Atnaujintas 2005 gegužės 20 d.
Nr.39
(1340)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilniaus arkivyskupijos organizacijos parėmė 8,5 tūkst. vargstančiųjų

Vilniaus arkivyskupija išleido pirmąją socialinę ataskaitą apie pagalbą pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms - seneliams, ligoniams, žmonėms su negalia, vienišoms mamoms, probleminėms šeimoms ir jų vaikams.

Vilniaus arkivyskupo metropolito kardinolo Audrio Juozo Bačkio teigimu, ataskaita byloja ne tik apie visuomeninę krikščioniškų socialinių projektų prasmę. Ji labai konkrečiai liudija, kiek bėdos prispaustųjų sulaukė pačios reikalingiausios paramos, taip pat - kokia svarbi tiesioginė, su meile teikiama, žmogaus pagalba kitam žmogui.

2003-2004 metų katalikiškų iniciatyvų tyrimas parodė, jog minėtu laikotarpiu katalikiškos organizacijos padėjo beveik 8,5 tūkst. Vilniaus arkivyskupijos gyventojų. Arkivyskupijos globos namuose gyveno 59 vaikai ir paaugliai, dar 240 globos įstaigose praleido iki mėnesio.

Dienos centruose savanoriai ir etatiniai organizacijų darbuotojai kasdien dirbo su 235 probleminių šeimų vaikais, dar 173 dienos centruose ruošdavo pamokas ir pavalgydavo kelis kartus per savaitę. 109 vaikus savanoriai kvietė dalyvauti šventėse arba į vasaros stovyklas.

Per metus iš steigėjų paramos ir projektų gyvenančios katalikiškos organizacijos parėmė beveik 1,4 tūkst. šeimų. Vilniaus arkivyskupijos Motinos ir vaiko globos namuose glaudėsi 234 artimųjų palaikymo netekusios mamos, dešimt šeimų mokėsi amato vieninteliame dienos centre mamoms.

Pagalbą pagyvenusiems žmonėms teikė keturios katalikiškos organizacijos. Viena jų 27 žmones nuolat globojo senelių namuose.

Beveik 400 žmonių su psichine negalia iš katalikiškų organizacijų sulaukė finansinės paramos, dar 30 šeimų, auginančių vaikus su psichine negalia, buvo lankomos namuose, buriamos į savipagalbos užsiėmimus. Trylika psichinę negalią turinčių suaugusių kiekvieną dieną buvo kviečiami į jiems skirtą dienos centrą, kuris veikia Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje.

Tradiciškai katalikiškos organizacijos nenusigręžė nuo benamių, narkomanų, alkoholikų, buvusių kalinių.

524 žmonės kasdien buvo maitinami „Betanijos” labdaros valgykloje, kurioje per metus pagaminama 156 tūkst. porcijų pietų. 180 minėtos grupės žmonių sulaukė nemokamų psichologinių, teisinių, socialinių konsultacijų, 80 benamių gavo nakvynę ilgesniam laikui, o 150 prieglaudose nakvojo vieną dvi naktis.

Finansinės katalikiškų organizacijų paramos per metus sulaukė 880 buvusių kalinių.

Tyrimo iniciatorių teigimu, apklausa rodo, jog Bažnyčios nariai supranta iš Tikėjimo Kristumi kylantį įsipareigojimą artimui. „Visuomenėje gajus kataliko - davatkiško, nerangaus, nešiuolaikiško žmogaus - įvaizdis, o Bažnyčia įsivaizduojama kaip uždara. Tačiau organizacijų apklausa liudija priešingus dalykus - Bažnyčia yra aktyvi mūsų visuomenės narė, o jos nariai veikia ir imasi iniciatyvios įvairiose, dažnai skaudžiose srityse”, - teigiama Vilniaus arkivyskupijos socialinės veiklos ataskaitoje.

Kaip sakė Vilniaus arkivyskupijos socialinių reikalų komisijos pirmininkas Balys Stankus, anksčiau didelę dalį pinigų socialinėms veikloms skirdavo privatūs aukotojai ir užsienio fondai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare aukų ir katalikiškų užsienio fondų paramos labai sumažėjo. „Dabar tarptautinės struktūros mus pačius ragina mokyti trečiųjų šalių nevyriausybines organizacijas, religines bendruomenes padėti sunkiau gyvenančių valstybių bendruomenėms kurti tokias struktūras kaip „Caritas“, mokyti rašyti projektus ir patiems ieškoti finansavimo”, - sakė B. Stankus.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija