Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl šalyje besiklostančios
politinės padėties

Piliečių judėjimo „Kitas pasirinkimas“ pareiškimas

Gegužės 30 dieną LR prezidentas Valdas Adamkus viešai kreipėsi į valstybės piliečius ir išdėstė savo požiūrį į vis labiau ryškėjančias neigiamas tendencijas mūsų visuomeniniame ir politiniame gyvenime. Kreipimesi teisingai pažymėta, kad vienas didžiausių pavojų šalies valstybingumui ir jos demokratinei raidai yra vis labiau įsivyraujantis moralios politikos principų išsižadėjimas ir tokios politikos nuosmukis. Valstybės vadovo pasisakyme buvo atkreiptas dėmesys į pastarųjų savaičių politinius skandalus, į kuriuos yra įsipainioję dviejų šalies parlamentinių partijų – Darbo partijos bei Liberalų ir centro sąjungos – vadovai Viktoras Uspaskichas ir Artūras Zuokas. Prezidentas, apeliuodamas į šių dviejų politikų sąžinę ir atsakomybės jausmą, netiesiogiai paragino juos atsistatydinti vardan moralios politikos principų ir politinio stabilumo valstybėje.

Deja, šis V.Adamkaus kreipimasis liko neišgirstas. Abu minėti politikai įvairiais būdais mėgina išvengti asmeninės politinės ir moralinės atsakomybės. Mėginimus Lietuvos Rspublikos Seime sudaryti parlamentinę komisiją V.Uspaskicho veiklai tirti faktiškai iš karto sužlugdė Darbo partijos atstovai, kurių pastangomis sudarytos net trys komisijos iš esmės kompromituoja pačią nešališko ir objektyvaus tyrimo idėją. Panašiai asmeninės atsakomybės stengiasi išvengti ir Vilniaus meras A.Zuokas, siekiantis šią atsakomybę perkelti Vilniaus miesto tarybai ir savo partijai.

Manome, kad tokie veiksmai yra amoralūs ir nepateisinami. Jais toliau sėjamas moralinis nihilizmas, griaunami demokratinės valstybės gyvenimo principai ir ardomi pačios nepriklausomybės pamatai. Todėl piliečių judėjimas „Kitas pasirinkimas“ reikalauja iš abiejų į skandalą įsivėlusių politikų pagaliau suvokti savo atsakomybę ir nutraukti savo destruktyvius veiksmus.

Iš dalies dėl susidariusios situacijos atsakingas ir Respublikos Prezidentas, savo kreipimesi tiesiai nepaminėjęs pavardžių politikų, kuriuos ragino atsistatydinti, bei aiškiai nenurodęs tokio siūlymo motyvų. Šiuo atveju pagrindas reikalauti juos atsistatydinti yra tik vienas ir nekeliantis nė mažiausių abejonių – tai būtinybė nenukrypstamai laikytis vakarietiškų moralinių politinės veiklos standartų, kurių nesilaikymas yra svarbiausias valstybę destabilizuojantis veiksnys.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes „Kitas pasirinkimas“ ragina Prezidentą dar kartą viešai ir nedviprasmiškai pareikalauti šių politikų atsistatydinti, o jiems toliau vengiant žengti šį seniai pribrendusį ir būtiną žingsnį, nedelsiant kreiptis į Seimo pirmininką A.Paulauską ir ministrą pirmininką A.Brazauską bei pareikalauti, kad būtų iškeltas nepasitikėjimo ūkio ministru V.Uspaskichu klausimas. Konstitucinių įgaliojimų stoka taip pat neturėtų būti kliūtis Prezidentui kreiptis į Vilniaus miesto tarybą ir dar kartą paraginti sprendžiant mero politinės atsakomybės klausimą vadovautis moralios politikos standartais.

Piliečių judėjimo

„Kitas pasirinkimas“ valdyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija