03 12–1945 03 28) gimimo 100-osios ir mirties 60-osios metinės. Tad neatsitiktinai panevėžiškiai, atsiliepdami į jų vyskupijoje gimusio kunigo jubiliejinius minėjimus, parengė apie jį pranešimą (Jonas Vingilis, mokytojas Antanas Vaičikonis), keli moksleiviai perskaitė minčių iš kunigo dienoraščio (Jonas Vinglis, Dovydas Kučinskas, Saulius Matulionis, Linas Masiokas).

Šiais metais minimi LLA ir LLS jubiliejai. Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivių pranešimas „Istorijos pamoka „Partizaninis karas Lietuvoje“ – tai atsiliepimas į minėtus jubiliejus. Šeši prelegentai parengė atskiras temas, sudariusias bendrą pranešimą. Pateikta pokario įvykių seka (Aistis Zubas), kalbėta apie represinių struktūrų organus ir jų veiklą Lietuvoje (Viktorija Mišeikaitė), apie partizanų slėptuves (Karolis Astrauskas), nušviesta partizanų kasdienybė, jų buitis (Indrė Minelgaitė), literatūra (Vismantė Džežulskytė), iliustracijai pateikta keletas eilėraščių (Ieva Kazakevičiūtė) bei įrašytų dainų. Moksleivius konsultavo mokytoja Ona Zutkienė.

Du pranešimai skirti mokyklų istorijoms: „Rietavo gimnazija“ (Donata Montvydaitė, mokytoja Raimonda Katauskienė) ir „Mano mokyklos istorija“ (apie Medingėnų pagrindinę mokyklą bei Medingėnus – Roberta Katauskaitė, Jūratė Varpiotaitė ir Aušra Budrytė, mokytoja Jania Mašickienė), kalbėta apie žydų bendruomenę senuosiuose Tveruose (Rima ir Rūta Šaltmerytės, mokytojas Algimantas Juška).

Konferencijoje svarbus akcentas skirtas vienuoliams bazilijonams. Su šio, vienintelio Lietuvoje beveik prieš 400 metų įkurto ordino istorija supažindino jau į aštuntą konferenciją atvykstanti šio straipsnio autorė. Apie daugiau kaip prieš du šimtmečius Padubysyje (Šiaulių r.) bazilijonų įkurtą mokyklą kalbėjo Monika Augaitytė (mokytoja Aušrinė Andrijauskaitė). Bazilionų vidurinės mokyklos direktorius Rimantas Gorys atvežė videofilmuką iš susitikimo su konferencijos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“, vykusios Šiaulių universitete 2004 metais, dalyviais.

Rietave vykstančioms konferencijoms vadovauja patys mokiniai. Šį kartą tai buvo ne pirmus metus prezidiume sėdinti Dainora Žiliūtė ir debiutuojantis jos bendraklasis vienuoliktokas Artūras Vyšniauskas.

Su Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus eksponatais, Oginskių genealogija bei jų plačia veikla konferencijos dalyvius supažindino Milda Vyšteinaitė. Muzikos mokytojos Valdos Valužienės vadovaujamas ansamblis atliko keletą dainų. Susirinkusieji įdėmiai klausėsi ir vienuolių bazilijonų t. Pavlo Jachimec, OSBM, ir b. Severino Sudja, OSBM, velykinių giesmių ukrainiečių kalba.

Moksleiviai į namus sugrįžo ne tik įgiję mokslinio darbo patirties, praturtėję žiniomis, praplėtę draugų ratą, bet ir apdovanoti Rietavo „Aušros“ katalikiškos mokyklos padėkų raštais ir žurnalais, įteiktais mokyklos direktorės D.Juškienės. Konferencijos dalyviams tėvai bazilijonai padovanojo spalvotus lankstinukus, skirtus ordino įkūrėjui Šv. Juozapatui, ir specialius laikraščius „Vienuoliai bazilijonai ir Bazilionai“, išleistus 2003 metais Bazilionų mokykloje vykusios trečiosios tarptautinės mokslinės praktinės konferencijos, skirtos Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui, proga.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija