Atnaujintas 2005 gegužės 20 d.
Nr.39
(1340)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pavyzdingos Kristaus meilės liudytojos

Asesjon Nikolė Goni

Mariana Barbara Kop

Gegužės 16-osios rytą popiežius Benediktas XVI audiencijoje priėmė du su puse tūkstančio maldininkų iš Ispanijos ir Amerikos, kurie dalyvavo gegužės 14 dienos pavakare Vatikano Šv. Petro bazilikoje vykusioje savo tautiečių, dviejų seserų vienuolių, beatifikacijos iškilmėje. Nors beatifikacijos šv. Mišioms vadovavo ne Popiežius, bet Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Žozė Saraiva Martinsas, tačiau po beatifikacijos įvyko tradicinė audiencija, kurioje Popiežius priėmė iškilmėje dalyvavusius maldininkus.

Šeštadienį palaimintosiomis paskelbtas dvi seseris vienuoles – ispanę Asesjon Nikolę Goni (1868-1940) ir amerikietę Marianą Barbarą Kop (1838-1918) – popiežius Benediktas XVI pavadino pavyzdingomis Kristaus meilės liudytojomis, kurios savo gyvenimu, savo darbais, net ir dabar, kai nuo jų gyvenamo laiko jau yra praėję po keletą dešimtmečių, mus moko, koks yra krikščioniškas pašaukimas. Kreipdamasis į beatifikacijos iškilmėje dalyvavusius ispaniškai kalbančius maldininkus, o ypač į seseris dominikones, kurioms priklausė ir nauja palaimintoji, Šv. Tėvas sakė: Nuolat ieškokite Dievo misionieriškame gyvenime ir savo bendruomenių darnoje. Būkite pasirengusios eiti visur ten, kur reikia jūsų darbo ir liudijimo, kur Bažnyčiai reikia jūsų pagalbos. Amerikietės sesers M.Kop kraštiečiams popiežius Benediktas XVI sakė: „Be jokios abejonės, motinos Marianos gerumas, žmogiškai kalbant, buvo pavyzdingas. Tačiau žinome, jog vien geri ketinimai ir nesavanaudiškumas nepaaiškina jos krikščioniško pašaukimo. Ji visų pirma buvo kupina krikščioniškos meilės ir ši Kristaus meilė, o ne tik žmogiškas gerumas, ją paskatino aukotis raupsuotiesiems, skirti jiems visą savo gyvenimą“.

* * *

Kaip minėta, dviejų seserų vienuolių skelbimo palaimintosiomis šv. Mišios vyko gegužės 14-ąją. Prie altoriaus priėję vyskupijų, iš kurių buvo kilusios naujos palaimintosios, ordinarai paprašė, kad dvi seserys vienuolės būtų įrašytos į palaimintųjų knygą, ir trumpai pristatė dviejų vienuolių nuopelnus, dėl kurių jos yra vertos būti pakeltomis į altorių garbę. Šv. Mišioms vadovaujantis Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Ž.Saraiva Martinsas perskaitė popiežiaus Benedikto XVI apaštališkąjį laišką:

„Mes, patenkindami mūsų brolių Fernando Sebastiano Agiliaro, Pamplonos arkivyskupo, ir Džeimso Maiklo Moiniheno, Sirakuzų vyskupo, taip pat daugelio kitų brolių vyskupų ir tikinčiųjų prašymus, atsiklausę Šventųjų skelbimo kongregacijos nuomonės, mūsų Apaštališka galia leidžiame, kad garbingosios Dievo Tarnaitės Asesjon Nikolė Goni ir Mariana Kop nuo dabar būtų vadinamos palaimintosiomis ir kad būtų galima įstatymų numatytose vietose kasmet minėti jų šventę: A.N.Goni vasario 24-ąją ir M.Kop sausio 23-iąją. Vardan Tėvo ir Sūnaus, ir Šventosios Dvasios. Amen“. Pasirašyta Romoje, prie Šventojo Petro, 2005 Viešpaties metų gegužės 14 dieną, pirmaisiais mūsų pontifikato metais“.

Paskui abu beatifikacijos prašę vyskupai padėkojo Popiežiui ir šv. Mišios buvo tęsiamos toliau.

Pagal VR

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija