Atnaujintas 2005 birželio 22 d.
Nr.48
(1349)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Naujoji Europa: gebėjimas keistis

Andrius KUBILIUS,

Tėvynės sąjugos pirmininkas

Nesėkmingai pasibaigęs Europos vadovų pasitarimas verčia rimtai sunerimti. Pastarojo meto ES nesėkmės (du nesėkmingi referendumai, nesėkmingi bandymai tartis dėl finansinės perspektyvos) verčia su nerimu žiūrėti į ES ateities perspektyvas. Teko ne tik iš šalies stebėti, bet ir dalyvauti prieš Europos vadovų pasitarimą vykusiame Europos liaudies partijos tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo ir šiandieninės ES vadovai, – komisijos prezidentas Barosas ir Liuksemburgo premjeras Junkeris bei kt. Padariau tokią išvadą: akivaizdu, kad ES nebeturi „vežančių“ idėjų. Kai kūrėsi Europos Sąjunga, ji turėjo dvi varomąsias idėjas – taiką ir gerovę. Vokietijos nacionalizmo, prieš tai sukėlusio du pasaulinius karus, supančiojimas Europos Sąjungos sutartimis ir bendrosios rinkos išnaudojimas ekonominei gerovei kurti buvo du paprasti, bet kartu ir genialūs instrumentai, penkis dešimtmečius puikiai dirbę vardan taikios ir sočios Europos tikslo.


Du ministrai

Turime vieną Tėvynę – Lietuvą. Tris kartus praėjusiame amžiuje skelbta nepriklausomybė –1918, 1941 ir 1990 metais.

Antroji Respublika gyvavo iki pirmosios bolševikų okupacijos. Trečiosios Respublikos nepriklausomybė buvo paskelbta Kaune 1941 m. birželio 23 d., tačiau lietuvių tautos apsisprendimo teisę paneigė vokiečių nacių režimas. Trečiosios nepriklausomybės paskelbimo teko palaukti dar pusę amžiaus.


Garsas ekrane

Kauno mokslininkai – tarptautinės mokslinės iškylos Varšuvoje dalyviai

Kazimieras Dobkevičius

Parodos simbolyje –
Alberto Einšteino portretas
Autoriaus nuotraukos

Lygiai prieš šimtą metų kuklus Berno (Šveicarija) patentinis tarnautojas Albertas Einšteinas, pateikęs keturis mokslinius darbus, pakeitė mūsų civilizaciją. Visas pasaulis šiemet švenčia šį įvykį. A.Einšteinas išaiškino šviesos vaidmenį pasaulio struktūroje. Šviesa – elektromagnetinių bangų tam tikra rūšis, kurios perduoda radijo ir televizijos programas.


Savivaldos reforma turi būti apgalvota

Apie savivaldybių tarybų rinkimų sistemos keitimo galimas pasekmes Socialdemokratinės minties instituto (SDMI) konferencijoje kalbėjo ne tik pranešėjai – teisininkas Ignas Vėgėlė, advokatas Kęstutis Čilinskas, Molėtų rajono meras Valentinas Stundys, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) direktorius Rytis Juozapavičius, ekspertai, bet ir bendruomenių, seniūnijų, visuomeninių, politinių organizacijų, profsąjungų atstovai.


Kauno technologijos universitetas – mulkio vietoje

Gerą vardą, aukštą autoritetą turėjo Kauno politechnikos institutas (KPI), kai jam vadovavo profesorius Kazimieras Baršauskas. Keitėsi vadovai, pasikeitė ir šios aukštosios mokyklos pavadinimas: dabar jis vadinasi Kauno technologijos universitetu (KTU). Daugelis tebesididžiuoja baigę KPI. Kas dabar baigs KTU, didžiuotis nebegalės – jo „vaizdelis ne koks“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija