Atnaujintas 2005 gegužės 25 d.
Nr.40
(1341)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Literatūrinis pavasarėlis

Geriausia prozininkė
Vadoklių vidurinės mokyklos
dvyliktokė Giedrė Narbutaitė

Geriausia poete pripažinta
Ramygalos gimnazijos
dešimtokė Aistė Čyplytė
Algimanto ŽIŽIŪNO
nuotraukos

Kai Žižmojo pakrantėse susprogsta medžiai ir krūmai, į Ančiškio bažnytkaimį (Kėdainių r.) iš aplinkinių mokyklų suvažiuoja literatai, lydimi mokytojų lituanistų. Šiais metais į trečiąjį „Literatūrinį pavasarėlį Ančiškis 2005“ atėjo ir patys mažiausi pradinukai ančiškėnai, ir atriedėjo autobusiukai su moksleiviais iš kaimynių Panevėžio rajono Ramygalos gimnazijos bei Vadoklių vidurinės mokyklos.

Šios jaunųjų literatų šventės sumanytojas ir vienas iš organizatorių yra vilnietis žurnalistas ir fotomenininkas Algimantas Žižiūnas. Iš šių apylinkių yra kilę jo tėvai. Be to, jis pats pokariu yra baigęs Ančiškio pradžios mokyklos pirmąjį skyrių. Po to gyvenimą ir mokslą tęsdamas Kaune, retkarčiais čia apsilankydavo. Jausdamas tėvų krašto ir savo vaikystės pievų didelę trauką, į šį atkampų, bet jam mielą Kėdainių rajono bažnytkaimį jis, prasidėjus Sąjūdžiui, pradėjo dar dažniau lankytis. Ir atvyksta su kilniomis idėjomis – noru pagražinti bei praturtinti kaimo vaikų kasdienybę. Vienas naujesnių fotomenininko veiklos projektų yra literatūriniai konkursai, užsibaigiantys rezultatų suvedimu ir apdovanojimais šventiškoje aplinkoje.

Kad sprendimai būtų patikimesni, skaityti ir vertinti į Vilnių atsiųstos moksleivių kūrybos A.Žižiūnas į talką pasikviečia ką nors iš pažįstamų Lietuvos rašytojų sąjungos narių. Pernai talkino rašytojai Danielius Mušinskas ir Albertas Laurinčiukas. Jie sutiko dalyvauti ir šventėje. Šiais metais talkino tik A.Laurinčiukas, nes D.Mušinskas dėl rimtų priežasčių negalėjo prisidėti prie renginio. O be to, organizatorius A.Žižiūnas šiais metais debiutavo – išleido pirmąją savo kūrybos knygelę vaikams – eiliuotą pasaką „Eketės paslaptys“. Tai suteikė jam moralinę teisę kalbėti ir spręsti apie vaikų literatūrinę kūrybą.

Taigi gegužės 10 dieną, nors oras buvo permainingas, gražioje Ančiškio girininkijos Žižmojo upelio pakrantėje buvo paskelbti mokslo metų laikotarpiu sukurtų geriausių literatūrinių kūrinių autoriai. Geriausia poete pripažinta Ramygalos gimnazijos dešimtokė Aistė Čyplytė, kurią moko vyresnioji lietuvių kalbos mokytoja Laima Grikšaitė, prozininke – Vadoklių vidurinės mokyklos dvyliktokė Giedrė Narbutaitė, kurią moko vyresnioji lietuvių kalbos mokytoja Renata Jankevičienė. Pirmajai mergaitei atiteko svarus Lietuvos fotomenininkų sąjungos naujausias almanachas „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien“, o antrajai – solidus R.Augūno fotoalbumas „Žmonės ir kalnai“.

Patys mažiausi ančiškėnai deklamavo eilėraščius, kuriuos išmoko per šiuos mokslo metus. Visi literatai ir skaitovai gavo didelių ir mažų knygų knygelių bei kitokių suvenyrų. Neliko nė vieno užmiršto ar nuskriausto. Panašų renginį numatyta organizuoti ir kitais metais. Šį renginį parėmė leidykla „Vaga“, vaikų laikraščio „Kregždutė“ redakcija bei įvairiuose miestuose gyvenantys rašytojai su savo autografuotomis knygomis.

Apdovanojimams baigiantis, oras bandė sudrumsti šventę, tačiau K.Valionio vadovaujamas popchoras ,,Džiole ole“ iš Truskavos savo jaunatviškais šokiais ir dainomis tuoj pataisė visų nuotaiką. Truskavos seniūnija visiems suruošė skanias vaišes.

Irena ZUBAUSKIENĖ,
Ramygalos gimnazijos mokytoja

Ančiškis, Kėdainių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija