Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Jonas Paulius II įamžintas
per 85-ąjį gimtadienį

Mergaitė žiūri į Jono
Pauliaus II biustą
gimtajame Karolio
Voitylos mieste
Vadovicuose

Lenkų kardinolas
Francišekas Macharskis
pasidžiaugė ąžuoliukais,
kurie buvo įteikti
vaikams iš įvairiausių
Lenkijos mokyklų
EPA-ELTA nuotraukos
Mergaitė ranka liečia
krikštyklą Vadovicų
bažnyčioje, kurioje
buvo pakrikštytas
Karolis Voityla

Mergaitės ir berniukas
per šv. Mišias laikė rankose
popierines širdeles gimtajame
Popiežiaus Jono Pauliaus II
jo mieste Vadovicuose, kur buvo
minimos 85-osios jo gimimo
metinės. Daugiau
kaip 6 tūkstančiai vaikų
iš jo vardu pavadintų mokyklų
dalyvavo aukojant šv. Mišias

Gegužės 18-ąją Dievo tarnui Jonui Pauliui II būtų sukakę 85-eri. Ši sukaktis ne tik nepraėjo nepastebėta, bet daug kur pasaulyje buvo minėta gausiomis iniciatyvomis, pradedant šv. Mišių auka trečiadienio rytą Vatikano bazilikos grotose, prie balandžio 2-ąją mirusio Dievo tarno Jono Pauliaus II kapo. 60-ies vyskupų ir kunigų koncelebracinėms šv. Mišioms vadovavo buvęs ilgametis popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius arkivyskupas Stanislavas Dživišas. Jis homilijoje pažymėjo, jog šią dieną, kai Šventajam Tėvui būtų sukakę 85-eri, prie jo kapo susirinkę tikintieji trokšta kaip gerojo tėvo vaikai paliudyti savo meilę, ilgesį ir padėką.

„Dėkojame Viešpačiui už tvirto tikėjimo popiežių Joną Paulių II, kuris ne tik kvietė atverti Kristui duris, bet kaip liudytojas apkeliavo pasaulį asmeniškai belsdamasis į žmonių širdžių duris. Kiek širdžių įstengė atverti Kristui! Matome, jog tai tęsiasi ir po jo mirties“, – sakė arkivysk. S.Dživišas. Arkivyskupas kalbėjo, jog susirinkusieji atėjo prie Jono Pauliaus II kapo ne tik padėkoti, bet ir paprašyti jo nuolatinio užtarimo, idant mūsų širdys būtų visuomet atviros Kristui.

Netrūko iniciatyvų įvairiose pasaulio vietose. Jungtinėse Valstijose, jėzuitų Šv. Pranciškaus Ksavero universitete, Sincinatyje, buvo atidaryta paroda apie Jono Pauliaus II ir žydų santykius. Paroda, kuri buvo rengta kaip dovana Jono Pauliaus II gimtadieniui, yra skirta mirusiam Popiežiui pagerbti išryškinant jo didžius nuopelnus gerinant katalikų ir žydų santykius. Dokumentiniais filmais, nuotraukomis ir eksponatais apžvelgiami istoriniai įvykiai: Šventojo Tėvo vizitas Romos sinagogoje, Šventojo Sosto ir Izraelio diplomatinių santykių užmezgimas, piligriminė kelionė į Šventąją Žemę ir prašymas atleisti už žydų patirtas skriaudas. Parodos tema „Palaiminimas vieni kitiems“ primena Jono Pauliaus II laišką 1993 metais minint Varšuvos sukilimo 50-ąsias metines. Cituodamas iš „Pradžios knygos“, Jonas Paulius II rašė: „Kaip krikščionys ir žydai, kurie seka Abraomo tikėjimo pavyzdžiu, esame kviečiami „pasauliui būti palaiminimu“. Tai mūsų laukiantis bendras uždavinys. Todėl mums – krikščionims ir žydams – būtina visų pirma būti palaiminimu vieni kitiems“.

Tūkstančiai žmonių gegužės 18-ąją suplūdo į Vadovicų miestelį Lenkijoje, kur vyko popiežiaus Jono Pauliaus II 85-ojo gimtadienio minėjimas. Karolis Voityla gimė 1920 m. gegužės 18 d. Vadovicuose kukliai gyvenusioje šeimoje. Daugiau kaip šeši tūkstančiai vaikų iš Jono Pauliaus II vardu pavadintų Lenkijos mokyklų susirinko į Vadovicus, kur popiežiaus Jono Pauliaus II gimtadienio proga buvo aukojamos šv. Mišios. Vaikams buvo įteikti sodinukai, kad pasodintų medelius prie savo mokyklų ir taip padėtų išsaugoti Popiežiaus atminimą. Miestelio centrinėje aikštėje šaltu ir lietingu oru tūkstančiai žmonių dalyvavo šv. Mišiose priešais namą, kuriame prieš 85 metus gimė K. Voityla. Lenkijos popžvaigždės vakare čia surengė koncertą.

Taip pat visose Lenkijos bažnyčiose per pamaldas buvo paminėtas kraštietis Popiežius.

Lenkijos judėjimo „Solidarumas“ laikų legenda ir Nobelio taikos premijos laureatas Lechas Valensa priminė lenkams, kad netekus labiausiai gerbiamo šalyje žmogaus, jų laukia sunki dalia. Tačiau, laikydamiesi Jono Pauliaus II raštų, žmonės eis teisingu keliu, pabrėžė jis. „Juose yra atsakymai į visus klausimus“, - sakė L. Valensa, pabrėžęs, jog būtų sumokėta „nepaprastai brangiai“, jei jų nebūtų laikomasi.

Beje, Varšuvoje Jono Pauliaus II vardu pavadintas olimpinis centras.

Gegužės 18-osios vakarą visoje Lenkijoje uždegtos žvakės - lygiai 21 val. 37 min. - tą minutę balandžio antrąją nustojo plakusi Jono Pauliaus II širdis. Paskutinįkart gimtinėje jis lankėsi 2002 metų rugpjūtį.

Vokietijoje, Mainco mieste, pristatytas Vokietijos pašto ženklas, skirtas Jonui Pauliui II. Ženklą pristatė Mainco vyskupas bei Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Karlas Lėmanas ir Vokietijos finansų ministras Hansas Aichelis. Pasak kardinolo K.Lėmano, naujas pašto ženklas yra vokiečių padėkos Jonui Pauliui II liudijimas. Jonas Paulius II reikšmingai prisidėjo šalinant Rytų ir Vakarų priešiškumą, skatinant Vokietijos ir Lenkijos susitaikymą bei laiduojant Vokietijos susivienijimą. Ženklas, kurio nominali vertė – 55 euro centai, išleistas 30 mln. egzempliorių tiražu.

Paragvajuje, karo aviacijos bazėje Nu Guaze, dalyvaujant šalies prezidentui Duartei Frutosui, atidengta Jono Pauliaus II statula. Ginkluotųjų pajėgų iniciatyva inauguruota statula iškilo vietoje, kurioje Jonas Paulius II lankėsi 1988 m. gegužės 16-18 d. Skulptoriaus Hugo Eskobaro paminklas buvo atidengtas po šv. Mišių, kurioms vadovavo Asunsjono arkivyskupas Pastorius Kukvechas.

Italijos kapucinų vienuoliai, dėkingi Jonui Pauliui II už tėvo Pijaus iš Pietrelčinos paskelbimą palaimintuoju 1999 metais ir šventuoju 2002 metais, Jono Pauliaus II vardu pavadino Pijaus iš Pietrelčinos bažnyčios šventorių. Didinga garsaus architekto Renzo Piano neseniai pastatyta šventovė yra San Džiovanio Rotondo mieste, netoli Fodžio miesto, Apulijos regione.

Šventoriui Jono Pauliaus II vardas suteiktas per šv. Mišias, kurioms vadovavo arkivyskupas Emeris Kabongas. Jis yra iš Kongo demokratinės respublikos kilęs arkivyskupas ir buvo Jono Pauliaus II sekretorius 1982-1987 metais.

Italijos dienraštis „Avvenire“ gegužės 18-ąją išėjo su stambiu 80 puslapių priedu apie Dievo tarną Joną Paulių II. Leidinyje spausdintus pokalbius, straipsnius ir apybraižas praturtino gausios spalvotos iliustracijos, tarp kurių yra nuo Jono Pauliaus II pontifikato tapę neatskiriami Šventojo Tėvo apsilankymo Kryžių kalne vaizdai.

Italijos Respublikos paštas specialiu antspaudu įamžino Apeninų kalnuose gegužės 18-ąją vykusią ceremoniją, kurios metu viena iš masyvo Gran Saso viršūnių buvo pavadinta Jono Pauliaus II vardu. Kalno viršūnei suteiktas Jono Pauliaus II vardas per mirusio Popiežiaus gimtadienį. Tą dieną vokai buvo ženklinami specialiu Italijos pašto antspaudu Šv. Petro iš Jenkos bažnyčioje, kuri yra už kelių kilometrų nuo minėtos kalno viršūnės, Italijos Akvilos regione. Kalno viršūnės vardinių ceremonija buvo pradėta šv. Mišių auka būtent šioje bažnytėlėje. Šv. Mišias celebravo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Saraiva Martinsas. Italijos pašto antspaude pavaizduota Jono Pauliaus II viršūnė ir taikos balandis su alyvmedžio šakele. Jono Pauliaus II viršūnės vardo suteikimo organizacinis komitetas nurodė, kad šiuo ženklu primenama, jog pasaulio taika nužengia iš dangaus. Jono Pauliaus II viršūnė yra 2424 m aukštyje virš jūros lygio. Ši viršūnė lig šiol buvo neoficialiai pravardžiuojama Žandaru. Jono Pauliaus II viršūnė Gran Saso masyvo Vakarų pusėje yra pasiekiama keliuku, prasidedančiu prie jau minėtos viduramžiais pastatytos Šv. Petro iš Jenkos bažnytėlės. Joje ekskursijų Abrucų kalnuose metu ne kartą lankėsi ir meldėsi popiežius Jonas Paulius II. Iš bažnytėlės į viršūnę vedantis kalnų keliukas irgi pakrikštytas. Jis pavadintas Vojtylos vardu. Po šv. Mišių ceremonijos dalyviai sraigtasparniu atskrido iki kalno viršūnės, ant kurios buvo atidengtas ir palaimintas didžiulis paminklinis kryžius. Ant 2,3 m aukščio ir 500 kg sveriančio kryžiaus pavaizduotas iš Lenkijos kilęs Popiežius ir keturi Akvilos regiono šventieji – Maksimas D’Aveja, Ekvizijus Amiterninas, popiežius Celestinas V ir kun. Bernardinas Sienietis.

VR, dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija