Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Muziejumi tapęs tikybos kabinetas

Sesuo Regina Teresiutė
pasakoja vaikams
apie 30 metų
rinktus eksponatus

Į savo namus bei į savo širdį žmonės atsineša ir saugo tai, ką randa pasaulyje gražiausia. Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos sesuo Regina Teresiutė trisdešimt metų rinko įvairius žmonių tikėjimą išreiškiančius daiktus. Dar daugiau tikrų lobių sukrauta jos širdyje. Tiek vienais, tiek kitais sesuo nuoširdžiai dalijasi su visais. Nepakartojama sakralinių eksponatų paroda, pavadinta „Krikščionybė 2000“, pabuvo jau daugelyje kaimo ir miesto mokyklų. Gegužės 11-ąją paroda džiaugtasi ir Kelmės rajono Užvenčio Šatrijos Raganos vidurinėje mokykloje. Daugybė kryžių, kryželių, įvairių Marijos, Rūpintojėlių, angelų, šventųjų ir kitokių statulėlių, liturginių įrankių, varpų, varpelių buvo rūpestingai ir išmoningai išdėliota lentynose, ant suolų, pakabinta ant sienų. Tikybos kabinetas kelioms dienoms virto jaukiu senelių ir prosenelių tikėjimą liudijančiu muziejumi. Žvakės senosiose žvakidėse skleidė sakralumo, jaukumo šviesą. Paroda mokykloje buvo organizuojama tikybos ir etikos mokytojos Gražinos Vileikienės iniciatyva.

Sesuo Regina ne tik išdėliojo, pakabino neįkainojamas vertybes, bet ir kiekvienai klasei atskirai kalbėjo apie kolekcijos rinkimą, parodos eksponatus. Pasakojimą sesuo pradėdavo nuo Jėzaus kančios simbolio – kryžiaus, aprodydavo įvairias statulėles, paaiškindavo liturginių indų naudojimą ir baigdavo varpų skambesiu. Mokiniai atvirai džiaugėsi unikalia paroda, kur galėjo patys paliesti rodomus daiktus. Didžiausią džiaugsmą teikė skambinimas įvairių dydžių varpeliais. Sesers Reginos paroda moksleivius ir mokytojus praturtino ne tik matytais meno kūriniais, bet ir suteiktomis žiniomis. Mažiausiesiems seminaro metu buvo atskleistos pagrindinės tikėjimo tiesos apie kryžiaus simbolį, Švč. Mergelės Marijos vaidmenį, nematomus angelus; didesniesiems kalbėta apie Kristaus kančios bei prisikėlimo svarbą, pasakotos šventųjų Nepomuko, Kazimiero ir kitų istorijos, atkreiptas dėmesys į liturgijos šventimą; patiems vyriausiems aiškintos liaudies meno subtilybės, svarbiausiųjų krikščioniškų tiesų perteikimo būdai.

Užvenčio klebono kun. Eimučio Marcinkevičiaus dėka paroda galėjo pasidžiaugti ir Minupių mokyklos moksleiviai. Tikybos mokytoja G.Vileikienė sakė, jog nieko panašaus jų mokykloje dar nėra buvę, todėl prašė palikti eksponatus ilgesniam laikui. Buvo nutarta perkelti juos į kleboniją, kad ne tik mokiniai, bet ir kiti parapijiečiai galėtų pasidžiaugti. Direktorės pavaduotoja Silva Vaškevičienė dėkojo Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos seseriai R.Teresiutei už surengtą parodą-seminarą, už laiką, paskirtą jų mokyklos moksleiviams.

Inesė RATNIKAITĖ

Užventis, Kelmės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija