Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prisiminkime ir minėkime birželio pamokas

Kreipimasis į tautiečius Lietuvoje ir užsienyje,
minint birželio sukaktis

1939 m. rugsėjo 1 d. prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Jį pradėjo Hitlerio ir Stalino (Molotovo-Ribentropo) pakto sąmokslininkai naciai ir sovietai. Naciai užpuolė Lenkiją iš vakarų ir sustojo ties pakto nubrėžta linija, laukdami iš rytų į Lenkiją įžygiuojančios Raudonosios armijos, kuri sąmoningai puolimo pradžią trumpam uždelsė, kad karo pradininko regimybė kristų Vokietijai. Bolševikai, smogę Lenkijai iš rytų ir susitikę su naciais Lietuvos Brastoje (Brest Litovske), pergalę prieš Lenkiją iškilmingai atšventė bendru kariniu paradu.

1940 m. birželio 15 d. sovietų kariuomenė užėmė Lietuvą. SSRS tuomet vykdė intensyvius pasirengimo žygiui į Europą veiksmus, ką liudijo prie jos vakarinių sienų vagonai atgabentų Europos šalių smulkiausių karinių žemėlapių (tokių žemėlapių ji savo teritorijai nebuvo pasigaminusi – nesitikėjo, kad savo teritorijoje teks kariauti), sutraukiama karinė technika, kariuomenė. Norėdama turėti jau okupuotose Baltijos šalyse sau saugią aplinką, SSRS ėmėsi valstybės veikėjų, patriotinės visuomenės atstovų areštų, trėmimų.

1941 m. birželio 14 d. Lietuvoje prasidėjo masiniai areštai ir trėmimai. Birželio 14-18 dienomis ištremta 17,73 tūkst. žmonių. Lietuva, jausdama karo tąsą, rengėsi sukilimui. Jau 1941 m. balandžio 22 d. pogrindyje buvo sudaryta Lietuvos laikinoji vyriausybė.

1941 m. birželio 23 d., prasidėjus nacių ir sovietų karui, Lietuvoje prasidėjo sukilimas. Tą dieną, 9 val. 28 min., per sukilėlių užimtą Kauno radiofoną nuskambėjo Lietuvos himnas, Lietuvos aktyvistų fronto įgaliotinis Leonas Prapuolenis perskaitė šį atsišaukimą:

„Susidariusi laikinoji vėl naujai atgimstančios Lietuvos vyriausybė šiuo skelbia atstatanti Laisvą ir Nepriklausomą Lietuvos valstybę. Prieš viso pasaulio sąžinę jaunoji Lietuvos valstybė entuziastingai pasižada prisidėti prie Europos organizavimo naujais pagrindais. Žiauraus bolševizmo teroro iškankinta lietuvių Tauta ryžtasi kurti savo ateitį tautinės valstybės ir socialinio teisingumo pagrindais. Vilnius, Kaunas. 1941 m. birželio 23 d.“.

Žinia, žaibu apskriejusi Lietuvą, sukilimui pakėlė bolševikų nusiaubtą patriotinę visuomenę, visoje Lietuvoje prasidėjo sukilimas. Deja, išvijus raudonąjį okupantą, atgimstančios Lietuvos vyriausybės veiklą nutraukė rudasis okupantas, o 1944 metais dešimtmečiams grįžo raudonasis.

Dabar, būdami laisvi ir nepriklausomi, prisiminkime ir minėkime, minėkime, kad nepamirštume, nes pamirštos istorijos pamokos gali kartotis. Prisiminkime ir minėkime 1940 m. birželio 15-ąją (Okupacijos ir genocido), 1941 m. birželio 14-ąją (Gedulo ir vilties), 1941 m. birželio 23-iąją (Birželio sukilimo) dienas. Pagerbkime tų įvykių aukas, išlaikykime mintyse ir širdyse jų atminimą, budėkime laisvės ir nepriklausomybės sargyboje, demaskuokime laisvės kovų ir aukų reikšmę menkinančias klastotes žiniasklaidoje, mokymo programose, reikalaukime, kad valstybė pagaliau parodytų deramą dėmesį laisvės kovotojams, kvieskime iki šiol nesusivokusius tautiečius, atsižvelgus į mūsų negandų ištakas, iš okupantų primestų įsitikinimų grįžti prie tautos ir jos valstybės tvirtinimo idealų.

Jonas BUROKAS,
Lietuvos laisvės kovotojų
sąjungos valdybos pirmininkas

Jonas ČEPONIS,
Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio
prezidiumo pirmininkas

Rytas KUPČINSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija