Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Marijonas, katalikiško žurnalo redaktorius

Kun. dr. Stepono Matulio, MIC, antrosios
mirties metinės Nottinghame

Iškilmingų šv. Mišių dalyviai
su Londono lietuvių klebonu
kun. Petru Tverijonu
Židinio kiemelyje

Dr. Darius Furmonavičius
ir Danielius Gintas
kun. dr. Stepono Matulio,
MIC, antrųjų mirties metinių
proga sodina ąžuoliuką

Birželio 18 dieną, šeštadienį, Nottinghame paminėjome Didžiosios Britanijos lietuvių mylimo kun. dr. Stepono Matulio, MIC, mirties antrąsias metines. Pasimeldėme prie kun. S.Matulio kapo Willford Hill kapinių lietuviškame kampelyje. Vėliau Londono lietuvių parapijos klebonas kun. Petras Tverijonas Lietuvių katalikų centre – Židinyje aukojo iškilmingas šv. Mišias už kun. dr. S.Matulio, MIC, sielą. Po iškilmingų šv. Mišių Židinio sodelyje prie kun. S.Matulio atminimui pasodinto ąžuoliuko sugiedojome Maironio „Lietuva brangi“. Dalyvavo būrelis Nottinghamo ir Wolverhamptono lietuvių.

Norėtume trumpai priminti, kad kun. dr. S.Matulis, MIC, vienas šviesiausių ir iškiliausių Jungtinės Karalystės ir Europos lietuvių, mirė Karalienės medicinos centre Nottinghame 2002-ųjų birželio 18 d. sulaukęs garbingo 85-erių metų. Jis gimė 1918 m. vasario 21 d. Daujočių kaime, Svėdasų valsčiuje, Rokiškio apskrityje (Anykščių r.), lietuvių ūkininkų šeimoje. Mokėsi Svėdasuose ir Užpaliuose, Marijampolės marijonų gimnazijoje, kurią baigė 1939-aisiais. Studijavo Vytauto Didžiojo universitete techniką, filosofiją ir teologiją, suteikti licenciato (1945) ir daktaro (1946) laipsniai už disertaciją „Archiepiscopus Georgius Matulaitis – Matulevičius, MIC, Visitator Apostolicus in Lituania 1925-1927“ (Arkivyskupas Jurgis Matulaitis, MIC, Apaštalinis Vizitatorius Lietuvai: 1925-1927, išversta į lietuvių kalbą, Nottinghame „Šaltinio“ išleista 2000-aisiais). Tęsė daktaro kursą Romos Grigaliaus universitete, Bažnyčios istorijos fakultete, kur gavo licencijato laipsnį (1947) ir parengė antrąją daktaro disertaciją „Archiepiscopus Georgius Matulaitis – Matulevičius, Renovator Marianorum“ (Steponas Matulis, MIC, Palaimintasis Archivyskupas Jurgis Matulaitis, MIC, Marijonų gaivintojas, 1909-1927 – „Šaltinio“ išleista 1997-aisiais).

Nuo 1933 metų kun. S.Matulis bendradarbiavo lietuviškoje spaudoje. 1953-iaisiais Romoje, Marijonų generaliniame name, paskirtas naujokyno vedėju, Marijonų generalinio namo kolegijos viršininku, 1957 metais paskirtas marijonų dvasios vadovu. 1958-aisiais išvyko klebonauti į Londono lietuvių parapiją. 1961 metais atkūrė pasaulio lietuvių tautinės minties katalikišką žurnalą „Šaltinis“ ir jį redagavo Londone, vėliau Nottinghame. Nuo 1970 metų „Šaltinis“ buvo spausdinamas nuosavoje įsteigtoje spaustuvėje apytikriai 2000 egzempliorių tiražu. Buvo skaitomas ne tik Anglijoje ir kituose Vakarų Europos kraštuose, bet ir JAV, Australijoje, Azijoje. „Šaltinio“ leidykla redagavo ir išleido per 30 knygų ir paskaitų.

Dar kartą norėtume nuoširdžiausiai padėkoti visiems, aukojusiems paminklo statybai, vyskupui Juozui Žemaičiui, MIC, ir Lietuvos marijonų provinciolui kun. dr. Vytautui Briliui, MIC, pernai pašventinusiems paminklą, ir visiems, atvykusiems ir atvykstantiems į Nottinghamą pagerbti šviesaus neblėstančio Jungtinėje Karalystėje kun. dr. S.Matulio, MIC, atminimo.

Nuoširdžiausiai dėkojame Danieliui Gintui už 20 svarų sterlingų auką, Katalikų bendrijos fondui – nupirktos ir pasodintos keturios gražios rožės, taip pat Antanui Petkevičiui už 25 svarų auką „Židiniui“ išlaikyti, iš jų 15 svarų sumuštiniams metinių proga svečiams priimti, taip pat jo sūnui Petrui Petkevičiui už 10 svarų auką kun. Matuliui, MIC, atminti, Katalikų bendrijos fondui – fotografijoms padaryti ir Linui Jusiui už 5 svarų auką, Katalikų bendrijos fondo kun. S.Matuliui atminti vysk. J.Žemaičio, MIC, intencija.

Dr. Darius Furmonavičius

Nottinghamas,

Didžioji Britanija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija