Atnaujintas 2005 gegužės 25 d.
Nr.40
(1341)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vėliava, dukart pabuvusi Sibiro tremtyje

2002 metų rudenį Tadas Mindaugas Masėnas, užtvenkęs Virintos upę (Svobiškio k., Alantos sen., Molėtų r.) ir sumontavęs turbiną, paleido hidroelektrinę, kuri įjungta į visos šalies energetikos sistemą. Šioje vietoje buvo T.M.Masėno uošvio Steiblio sklypas ir vandens malūnas.

T.M.Masėnas – kaunietis. Jam šios vietos buvo nežinomos. Kartą jis pamatė savo uošvį, išeinantį iš Lietuvos komunistų partijos Molėtų rajono komiteto ir besišluostantį ašaras. Doras senukas buvo pajuoktas, pažemintas. Toks komunistų poelgis su senu žmogumi labai sujaudino Tadą, ir jis davė žodį kaip nors pažymėti, jei atsiras galimybės, buvusį Steiblių ūkį.

Tokia diena atėjo. Beveik dešimt metų statęs hidroelektrinę T.M.Masėnas surengė jos atidarymą, sukvietė žmones iš visos Lietuvos. O prie tilto iškėlė trispalvę. Ne bet kokią – laisvės kovų pašventintą vėliavą.

Raudonieji nemėgo tautos patriotų, kokiais buvo Kauno inteligentų Masėnų šeima. Jau 1941 metų birželį ją ištrėmė į tolimąją Šiaurę. Tadui tada buvo tik penkeri, bet jis gerai atsimena, kaip vyresnieji šeimos nariai slėpė ir saugojo trispalvę, nes jeigu ją būtų pastebėję, ypač enkavėdistai ar komunistai, pasigailėjimo nebūtų buvę – 25 metai kalėjimo ir penkeri tremties, be jokio teismo.

Masėnai trispalvę išsaugojo. Gelbėdamiesi nuo bado, mirties ir atšiauriosios tundros jie pabėgo ir sunkiai pasiekė Lietuvą. Visur vežėsi tautinę vėliavą. Tai buvo didžiulė rizika.

Neilgai tremtinių šeima gyveno Lietuvoje. Enkavėdistai išaiškino bėglius ir vėl išvežė į Sibirą. Ir šįkart Masėnai nepaliko trispalvės – vežėsi ją su kitais daiktais.

Tremtyje išsaugojo brangų reliktą. Antrą kartą parvežė į Lietuvą, išskalbė, išlygino ir saugo ateities kartoms.

„Šią vėliavą iškabinu tik labai svarbiomis progomis, – sakė T.Masėnas. – Ji pasiūta iš geros vilnonės, dvigubos medžiagos. Jai jau 70 metų, o gal ir daugiau, ji vyresnė už mane“.

Vertingas muziejinis eksponatas, dukart patyręs Sibiro tremtį, tautos patriotų Masėnų rūpesčiu išliko iki šių dienų.

Algirdas MEILUS

Molėtai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija