Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Okupacijos pasekmės

Birželio 15-oji... Lietuvai tai – tragiška, kraupi data: prieš 65 metus, pasirašius nelemtąjį Molotovo-Ribentropo (Stalino-Hitlerio) paktą, buvo įvykdyta viena klastingiausių to suokalbio scenarijaus dalių: po tariamai džiaugsmingo Vilniaus sugrąžinimo, pasiėmus jį iš hitlerinės Vokietijos ir bolševikinės Rusijos (Sovietų Sąjungos) pasidalytos tuometinės Lenkijos, po neva draugiškų sovietinės kariuomenės dalinių įvedimo pagal „draugystės“ sutartį, po neva lietuvių vykdytų „provokacijų“ prieš draugiškus Lietuvos teritorijoje įsikūrusių dalinių raudonarmiečius buvo įvykdyta grubiausia stalininė akcija – okupuota ir netrukus į Sovietų Sąjungos „sudėtį“ inkorporuota nepriklausoma Lietuvos Respublika.


Sakralinio meno paroda Trakų vienuolyno koplyčioje

Trakų istorijos muziejaus
direktorius Virgilijus Poviliūnas

Visuomenei duris atvėrė nuolatinė sakralinio meno ekspozicija restauruotoje Trakų dominikonų vienuolyno koplyčioje. Trakų istorijos muziejui priklausančiose buvusios Pusiasalio pilies erdvėse eksponuojami XVI-XX amžiaus Lietuvos ir Vakarų Europos meistrų sukurti liturginiai reikmenys ir bažnytinio meno kūriniai.


Bažnyčios istorija griauna stereotipus apie Lietuvos valstybingumą

Lietuvos Bažnyčios istorijos
pristatyme (iš kairės): kardinolas
Audrys Juozas Bačkis, mokslininkas
Sigitas Narbutas ir vyskupas
Jonas Boruta Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto pastangomis į lietuvių kalbą išversta ir išleista pirmoji Lietuvos Bažnyčios istorija – XVII amžiaus viduryje Alberto Vijūko-Kojalavičiaus lotyniškai parašyta knyga „Įvairenybės apie Bažnyčios būklę Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštijoje“.

Pasak dvitomio sudarytojo Dariaus Kuolio, ši istorija buvo pirmas veikalas, aprašantis Lietuvos Bažnyčios praeitį nuo seniausių laikų iki XVII amžiaus vidurio – jėzuito, Vilniaus universiteto profesoriaus, rektoriaus A.Kojalavičiaus dienų. “Šiandien A.Kojalavičius įdomus dėl daugeriopo požiūrio.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija