Atnaujintas 2005 birželio 1 d.
Nr.42
(1343)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apdovanotas už eilėraščius apie Vilnių

Tradiciniu Vilniaus mero
prizu už poeziją apie Vilnių
šįmet apdovanotas vilnietis
poetas Aidas Marčėnas
Valdo Kopūsto (ELTA)
nuotrauka

Tradiciniu Vilniaus mero prizu už poeziją apie Vilnių šįmet apdovanotas vilnietis poetas Aidas Marčėnas. Vilniaus rotušėje poetui keramikės Virginijos Juškienės sukurtą „Nojaus laivą“ įteikė Vilniaus mero pavaduotojas Algimantas Vakarinas.

Nors gimęs Kaune, A.Marčėnas sakė be Vilniaus savęs neįsivaizduojantis, o būdamas kituose miestuose, juose ieškantis panašumų su savo miestu, matuojantis juos Vilniaus matu.

„Neskirstau savo poezijos kokiomis nors temomis, tiesiog rašau eilėraščius, bet Vilnius yra labai svarbi erdvė mano poezijos topografijoje. Mano visos knygos yra susietos su Vilniumi, todėl nemanau, kad mano naujoji knyga „Pasaulis“ yra išskirtinė šiuo požiūriu – Vilnius ir kitose knygose yra vienas svarbesnių personažų“, – sako A.Marčėnas.

Poetui labai svarbu, kur jis rašąs savo knygą – vienaip A. Marčėnas rašęs dirbdamas Vilniaus universiteto Botanikos sode, kitaip Vilnių matęs gyvendamas Pilies gatvėje, kitoks jo matymas buvęs gyvenant naujuose rajonuose.

„Vilnius visai kitaip atsiveria nuo Karoliniškių kalvų, dar kitaip – prie Vilnelės krantų Naujojoje Vilnioje. Dabar gyvenu prie Rasų kapinių – Vilnius man vėl visai kitaip matosi kirtus geležinkelį, einant pro Aušros Vartus“, – vardijo poetas, nemanantis, kad galėtų išvengti šio miesto gyvendamas kur nors kitur, nes čia savo šaknimis įaugęs.

Dėl netoli senamiesčio kylančių dangoraižių poetui nėra nei liūdna, nei linksma. „Miestas kuriasi pats – dabar jis toks. Nuo vienos kalvos tie dangoraižiai puikiai atrodo, iš kitur jie atrodo prastai. Jų buvimas pabrėžia miesto buvimą tarsi kokioj taurėj, tarp kalvų, lomoj. Naujieji dangoraižiai man nei labai trukdo, nei labai padeda. Kiek liūdna, kad keičiasi tau mielos erdvės, bet iš kitos pusės, džiugu, kad šis miestas įgauna prabudusio miesto vaizdo. Tačiau man asmeniškai patiktų miegantis miestas“, – prisipažino A.Marčėnas.

Prizo įteikimo proga Poezijos pavasario dalyviams ir svečiams „kukliuoju vilniečiu“ pavadintas laureatas perskaitė eilėraščius „Nuo Koralų“, „Literatų gatvė“ ir „Užupio eilėraštis“, pastarąjį skirdamas Vilniaus merui ir visiems vilniečiams.

A.Marčėnas baigė sostinės Mikalojaus Daukšos vidurinę mokyklą, studijavo Vilniaus konservatorijoje. 45 metų poetas ir kritikas išleido eilėraščių rinkinius „Šulinys“, „Angelas“, „Dulkės“, „Metai be žiogo“, „Dėvėti“, „Vargšas Jorikas“ ir kt., paskelbė spaudoje kritinių straipsnių ir recenzijų.

Vilniaus klubo literatūrinė premija, įsteigta kartu su 5-uoju televizijos kanalu, šių metų Poezijos pavasario proga įteikta poetui Marcelijui Martinaičiui už naujausią eilėraščių knygą „K.B. Įtariamas“.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija