Atnaujintas 2005 gegužės 25 d.
Nr.40
(1341)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Literatūrinis pavasarėlis

Geriausia prozininkė
Vadoklių vidurinės mokyklos
dvyliktokė Giedrė Narbutaitė

Kai Žižmojo pakrantėse susprogsta medžiai ir krūmai, į Ančiškio bažnytkaimį (Kėdainių r.) iš aplinkinių mokyklų suvažiuoja literatai, lydimi mokytojų lituanistų. Šiais metais į trečiąjį „Literatūrinį pavasarėlį Ančiškis 2005“ atėjo ir patys mažiausi pradinukai ančiškėnai, ir atriedėjo autobusiukai su moksleiviais iš kaimynių Panevėžio rajono Ramygalos gimnazijos bei Vadoklių vidurinės mokyklos.


Vakaras su knygos autore

Vilniaus J.Masiulio knygyne „Prie halės“ balandžio 21-ąją vyko susitikimas su knygos „Juozas Masiulis knygnešys ir knygininkas“, skirtos Panevėžio J.Masiulio knygyno 100- mečiui pažymėti, autore Joana Viga Čiplyte. Jį organizavo sostinėje gyvenančių panevėžiečių bendrija. Vakarą vedė J.Masiulio vaikaitė Karolina Masiulytė-Paliulienė. Knygyno „Prie halės“ savininkė susirinkusiesiems pasakojo, kaip atgimus Lietuvai ji grįžo į gimtąjį kraštą iš priverstinės tremties Prancūzijoje, kokiomis sąlygomis sugebėjo atkurti savo senelio knygyną Panevėžyje bei įsteigti dar du naujus. Iš šio krašto kilusių ir dabar Vilniuje įsikūrusių žmonių bendrijos pirmininkas Bronius Kačkus priminė, jog panevėžiečiai net sovietiniais metais nepamiršo prieškario laikų tradicijos ir miesto centrinį knygyną jie vadino J.Masiulio vardu. Ne vienas tikino šiandien tebeturįs jame įsigytų knygų.


Jos didenybė knyga

Kėdainiuose, M.Daukšos viešosios bibliotekos renginių salėje veikė paroda „Jos didenybė knyga“. Joje pateiktos įvairios knygos. Labiausiai lietuvių raštijai S.Jaugelis Telega nusipelnė tuo, kad 500 egzempliorių tiražu išleido „Knygą nabažnystės krikščioniškos“. Jis ją parengė kartu su S.Minvydu, S.Tamošausku ir J.Božimovskiu (vyresniuoju). Vienintelis šios knygos egzempliorius surastas Švedijos Upsalos karališkojo universiteto bibliotekoje. Parodoje eksponuojamas fotografuotinis knygos leidimas). S.Jaugelis Telega parašė ir pirmąją spausdintą eiliuotą lietuvišką dedikaciją, kuri skirta kunigaikščiui, Lietuvos lauko etmonui, Vilniaus etmonui, Vilniaus vaivadai Jonušui Radvilai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija