Atnaujintas 2005 birželio 10 d.
Nr.45
(1346)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Moralinis reliatyvizmas – viena svarbiausių santuokos ir žmogaus gyvybės negerbimo priežasčių

Popiežius atidarė Romos vyskupijos
šeimų sielovados suvažiavimą

Popiežius Benediktas XVI
sveikina tikinčiuosius
Švento Petro aikštėje

Birželio 6-osios vakarą Laterano Šv. Jono bazilikoje popiežiaus Benedikto XVI skaitytu įvadiniu pranešimu prasidėjo Romos vyskupijos šeimų sielovados suvažiavimas tema: „Šeima ir krikščionių bendruomenė. Asmens formavimas ir tikėjimo perdavimas“. Gana ilgoje kalboje Popiežius apžvelgė plačią ir sudėtingą dabartinės šeimų sielovados panoramą, ypatingą dėmesį skirdamas šiuo metu visuomenėje labai paplitusiam moraliniam reliatyvizmui, kuris yra viena svarbiausių santuokos ir šeimos krizės, žmogaus gyvybės negerbimo priežasčių.

Vyro ir moters tėvystė ir motinystė, kūniškumas ir meilė nesiriboja vien biologijos plotme. Tėvai perduoda gyvybę, o tai savo ruožtu reikalauja, kad jie savo meile, savo pareigų ir atsakomybės supratimu būtų apsisprendę už gyvybę. Jei taip suprantame tėvystę ir motinystę, sutuoktinių pašaukimą, tai tuo pačiu negalime pateisinti sistemingo sutuoktinių atsiribojimo nuo jiems duotos gyvybės perdavimo dovanos, ar juo labiau – kėsinimosi į gyvybę. Šitoks sutuoktinių pašaukimo supratimas savaime implikuoja ir santuoka pagrįstos tvirtos šeimos būtinumą. Su tokia šeimos vizija nesuderinamos jokios atsitiktinės bendro dviejų žmonių gyvenimo formos. Šiandien atsipalaidavusius santuokinio gyvenimo ryšius, vadinamąsias laisvas sąjungas ar „bandomąsias santuokas“, ar juo labiau tos pačios lyties žmonių pseudosantuokas, popiežius Benediktas XVI pavadino anarchiškos laisvės formomis, kurios melagingai skelbiasi išlaisvinančios žmogų. Dabartinė reliatyvistinė pasaulėžiūra remiasi prielaida, kad žmogui leistina viskas, ko jis nori. Tačiau užmirštama, jog lytinis gyvenimas nėra kažkas, kas yra šalia žmogaus, jog lytiškumas yra buvimo žmogumi neatskiriama dalis. Šiame natūraliame dėsningume tikintieji įžvelgia Dievo planą.

Kalbėdamas apie šio natūraliu dėsningumu ir Dievo planu grįsto požiūrio į žmogų ir jo pašaukimą gynimo būtinumą, Popiežius ragino tai daryti visų pirma tikinčių sutuoktinių duodamu pavyzdžiu. Pirmiausia šeimose vaikai tebūnie savo tėvų meilės liudytojai. Didžiausia šiandieninė auklėjamojo darbo kliūtis, teigė Šventasis Tėvas, yra mūsų visuomenę ir kultūrą masiškai užvaldęs reliatyvizmas, nepripažįstantis nieko pastovaus ir galutinio, viską matuojantis pagal kiekvieno individo užgaidas, skelbiantis tariamą laisvę, kuri iš tiesų yra ne laisvė, o kalėjimas, atskiriantis žmogų nuo žmogaus, verčiantis jį užsidaryti savyje.

VR

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija