Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sakralinio meno paroda Trakų vienuolyno koplyčioje

Trakų istorijos muziejaus
direktorius Virgilijus Poviliūnas

Nuolatinė ekspozicija
„Sakralinis menas“ veikia
restauruotoje XIX amžiaus
Trakų dominikonų vienuolyno
koplyčiojeTomo Černiševo
(ELTA) nuotraukos

Visuomenei duris atvėrė nuolatinė sakralinio meno ekspozicija restauruotoje Trakų dominikonų vienuolyno koplyčioje. Trakų istorijos muziejui priklausančiose buvusios Pusiasalio pilies erdvėse eksponuojami XVI-XX amžiaus Lietuvos ir Vakarų Europos meistrų sukurti liturginiai reikmenys ir bažnytinio meno kūriniai.

Pasak muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, vienas unikaliausių parodos eksponatų – Trakų dominikonų vienuolyno 1709 metų spaudas su vienuolijos įkūrėjo šventojo Dominynko atvaizdu. Vienuolyno koplyčioje rodomas ir bene vertingiausias antikvarinis baldas Lietuvoje – Florencijos meistrų sukurta vėlyvojo renesanso epochos reprezentacinė kasapanka. Manoma, kad šis suolas-dėžė priklausė vyskupui. Ekspozicijai baldą sutiko paskolinti privatus kolekcininkas.

Koplyčia papuošta paveikslais, kuriuos Trakų istorijos muziejui paskolino turtingus prieškarinių paveikslų rinkinius saugantis Šiaulių Aušros muziejus.

Kaip sakė V. Poviliūnas, XIX a. pradžioje statytos koplyčios restauracija truko beveik 10 metų. Per tą laiką buvo atidengti ir restauruoti šoniniai ant sienų ištapyti altoriai, atnaujinti langus puošę religinio siužeto vitražai, kuriuos sukūrė dailininkai Daina ir Artūras Rimkevičiai. Sidabruotų, auksuotų ir brangiais akmenimis puoštų liturginių indų ekspozicija įrengta po koplyčia esančiame rūsyje. Pasak muziejaus direktoriaus, sakralinio meno parodą lankytojai bus kviečiami apžiūrėti nuo trečiadienio iki sekmadienio. Įrengus dar vieną pereinamą rūsį, parodines erdves planuojama dar labiau išplėsti, nes muziejus yra sukaupęs apie du tūkstančius vertingų bažnytinio meno objektų, iš kurių į ekspoziciją tilpo tik apie du šimtus.

Kaip liudija istoriniai šaltiniai, XVII a. pabaigoje Trakų Pusiasalio pilis dominikonams buvo atiduota Trakų vaivados Marcijono Oginskio iniciatyva. Tačiau dėl vėlesnių vaivadų ir bajorų nepritarimo vienuoliai pilyje apsigyveno beveik šimtmečiu vėliau. 1822 m. rugpjūčio 4 d. jie pašventino Šv. arkangelo Mykolo koplyčią. Tačiau ji ir vienuolynas po 1863 metų sukilimo buvo uždaryti, o dvasininkams priklausiusiose patalpose įkurdinta carinės valdžios slaptoji policija.

Pasak V. Poviliūno, Lenkijos kariuomenei okupavus Vilniaus kraštą, čia veikė pasienio policija, sovietų valdžios metais – kalėjimas, o vėliau milicija ir vietinis saugumo skyrius. 1990 metais iš dalies restauruotose buvusio dominikonų vienuolyno patalpose įsikūrė Trakų istorijos muziejaus administracija.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija