Atnaujintas 2005 birželio 10 d.
Nr.45
(1346)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vaikais politikai rūpinasi dažniausiai prieš rinkimus, teigia nevyriausybinių organizacijų atstovai

Vaikai yra likutinė valstybės dėmesio sritis ir jais didžioji dalis politikų rūpinasi tik artėjant rinkimams, pažymi Nevyriausybinių organizacijų (NVO) vaikams konfederacijos prezidentė, Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinės komunikacijos instituto direktorė Giedrė Kvieskienė. Ji sakė, kad Vyriausybė neskiria pakankamai dėmesio ir lėšų tęstinėms programoms, tai yra nevyriausybiniams vaikų globos namams, dienos centrams ir reabilitaciniams centrams. Kaip spręsti šias ir kitas problemas, nevyriausybinės organizacijos išdėstė savo komentare Vyriausybės parengtai ataskaitai dėl Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos įgyvendinimo Lietuvoje.

Vykdydama Jungtinių Tautų vaiko teisių konvenciją, Lietuvos Vyriausybės sudaryta komisija 2004 metais parengė Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos įgyvendinimo II-III Jungtinę ataskaitą. „Nevyriausybinės organizacijos nebuvo laimingos, perskaičiusios šią ataskaitą, todėl nusprendė rengti savo komentarą. Nerengėme alternatyvios ataskaitos tik todėl, kad vis dar tikime, kad Lietuvos Vyriausybė, jeigu ne šiais, tai kitais metais pradės rimtą dialogą su nevyriausybinėmis organizacijomis ir rimtą socialinę partnerystę“, - sakė G. Kvieskienė. Nevyriausybinių organizacijų vaikams, konfederacijos prezidentės nuomone, valstybės biudžete atskira eilute turėtų būti numatyti pinigai vaikų gerovei. Anot G.Kvieskienės, nepaisant gerų socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės norų, vaikų problemos dažnai paskęsta šios ministerijos problematikoje.

VšĮ „Rafaelis“ dienos centrų direktorė, NVO vaikams konfederacijos viceprezidentė Marytė Leliugienė pridūrė, kad nevyriausybinis sektorius atlieka tam tikrą amortizatoriaus vaidmenį, tai yra kompensuoja vaiko auklėjime tas spragas, kurias nebeturi laiko ir galimybių užpildyti patys tėvai. Pasak jos, šiais metais dienos centrų programai yra skirta tik 2,3 milijono litų, o poreikis yra 154 mln. litų. M. Leliūgienės nuomone, reikėtų skubiai spręsti Antstolių įstatymo ir Šeimos kodekso koliziją. „Šiuo metu dėl skurdo prasiskolinusios šeimos yra išardomos. Tėvai eina į gatvę, o vaikai - į globos namus, kur vieno vaiko išlaikymas kainuoja apie vieną tūkstantį litų“, - sakė ji, siūlydama valstybei atsigręžti į šeimą.

NVO vaikams konfederacijos viceprezidentas Linas Slušnys paragino daugiau investuoti į vaiko dvasinę sveikatą, skirti daugiau lėšų vaikų savižudybių prevencinei programai. Pasak jo, telefoninės jaunimo, vaikų pagalbos linijos yra tiesiog „raudonos“ nuo skambučių, spėjama atsakyti tik į kas 10-12 skambutį.

Prof. Vytautas Basys informavo apie socialinę vaikų sveikatos tikrinimo akciją „Northway“ medicinos centre. Patikrinę trisdešimties 6-12 metų amžiaus vaikų sveikatą, gydytojai diagnozavo pakankamai silpną vaikų imunitetą peršalimo ligos, stuburo iškrypimus, kai kurių vaikų nestabilią psichologinę būklę ir hiperaktyvumą.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija