Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Šeimos albumo puslapiuose -
vien malonios akimirkos

Vištyčio klebonas
kun. Linas Dūkšta džiaugėsi,
kad šv. Mišių metu giedos
„Šilojų“ dainininkės,
o pamaldas delsė pradėti -
laukė renginio sielos
mokytojos Janinos
Vasaitienės, kuriai pamokslo
metu už tokį šaunų
sambūrį išreiškė padėką

Padėka mokytojai Janinai
Vasaitienei ir džiaugsmo
ašaros jos akyse

VIŠTYTIS. Minint Tarptautinę šeimos dieną Vištyčio Petro Kriaučiūno vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojai surengė didelę ir gražią šventę „Mano šeimos albumas“. Į ją kvietimai buvo išdalyti tėvams, miestelio visuomenei.

Kaip įžangą į renginį kultūros namuose, Vištyčio Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišias už Vištyčio krašto šeimas aukojo parapijos klebonas kun. Linas Dūkšta. Jis sveikino visas šeimas, ypač tas, kuriose ieškoma sąlyčio taškų, siekiama santarvės, puoselėjamos dvasinės vertybės, kvietė ir toliau saugoti darną, atsakomybę, tarpusavio pagarbą bei meilę.

Gegužės mėnuo Vištytyje tarsi buvo skirtas išaukštinti šeimoms: žmonės gėrėjosi Motinos dienos švente, močiutėms skirta vakarone. Renginio skaitovė mokytoja Vilija Paškauskienė išreiškė viltį, jog jaunoji vištytiečių karta atsakingai žvelgia į ateitį. Šiais mokslo metais mokyklos vyresniųjų klasių moksleivių grupė išklausė dekanato Šeimos centro pasirengimo šeimai kursus, Vilkaviškio dekanas prelatas V. Gustaitis jiems įteikė tai liudijančius pažymėjimus. Kiek anksčiau mokykla gėrėjosi mokinių sukurtais genealoginiais savo giminės medžiais.

Tačiau visus metų renginius vainikavo spalvingas ir nuotaikingas koncertas Tarptautinei šeimos dienai. Jo scenarijaus autorė ir režisierė, mokyklos meno kolektyvų vadovė Janina Vasaitienė pakvietė visus susimąstyti, koks gražus, jautrus ir nepaprastai trapus kūrinys yra šeima. Juk kiekvieno vaiko pasaulis prasideda nuo jo mamos, tėčio, senelių. Vaikas pirmiausia šeimoje sužino, kas gera ir bloga, dora ir nedora, ką galima ir ko nedera daryti. Šeimoje patirti įspūdžiai, išugdyti įgūdžiai bei įpročiai, įskiepytos vertybės, tėvų meilė ir jų autoritetas, pamokymai ir patarimai išlieka ilgai. Ir tai yra tas pamatas, ant kurio statomas visas žmogaus gyvenimas.

Pasaulis savęs neatsimena be šeimos. Mitai, padavimai, legendos ir tikėjimas vienaip ar kitaip pasakoja apie šeimą... Senosiose gryčiose, akis pakėlęs aukštyn, matydavai Šventosios Šeimos paveikslą, į ją melsdavosi mūsų tėvai, seneliai, jos globai pavesdavo savo žemiškąją šeimą.

Daug kas gyvenime prasideda nuo smulkmenos, judesio, žvilgsnio, žodžio... Mokytoja Janina Vasaitienė, pasirengusi moksleivius koncertui, į sceną sukėlė ir parodė, koks grožis gimsta po kruopštaus darbo, po kiekvieno prisilietimo prie mažiausių mūsų visuomenės narių – tyrų vaikų sielų.

Koncerto vedėjos moksleivės Edita Žemaitytė ir Rosita Keršpylaitė, tarp šokėjų ir dainininkų, muzikantų pasirodymų „vartė“ ir įtaigiai komentavo „seną šeimos albumą“. Per dvidešimt koncerto numerių atrodė vienas už kitą skambesni ir spalvingesni. Scenoje vyresniuosius keitė jaunesnieji ir mažieji: šokiai „Sesylio“, „Sirtakis“, „Tarantela“, „Lopšinė“, polka, rokenrolas.... Ne kartą susirinkusieji salėje pratrūko plojimais, kai dainuoti sustojo pasitempę dešimtų-dvyliktų klasių vaikinai, kai lengvai scenoje sklandė merginos arba įbėgo žaislais nešini mažieji ir kt. Instrumentinis ansamblis grojo liaudies melodijas, jų būryje tautiniais drabužiais apsivilkusi mokytoja J.Vasaitienė nesiskyrė nuo mokinių.

Koncertą paįvairino Muzikos mokyklos kanklininkės ir „Šilojų“ kolektyvas, kuris porą giesmių sugiedojo ir bažnyčioje.

Pabaigoje ilgai aidėjo plojimai. Mokytojai J.Vasaitienei kaimo žmonės dėkojo atsistoję. Už tai, kad savo entuziazmu visus sujungė į vieną šeimą, kad apdalijo gėriu. Mokyklą paliekantys šokėjai abiturientai, kurie jos globojami šokiu ir daina augo nuo pradinių klasių, atsisveikino žodžiais: „Mes jus labai labai mylime“.

Mokytoja lenkėsi visiems ir prašė salėje sugautas gėrio kibirkštėles parsinešti į savo šeimų židinius.

Birutė NENĖNIENĖ

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija