Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šiauliečių Stasio Šalkauskio premija

Apolonija Nistelienė

Prof. Leonidas Donskis pasirašo
laureatų knygoje. Dešinėje –
Lietuvos kultūros fondo
pirmininkas Hubertas Smilgys

Atgimimo metais – 1991-aisiais – Lietuvos kultūros fondo Šiaulių krašto taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė įsteigė premiją už tautos kultūros, meno, filosofinės minties turtinimą ir ugdymą, skiriant iš Šiaulių kilusių ar su Šiauliais glaudžiai susijusių žmonių mokslinei ir kultūrinei veiklai pažymėti.

Premijai įvardyti dairytasi garsių ir garbingų šiauliečių vardų. Apsistota ties prof. S.Šalkauskio asmenybe. Jo mokslinė bei pedagoginė veikla, jo idėjų aktualumas šioms dienoms, tiesiog jo vardas, tapęs idealaus žmogaus simboliu, yra Šiaulių pasididžiavimas. S.Šalkauskio tėvai gyveno Šiauliuose, visi vaikai – penkios mergaitės ir keturi berniukai – lankė Šiaulių gimnaziją.


Kovojęs už Lietuvos laisvę

Žaliosios rinktinės vado Kazio Tylos (1915-1945) gimimo 90-osioms ir žūties 60-osioms metinėms paminėti

Prof. Antanas TYLA

Kazys Tyla 1939 metais

Kartu su vyresniosios kartos pasitraukimu iš mūsų atminties kultūros išsitrina ir masinės ginkluotos antisovietinės rezistencijos pradžia 1944 metais, kuri autentiškai atspindėjo mūsų tautos požiūrį į Lietuvos valstybę, jos siekį atgauti nepriklausomybę. Kartu tai buvo lietuvių požiūris į Lietuvos valstybę sunaikinusią, Rainių žudynes, 1941 metų birželio trėmimus vykdžiusią okupantę Sovietų Sąjungą. Dabar, kai tiek daug kalbama apie Antrojo pasaulinio karo pabaigą ir antrąją sovietinę okupaciją, kaip tik laikas grįžti prie masinio antisovietinio pasipriešinimo pradžios. Dar yra galimybių nustatyti kiekvieno kaimo ar miestelio gyventojų dalyvavimą pasipriešinime sovietiniams okupantams, išaiškinti pirmuosius partizanų būrius, jų asmeninę sudėtį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija