Atnaujintas 2005 gegužės 18 d.
Nr.38
(1339)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Moksleivių saugumas mokykloje

Jau kurį laiką įvairių organizacijų įvairiuose lygiuose gvildenama vaikų saugumo problema mokykloje, šeimoje, gatvėje. Vis labiau pastebima mokyklose pasireiškianti agresija įvairiausiomis formomis: nuo žodinių įžeidinėjimų, patyčių, prasivardžiavimo iki reketavimo ir fizinio smurto. Tai ne tik gniuždo vaikus, bet ir moko agresyvaus elgesio, o jį vėliau vaikas perkelia į savo šeimą ir aplinką.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, laisvė suprasta kiekvieno savaip, skirtingai.

Švietimo ministerijos iniciatyva 2004 metų pabaigoje nutarta įkurti koordinacinę grupę, kuri jungs vaikų ir jaunimo užimtumo bei prevencine veikla besirūpinančių žinybų, savivaldos, nevyriausybinių organizacijų vadovus. Dar kartą nurodyta, kad mokyklos, savivaldos organizacijos, vietos bendruomenių, seniūnijos atvertų sporto sales, kitas tinkamas vaikų užimtumui patalpas, kompiuterių klases ir po pamokų, ir per moksleivių atostogas. Nemaža dalis šių organizacijų paskirtų vadovų pasijunta savo kiemo absoliučiais šeimininkais ir bendri tautos nusikalstamumą tramdantys dalykai juos mažai jaudina.

Mėnesius treneriai, kitų būrelių vadovai gaišta ieškodami, kur panaudos būdu galėtų gauti vietą užsiėmimams, nors Vilniaus miesto savivaldybės jau ne pirmi metai nurodyta neužimtas patalpas mokyklos suteiktų užsiėmimams. Mums atrodo, kad tilptume, o šeimininkams – kad ne. Tai leistų moksleiviams turėti didesnį pasirinkimą ir daugiau vaikų būtų kryptingai mokomi ir prižiūrimi. Betikslis klaidžiojimas pamiškėmis, gatvėmis, tarpuvartėmis veda į klystkelius.

Kai kas vaikų užimtumui tinkamas patalpas jau visus 15 metų laiko nenaudojamas arba panaudoja retsykiais (nuo rinkimų iki rinkimų), laukdami turtingo nuomotojo. Bet visi žinome, kokia daugumos tautiečių finansinė padėtis, kad ir privalomą penkių litų įnašą daugelis trenerių dengia iš savo atlyginimo. Tad gatvės auklėjimui pasirinkimas didelis. Bet tai yra visos tautos turtas – vadintas valdišku. Graikų-romėnų imtynių sporto klubas „Sakalas“ dėkoja jau ne vienerius metus panaudos būdu laisvas sporto sales teikusių Vilniaus miesto Radvilų vidurinės mokyklos administracijai (direktorius Gintaras Petronis), darželiui „Delfinukas“ (vedėja Irena Jasnauskienė, buvusi sportininkė Kraeckaitė), nepagailėjusiems vaikams baseinuko po treniruočių, kuris siekia vaikų sveikatingumo centro vizijos šiame miesto pakraštyje. Taip pat nuoširdus ačiū „Ryto“ vidurinei mokyklai (buvusiai direktorei L.Juozaitienei), Aikido federacijos vadovui V.Lisicinui. To negalima pasakyti apie kai kuriuos vidurinių mokyklų bei seniūnijų vadovus, kurie iš viso neatsakė į raštišką kreipimąsi šiuo klausimu.

Dalies jaunimo ir vaikų netolerantiškas elgesys mokyklose, viešosiose vietose, įvairialypis ir didėjantis nusikalstamumas jau kurį laiką grasina tautai. Statistikos duomenimis, po ekonomikos, Lietuvos žmonėms labiausiai rūpi saugumo problema.

Vadovaujantis visuomeninio judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ bei Policijos rėmėjų įstatais, jau daugiau kaip dešimt metų šioje srityje veikiantis graikų-romėnų imtynių klubas „Sakalas“ rekomenduoja kurti patrulines grupes iš moraliai tvirtų ir fiziškai pajėgesnių moksleivių (vyresnėse ir jaunesnėse klasėse), suteikiant jiems minimalių teisinių žinių bei mokant dvikovinių sporto šakų siūlomų savigynos veiksmų. Jos budėtų mokyklose, klasėse ir teritorijoje apie mokyklą laisvu nuo pamokų metu.

Nors noras pirmauti, išsiskirti, lyderiauti, šiais laikais ir praturtėti yra natūralus dalykas vaikams ir suaugusiems, bet neturėtų būti peržengiamos tradiciškai nusistovėjusios ribos. Čia daugiausia lemia žmonių mentalitetas. Bet to reikia siekti nuo mažumės skatinant visuomenės narių aktyvumą, veiklos skaidrumą, viešumą, ugdyti patriotiškumą. Aišku, sustabdytas bendraklasių, draugų skriaudėjas, per didelis išdykautojas, kitaip netinkamai besielgiantis jaunuolis turėtų apgalvoti savo elgesį. Kurtųsi blogiui neigiama atmosfera. Svarbu įkurti branduolį, padaryti pradžią. Tokia iniciatyva, palaikoma mokytojų, administracijos, plėsis ir vystysis.

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu aiškinimų, knygelių, lankstinukų, atmintinių jau nepakanka šalinant negeroves mokyklose tarp moksleivių. Moksleiviams apsaugoti mokyklas bandoma aptverti aukštomis tvoromis, pristatyti telekamerų, net samdyti apsaugininkus. Bet tai brangiai atsieis mūsų biudžetams. Reikia suteikti galimybę moksleivių savivaldai šalinant negeroves tarp moksleivių. Moksleiviai, artimiau bendradarbiaudami, pažįsta vieni kitus, žino „kas kuo kvėpuoja“ gana gerai. Ir šios patrulinės grupės, vadovaujant mokyklos administracijai, mokytojams, gali turėti lemiamos reikšmės šalinant negeroves mokyklose. Į patrulių grupes kviečiami pirmiausia dvikovinių sporto šakų atstovai (sambo, dziudo, kitų imtynių, bokso) ir kiti sportininkai.

Dar trumpai norėtųsi pasiguosti sporto klubo reikalais. Klubas savo sporto bazės neturi. Kai galime, bazes nuomojamės ar prašome įleisti panaudos būdu. Ir taip esame blaškomi. Klubas veikia visuomeniniais pagrindais.

Tiesą sakant, turime vieną rėmėją – draudimo kompaniją PZU „Lietuva“. Treneriai šį tą uždirba apdrausdami vaikus bet kokia draudimo rūšimi ar jei tėveliai ką nors apdraudę per sporto klubo „Sakalas“ trenerius. Nuo šiol, apdraudę vaikus gyvybės, nelaimingų atsitikimų 2 proc. draudimu visose draudimo kompanijose ar pasirašę privačiame pensijų fonde per sporto klubą „Sakalas“, treniruotes galės lankyti nemokamai.

Graikų-romėnų imtynių klube „Sakalas“ išmoko savigynos veiksmų, reikalingų norint apsiginti, mažesnius vaikus mokome plaukti, dalyvaujame Švietimo ministerijos vasaros poilsiui rengiamame konkurse.

Klubo kodas 9318961

Telefonai pasiteirauti: 8-60694604, 8-689-10271;

Draudimo operacijas galima atlikti treniruočių salėse Vilniuje:

1. Gelvonų g. Nr. 55 šeštadieniais, 12-13 val.

2. Kalvarijų Nr. 11-2, „Socialinės garantijos“ darbo dienomis ir darbo valandomis.

3. Oslo g. Nr. 5 šeštadieniais 8-11 val. Apsaugos sistemos centre „Admita“,

4. Maciulevičiaus g. Nr. 32, „Delfinukas“, šeštadieniais, 14-15 val.

5. Draudimo kompanija PZU „Lietuva“, Jasinskio g. 16, darbo dienomis ir darbo valandomis. Tel. 8-5-2496391, 8-689-87817.

6. Vilniaus imtynių klubas, Smolensko g. 10, 2 aukštas, antradieniais, 16-17 val.

Minėtose vietose apsidraudę, gausite treniruočių tvarkaraštį.

Sporto klubas savo veiklą norėtų plėsti ir lankytis mokyklose, vasaros poilsio stovyklose, mokyti moksleivius vietoje (bus atsivežti inventorius, čiužiniai; sportininkai, treneriai). Tam reikalingas transportas. Klubas tikisi aukų (iš organizacijų ir piliečių).

V.REMEIKA,
klubo „Sakalas“ vadovas

N.ILKEVIČIUS, V.KANTĖ,
treneriai

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija