Atnaujintas 2005 birželio 1 d.
Nr.42
(1343)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Avarijos Maskvoje priežastis –
pasenusi įranga

Po sunkios avarijos,
dėl kurios nutrūko elektros
tiekimas Maskvoje, metro
susidarė žmonių spūstis

Per avarijas kelyje ar kitas nelaimes, kurios nutiko Rusijos sostinėje praėjusį trečiadienį dingus elektrai, niekas nenukentėjo, pareiškė Rusijos energetikos kompanijos RAO JES valdybos pirmininkas Anatolijus Čiubaisas. „Ši aplinkybė labai svarbi“, – po susitikimo su premjeru Michailu Fradkovu sakė A.Čiubaisas.

Elektros tiekimas Maskvoje nutrūko prasidėjus gaisrui Čagine esančioje transformatorinėje, kuriai daugiau nei 40 metų. „Šis faktas kalba pats už save“, – sakė A.Čiubaisas, komentuodamas informaciją, jog nelaimė Maskvoje įvyko dėl pasenusios įrangos. RAO JES valdybos primininkas pabrėžė, kad investicijoms į Rusijos elektros sektorių turi būti skirta daugiau lėšų. A.Čiubaisas pažadėjo, kad iki pavakario turėtų būti atnaujintas elektros teikimas svarbiausiems objektams, tačiau visos avarijos pasekmės bus panaikintos tik per 24 valandas.

A.Čiubaisas pripažino savo asmeninę atsakomybę už avariją. „Dviejų nuomonių šiuo klausimu būti negali. Visa atsakomybė tenka RAO JES ir man, kaip jos vadovui“, – teigė jis. A.Čiubaisas taip pat atsiprašė visų, kurie nukentėjo nutrūkus elektros tiekimui, buvo priversti kamuotis metro traukiniuose ar liftuose. „Viskas gula ant mūsų sąžinės. Kaltės ant kitų pečių perkelti neketiname“, – pridūrė RAO JES valdybos pirmininkas.

A.Čiubaisas pareiškė neketinąs pasiduoti spaudimui atsistatydinti po Maskvoje kilusios elektros krizės, paralyžiavusios Rusijos sostinę. A.Čiubaiso teigimu, jo priešai pasinaudojo Maskvoje kilusia energetine krize, kad juo atsikratytų. „Jie nori mane sužlugdyti. (...) To niekada nebuvo ir niekada nebus“, – Rusijos televizijai RTR sakė A.Čiubaisas.

Dauguma rusų nekenčia liberalaus reformisto A.Čiubaiso, kuris esą dešimtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį valstybinį turtą išpardavė politiškai susijusių verslininkų grupei. RAO JES vadovas praėjusį ketvirtadienį buvo apklaustas prokuratūroje, kuri pradėjo baudžiamąjį tyrimą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad RAO JES aplaidžiai dirbo, tačiau kol kas nieko nesakė apie A.Čiubaiso ateitį kompanijoje.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, be elektros liko dalis pietinės, pietvakarinės ir pietrytinės Maskvos, sostinės metro ir kai kurios Maskvos ir Tulos srities gyvenvietės. Maskvos transporto įmonės į reisus išsiuntė tūkstantį autobusų, kad padėtų pervežti neveikiančių metro linijų keleivius. Gelbėtojai padėjo tuneliuose įstrigusiems žmonėms. „Panikos nebuvo“, – pažymėjo Maskvos metropoliteno atstovė. Po žeme buvo įstrigę apie 20 tūkst. žmonių. Be to, praėjusį trečiadienį Rusijos sostinę kamavo neįprastas 30 laipsnių karštis. Civilinės saugos tarnyba pranešė, kad liftuose buvo įstrigę daugiau nei 1500 žmonių. Prekybos centrai patyrė milžiniškų nuostolių, nes kilo grėsmė šaldytuvuose laikomai produkcijai. Be elektros liko ir kai kurios ligoninės. Neveikiant pumpavimo stotims, daugelyje vietų nutrūko geriamo vandens tiekimas. Dėl techninių problemų prekybą vertybiniais popieriais sustabdė Maskvos birža. Sankryžose nustojus veikti šviesoforams, smarkiai sutriko transporto eismas.

Rusijos valdžia ignoruoja čečėnų karo vado Šamilio Basajevo pareiškimą, kad jos vadovaujama grupė atsakinga už Maskvoje kilusią elektros krizę.

Pagal Reuters-ITAR-TASS-dpa-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija