Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Skaudus smūgis V.Putino bičiuliui

Petras KATINAS

Vokietijos kancleris
Gerhardas Šrioderis
(dešinėje) Rusijos
prezidentą Vladimirą
Putiną laiko
savo geru bičiuliu

Atrodo, kad Vokietijos „rausvai žalioji“ socialdemokratų ir žaliųjų koalicija gyvena paskutines dienas. Tai parodė praėjusį sekmadienį didžiausioje Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje įvykę regioniniai rinkimai. Ši žemė, turinti net 18 mln. gyventojų, buvo laikoma pagrindine Vokietijos socialdemokratų ir kitų kairiųjų tvirtove. Socdemai ją valdė be pertraukos ištisus 40 metų. Per sekmadienio rinkimus opozicijoje esantys krikščionys demokratai gavo 45 proc. rinkėjų balsų, o socialdemokratai – apie 37 proc. Nors ir buvo prognozuojama panaši Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės rinkimų baigtis, tačiau ne tokiu dideliu skirtumu. Kaip pranešė Vokietijos laikraščiai, vos paskelbus rinkimų rezultatus, Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis buvo taip sukrėstas, jog ėmė vos ne saujomis gerti raminamuosius vaistus.

Tiesa, G.Šrioderis dėl tokio savo partijos pralaimėjimo nekaltino vien kitų, o iš dalies irgi prisiėmė atsakomybę. Esą piliečiai nesuprato jo vyriausybės vykdomų socialinių, konkrečiai, darbo rinkos reformų ir jų būtinumo siekiant pagerinti vis blogėjančią Vokietijos ekonomikos būklę. Pagal G.Šrioderio reformų, pavadintų „Darbotvarkė 2010“, planą, jas priėmus būtų sumažintos didžiulės bedarbių pašalpos, taip pat griežtai tikrinama, iš kur ilgą laiką nedirbantys asmenys sukaupia nemažus turtus. Ne iš gero gyvenimo kancleris G.Šrioderis ėmėsi minėtų reformų. Vis daugiau Vokietijos žmonių, gaudami įvairiausias socialines lengvatas, pašalpas, ėmė tiesiog parazituoti. Daugelis bedarbių, prisidengę įvairiomis priežastimis, atsisako siūlomo darbo ir linkę dykaduoniauti, neblogai gyvendami iš bedarbių pašalpos. Kaip rašė vienas Vokietijos laikraštis, nuėjo praeitin tie laikai, kai vokiečių darbininkų ir tarnautojų darbštumas, kruopštumas buvo pavyzdys visam pasauliui.

Tačiau ambicingasis kancleris nė nemano taikytis su gėdingu pralaimėjimu socdemų citadelėje. G.Šrioderis jau atskleidė savo ateities planus, kaip išlikti kancleriu trečiajai kadencijai. Pirmiausia jis kreipėsi į Vokietijos prezidentą, beje, dešinįjį politiką Horstą Kėlerį, kad paskelbtų pirmalaikius parlamento rinkimus dar šių metų rudenį. Kaip teigia stebėtojai, taip G.Šrioderis siekia užklupti krikščionis demokratus nepasirengusius, nes Vokietijos parlamento rinkimai turi įvykti tiktai 2006 metų pabaigoje. Be to, G.Šrioderis planuoja netrukus iškelti Bundestage (parlamente) pasitikėjimo jo vyriausybe klausimą. Manoma, kad tai gudrus politinis triukas siekiant pirmalaikių Bundestago rinkimų, nes ir socialdemokratų frakcijos nariams bus rekomenduojama balsuoti už nepasitikėjimą. Tada prezidentas H.Kėleris neturėtų kitos išeities, kaip tik skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus. Tačiau G.Šrioderiui nedviprasmiškai siekiant išlikti kancleriu ir po galimų priešlaikinių rinkimų, jo planams gali sutrukdyti dalis jo paties partijos narių, tarp kurių yra ir gana įtakingų politikų. Jie jau seniai puola kanclerį dėl jo „socialdemokratinių principų“ išdavimo bei grėsmingo nedarbo, kuris yra didžiausias pokario metais. Be to, jau nekalbant apie dešiniąją krikščionių demokratų opoziciją, toli gražu ne visiems kairiesiems patinka kanclerio G.Šrioderio užsienio politika, jo atvirai reiškiamas antiamerikietiškumas ir vis glaudesni ryšiai su Maskva, kurie labai primena paprastą pataikavimą Kremliaus užmačioms. Todėl politologai ir sociologai mano, kad visi šie triukai su pirmalaikiais Bundestago rinkimais bei dirbtinai išprovokuotas nepasitikėjimas vyriausybe vargu ar išgelbės geriausią Rusijos prezidento V.Putino bičiulį nuo pralaimėjimo ir užsitęsusio „rausvai žaliosios“ koalicijos galo.

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija