Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Laisvė, teisės ir pareigos

Aš ne už tai, kad būtų vykdomos mirties bausmės, kad tėvai muštų savo vaikus, žmonės žudytųsi ar žudytų kitus, reketuotų, plėšikautų, plistų alkoholizmas, narkomanija. Tad ką daryti, kad to nebūtų? Manau, visur reikia geresnio auklėjimo: ypač šeimose, mokyklose rodykime vaikams tinkamą pavyzdį. Iš mažens reikėtų daugiau drausmės. Nebijoti, jei šeimose vaikai paragautų „beržinės košės“. Geri, protingi tėvai vaiko neužmuš, nesužalos, tik sudrausmins. Seniau sakė: „Tėvų mušimas – tai sviestu tepimas“, „Mokyk Jonelį, ne Joną“. Sakoma, jaunas žmogus lengviau pakelia vargą, o ne perteklių. Vargas grūdina, perteklius tvirkina. Man atrodo, kad retas vyresnis žmogus vaikystėje užaugo nemušamas. Negi mes blogesni už dabartinį jaunimą, užaugusį pertekliuje, vaikystėje nežinojusį, kas yra bausmė, neturėjusį atsakomybės ir pareigos jausmo? Dabar tokia „demokratija“, laisvos asmenybės ugdymas, kad jai viskas galima, net ir… nusikaltimai, „papokštavimai“, kurie įdomūs, romantiški. Kitą jie gali įžeisti, nuskriausti, o tu jų sudrausti negali. Ar ne čia blogio šaknys?

Vaikai, paaugliai tiek daug turi teisių, laisvės, o neturi pareigų, atsakomybės, net už nusikaltimus nereikia atsakyti. Ir suaugusieji nusikaltėliai kalėjimuose, atrodo, turi daugiau teisių negu juos prižiūrintieji. Nusikaltėliai reikalauja geresnio maisto, rūkalų, televizorių... Vadinasi, „demokratija“ – tik nusikaltėliams, dori žmonės jos neturi. Kiti tyčia nusikalsta, kad patektų kalėjiman, nieko nedirbtų, naudotųsi „demokratinėmis“ teisėmis, gintų savo orumą.

Ir dar. Net JAV, demokratiškiausioje pasaulio šalyje, yra mirties bausmė, o Lietuvoje ji negalima. Ar tai teisinga, moralu? Todėl tiek daug nusikaltimų, toks gyvenimas, įvairūs valdininkai, kai kurie seimūnai rodo pavyzdį, kaip reikia gyventi, dirbti, o paskui išsisukti nuo gresiančios bausmės. Gabūs, moka gyventi…

Nedaug kas žino, kaip buvo karo ir pokario metais: badas, šaltis, apsirengti nebuvo kuo… Tokiose sąlygose augo vaikai, bet nesušalo, nes juos šildė tėvų meilė, globa, rūpestis. Dabar girtuokliai tėvai muša vaikus be saiko, ugdo juose žiaurumą. Tokiu atveju reikėtų ne vaikus bausti, o tėvams gerai lazda užduoti, kad nerodo gero pavyzdžio. Seniau svarbiausia buvo laikytis moralės normų, turėti dvasinių turtų. Dabar tik malonumai, gerovė rūpi. Gerai, kad žmonės turtingiau, laisviau gyvena, bet negerai, kad hedonizmas, turtas užgožia dorovę, dvasingumą. Stenkimės kuo greičiau nusikaltimus šalinti – bus geriau vaikams, tėvams, visuomenei.

Banys VINCIŪNAS

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija