Atnaujintas 2005 birželio 10 d.
Nr.45
(1346)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagarbino Viešpatį

Kaunas. Ir šiais – Visuotinėje Bažnyčioje švenčiamais Eucharistijos – metais buvo tęsiama tradicija: minint Dievo Kūno ir Kraujo liturginę iškilmę surengta eucharistinė procesija miesto gatvėmis, taip pagarbinant Švenčiausiajame Sakramente su mumis pasilikusįjį Išganytoją Jėzų ir paliudijant šių dienų pasauliui mūsų tikėjimą.


Restauruojama L.Truikio freska

L.Truikio freska „Arkangelai“
Šančių bažnyčioje

Kaunas. Gegužės 26 dieną Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) bažnyčioje vyko įžymaus dailininko ir scenografo Liudo Truikio (1904-1987) 100 metų jubiliejui skirtas minėjimas. Ta proga Kauno miesto simfoninio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Pavelas Bermanas) muzikantai atliko J.Naujalio, V.A.Mocarto, E.Grygo kūrinius. Vėliau švęstoje Eucharistijos liturgijoje melstasi už dailininką bei visos Truikių šeimos mirusiuosius. Šiuo renginiu taip pat pažymėta dail. L.Truikio Šančių bažnyčioje sukurtos freskos „Arkangelai“ restauracijos pradžia.


Per Devintines klebonas
minėjo šventimų dieną

Akademikas Zigmas Zinkevičius
(kairėje) pasveikino kun. Petrą Purlį

UKMERGĖ. Gegužės 29 dieną, per Devintines, Švč. Trejybės bažnyčios klebonas kun. Petras Purlys pažymėjo ganytojiško darbo 22-ąsias metines. Į bažnyčią susirinko daug tikinčiųjų, rajono valdžios atstovų.

Iškilmingas šv. Mišias aukojo kun. Petras Purlys. Gražiai liejosi bažnyčios choro, kuriam vadovauja Regina Ališauskaitė, giesmės. Į Devintinių procesiją, vykusią miesto šventės antrąją dieną, suplaukė minios žmonių. Iškilminga procesija su Švč. Sakramentu Vienuolyno gatve pasuko į Klaipėdos gatvę. Procesija, tradiciškai stabtelėjusi keturis kartus, sustojo prie keturių papuoštų altorėlių, buvo pagerbti keturių evangelijų liudijimai apie Eucharistiją, giedamos Evangelijų ištraukos.


Vienuolė dalijosi tuo, kas gražu

Šiauliai. Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos, įkurtos 1947 metais, pirmoji vyresnioji Joana Juozapaitytė-Jonė tris dešimtmečius slapta ugdė seseris, kurios ją prisimena su meile ir didele pagarba. „Ji sugebėjo puikiai atlikti medikės, ekonomistės, gėlininkės pareigas. Jai užteko kantrybės ir laiko išklausyti bei paguosti kiekvieną neramumų blaškomą seserį ir pasidžiaugti giminaičių ūgtelėjimu. Taip dešimtmečiais, taip ir ligos patale. Amžinybėn Jonė iškeliavo 1980 m. gegužės 12 d., nesulaukusi net 60-ies, bet nuveikusi daug, slaptai. Mums tebešviečia džiaugsmingo mokymo idealas...“ – rašo viena sesuo apie savo pirmąją vyresniąją.


Lankėsi „XXI amžius“

LAZDIJAI. Neseniai čia lankėsi „XXI amžiaus“ laikraščio redakcijos darbuotojų grupė. Į Lazdijus susitikti su šio krašto žmonėmis pakvietė atvykti „XXI amžiaus“ talkininkė Alvyra Grėbliūnienė. Jai pritarė ir redakcijos atstovus maloniai priėmė Lazdijų vicedekanas, Šv. Onos bažnyčios klebonas kun. Rimantas Baltrušaitis.


Per Devintines – procesija miesto gatvėmis ir Pirmoji Komunija

Atnašas iš Pirmąją Komuniją
priimančių vaikų priima
vikaras kun. Jonas Cikana

Šakiai. Eucharistinė Komunija ne tik suvienija atskirus krikščionis su Kristumi, bet juos sujungia į viena tarpusavyje, todėl Eucharistija yra visų krikščionių vienybės sakramentas. „Jei viena duona, tai ir mes daugelis esame vienas kūnas: mes juk visi dalijamės viena duona“ (1 Kor 10,17). Eucharistinė Komunija yra mūsų maistas, kurį priimame kartu kaip viena bendruomenė, yra tas maistas, kuriuo Kristus ne pasidalija su priimančiais šv. Komuniją, bet juos surenka į save ir suvienija.


Vyskupo vizitas
su meilės maldų vainikais

Vyskupas Rimantas Norvila
ir jo generalvikaras
kun. dr. Arūnas Poniškaitis
atvyko į Garliavą

GARLIAVA. Gegužės 27 ir 29 dienomis Garliavos parapiją vizitavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, jį lydėjo generalvikaras kun. dr. Arūnas Poniškaitis.

Gegužės 27 dieną vizitas buvo pradėtas vietos seniūnijoje, susitinkant su seniūnu ir darbuotojais. Po to vyskupas aplankė Garliavos 1-ąją vidurinę mokyklą, kur buvo pašventinta naujai įrengta tikybos klasė. Vyskupas pabendravo su mokyklos kolektyvu bei mokyklų direktoriais. Toliau ganytojas aplankė Garliavos slaugos ligoninę, pakalbino visus ligonius, juos palaimino. Pavakare naujai suremontuotuose parapijos namuose susitiko su pastoracinės tarybos nariais. Ten visi šeimyniškai susėdo su prie bendro stalo, šnekučiavosi. Klebonas simboliškai visus vaišino nerauginta duona.


Pagerbė kleboną

Šv. Mišiose Evangelijų knygą
neša rajono meras Alvydas
Gervinskas. Kairėje – Anykščių
vikaras kun. Simas Maksvytis

ANYKŠČIAI. Gegužės 21 dieną Anykščių Šv. Mato bažnyčioje iš šio miesto kilęs Panevėžio vyskupo generalvikaras kan. dr. Robertas Pukenis vadovavo šv. Mišių koncelebracijai, kurių metu pagerbtas 60-metį šventęs Anykščių klebonas ir dekanas, šioje parapijoje bendradarbiaujantis dešimt metų, kun. Stanislovas Krumpliauskas. Šv. Mišių koncelebracijoje taip pat dalyvavo Utenos Dievo Apvaizdos, Papilio, Mielagėnų ir Debeikių klebonai kunigai Henrikas Kalpokas, Virgilijus Liuima, Marijonas Savickas ir Vincentas Stankevičius, Anykščių vikaras Simas Maksvytis ir altaristas Bronius Žilinskas. Kan. dr. R.Pukenis padėkojo Anykščių klebonui už rūpestį Bažnyčios ir parapijiečių reikalais. Po šv. Mišių bažnyčioje buvo parodytas filmas „Kryžius be kančios“, kuriame pasakojama apie šios bažnyčios stogdengius.


Panevėžiečiai aktyviai švenčia Eucharistiją

PANEVĖŽYS. Šie metai popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbti Eucharistijos metais, skatinant pagilinti šv. Mišių šventimą ir išplėsti Švč. Sakramento adoracijos praktiką. Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje ta proga ketvirtadienio adoracija vyksta nuo 18 val. iki vakarinių šv. Mišių, aukojamų 19 val., o Katedroje ji vyksta kiekvieną dieną nuo rytinių iki vakarinių šv. Mišių.


„Uždegto žiburio niekas neslepia“

Kaišiadorys. Gegužės 21-22 dienomis čia vyko Kaišiadorių dekanato Eucharistijos kongresas „Uždegto žiburio niekas neslepia“. Kongreso idėja gimė praeitą žiemą, dekanato kunigų konferencijoje svarstant galimybes atsiliepti į Lietuvos Vyskupų Konferencijos ir vietos ordinaro raginimus minėti Eucharistijos metus. Kongresui planuoti ir organizuoti Kaišiadorių dekano kun. Rimvydo Jurkevičiaus kvietimu susibūrė dekanato parapijų atstovai. Nuo pradžios iki pabaigos šį darbą, vadovaujami dekano, atliko Kaišiadorių, Kalvių, Kruonio, Paparčių, Žaslių ir Žiežmarių parapijų atstovai. Per pasirengimo laiką parapijų klebonams buvo išsiųsta keletas informacinių laiškų - raginamų, kad kiekvienoje parapijoje susiburtų pasirengimo kongresui grupelė, kuri rūpintųsi informacijos apie kongresą sklaida ir pasirengimu atskiroje parapijoje.


Budavonės kankinių minėjimas

Kun. Vaclovas Balsys

1941 m. birželio 22 d. Budavonės miške, netoli Bartninkų (Vilkaviškio r.), besitraukiančių sovietinių karių buvo žiauriai nukankinti Lankeliškių parapijos klebonas kun. Vaclovas Balsys ir vikaras kun. Jonas Petrika bei Vilkaviškio kunigų seminarijos dėstytojas ir dvasios tėvas kun. Justinas Dabrila. Švenčiant 2000-ųjų krikščionybės metų jubiliejų, jie įtraukti į XX amžiaus tikėjimo liudytojų sąrašą, apėmusį daugiau kaip 12 tūkst. asmenų iš viso pasaulio. Šiemet sukanka 100 metų nuo kun. J.Dabrilos (1905 03 15) ir kun. V.Balsio (1905 08 04) bei 120 metų nuo kun. J.Petrikos (1885 04 13) gimimo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija