Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mylėjęs žmones

A†A kun. Algirdas Mykolas Dobrovolskis – tėvas Stanislovas, OFM Cap. (1918-1944-2005)

Tėvas Stanislovas 2003 metais
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Birželio 23 dieną, eidamas 87-uosius metus, Kauno II klinikinėje ligoninėje mirė kun. Algirdas Mykolas Dobrovolskis (tėvas Stanislovas, OFM Cap).

Velionis gimė 1918 m. rugsėjo 29 d. Radviliškyje, mokėsi gimtajame miestelyje ir Kauno jėzuitų gimnazijoje. 1936 metais Plungėje įstojo į kapucinų vienuoliją. Per įvilktuves jam buvo duotas Stanislovo vardas. Noviciatą brolis Stanislovas atliko Plungės kapucinų vienuolyne, vėliau buvo perkeltas į Šiaulių kapucinų vienuolyną, kur atsidėjo filosofinėms ir humanitarinėms studijoms.

1941 metais davė amžinuosius įžadus ir tų pačių metų rudenį įstojo į Kauno kunigų seminariją studijuoti teologijos. Kauno Arkikatedroje 1944 m. kovo 25 d. buvo įšventintas kunigu. Po kunigystės šventimų tėvas Stanislovas buvo siunčiamas vesti misijų, rekolekcijų, sakyti atlaidų pamokslų įvairiose parapijose, daugiausia Žemaitijoje. Savo autobiografijoje rašo, kad iki suėmimo spėjo pasakyti pamokslus beveik 100 Lietuvos parapijų.

1948 m. rugsėjo 11 d. sovietų saugumas suėmė tėvą Stanislovą, tuo metu gyvenusį Kauno Petrašiūnų vienuolyne. Atlikus labai paviršutinišką tardymą, apkaltintas per pamokslus skleidęs mintis prieš tuometinę valdžią. Tėvui Stanislovui buvo skirta dešimt metų bausmės pataisos darbo stovyklose.

Bausmę tėvas Stanislovas atliko anglių kasyklose, kalėjo Intos ir Vorkutos stovyklose iki 1956 metų. Išleistas laisvėn buvo paskirtas Vertimų parapijos klebonu, tačiau laisve tegalėjo džiaugtis keletą mėnesių, nes vėl buvo suimtas ir grąžintas atlikti likusią bausmės dalį. Galutinai grįžo laisvėn 1957 metais, vėl į Vertimų parapiją.

1957 m. rugpjūčio 26 d. buvo paskirtas Juodeikių parapijos klebonu. Užimant pareigas, tuometinis Religinių kultų reikalų tarybos įgaliotinis, pasikvietęs tėvą Stanislovą, jam įsakė nusiskusti barzdą ir nebevažinėti pamokslauti bei teikti kitų patarnavimų už Juodeikių parapijos ribų. Tėvas Stanislovas, tai pranešdamas arkivyskupijos valdytojui, sakė: „Ačiū Dievui, kad galiu būti šioje ramybės kertelėje“.

1960 m. gegužės 5 d. tėvas Stanislovas atleidžiamas iš Juodeikių parapijos klebono pareigų ir skiriamas Žemaitkiemio parapijos altaristu. Tų pačių metų birželio 2 dieną Religinių kultų tarybos įgaliotinis atėmė iš jo registracijos pažymėjimą, sykiu uždraudė klausyti išpažinčių, sakyti pamokslus ir teikti kitus sakramentus, taip pat kategoriškai reikalavo nevažinėti pamokslauti į kitas parapijas.

1961 m. rugpjūčio 18 d. tėvas Stanislovas tapo Ugionių ir Milašaičių parapijų klebonu, 1962 m. birželio 5 d. buvo atleistas iš Milašaičių parapijos klebono pareigų ir paskirtas Butkiškės parapijos klebonu. 1966 m. kovo 7 d. buvo paskirtas Paberžės parapijos klebonu.

Gyvendamas Paberžėje tėvas Stanislovas nemaža jėgų įdėjo rinkdamas bažnytinio meno kūrinius ir nenaudojamus senovinius liturginius reikmenis. Jo dėka buvo išsaugota daug vertybių, kurioms iki tol tikrai nebuvo skirta pakankamai dėmesio. Kadangi Paberžės parapija nedidelė, tėvas Stanislovas daug važinėjo po Lietuvą pamokslaudamas. Jį mielai kviesdavo vesti rekolekcijas kunigams, kalbėti dekanatų konferencijose. Žmonės tėvą Stanislovą visuomet mylėjo dėl jo švelnaus būdo. Nuo 1980 m. rugsėjo 17 d. jis aptarnavo ir Surviliškio parapiją.

Atgimimo metais Kapucinų ordinui buvo perduotas Dotnuvos vienuolynas. Rūpintis jo atstatymu buvo pavesta tėvui Stanislovui. Drauge jis ėjo ir Paberžės parapijos administratoriaus pareigas. 1992-ųjų vasarį jam buvo pavesta aptarnauti Šlapaberžės parapiją, dar po penkių mėnesių – ir Gudžiūnų parapiją.

Tėvas Stanislovas stengėsi kaip galėdamas geriau atlikti visas pareigas, tačiau pats pripažino, jog tai jam per sunku, ir 2002 m. kovo 28 d. jo paties prašymu buvo atleistas iš visų užimamų pareigų ir vėl paskirtas Paberžės parapijos klebonu. Šias pareigas ėjo iki mirties.

Tėvas Stanislovas palaidotas pirmadienį Paberžės bažnyčios šventoriuje.

Kauno arkivyskupijos kurija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija