Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dvasingumo šventė

Kaunas. Graži, prasminga šventė birželio 25-ąją įvyko Šilainių Šventosios Dvasios bažnyčioje. Čia buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas gausiam būriui vaikų, paauglių, gyvenančių šioje parapijoje. Į šventę atėjo ir jų tėvai, giminės, broliai bei sesės, tad bažnyčia buvo pilnutėlė. Suprantama, parapija nemaža, joje gyvena daug šeimų, tad per reikšmingesnes šventes šioje bažnyčioje visada gausu tikinčiųjų. Ateityje tokios spūsties gal nebus, nes netoliese jau iškilę naujo bažnyčios pastato mūrai. Čia po kurio laiko bus gerokai daugiau erdvės. Bet parapijos klebonas mons. Lionginas Vaičiulionis džiaugiasi, kad ir dabar žmonės lanko bažnyčią, ateina į ją pasisemti dvasios stiprybės, paprašyti Dievo malonių.

Šventė buvo pradėta šv. Mišiomis. Jas aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Jis pasveikino čia susirinkusius sutvirtinamuosius, jų tėvelius, visą parapijos bendruomenę. Drauge atkreipė dėmesį į šių dienų kai kuriuos iškilusius pavojus jaunuomenei. Dažno jauno žmogaus kelias jaunystėje būna tiesus, paženklintas prasmingų siekių, tačiau suaugęs jis iš to kelio iškrypsta, pradeda vien kaupti materialines gėrybes, pirmenybę atiduodamas pinigams, daiktams, kitam panašiam turtui. Tokį pavyzdį jaunimas regi, patiria mūsų politikų gyvenime, jų veikloje, televizijos laidose, filmuose, kur dėl pinigų žudoma, smurtaujama. Pagaliau ir ne visi tėvai rodo savo vaikams doros, sąžiningumo pavyzdį. Žinoma, nelengva laikytis Dešimt Dievo įsakymų, gyventi dorai, sąžiningai, tačiau šių dalykų dera atkakliai siekti. „Reikia prašyti Dievą, Šventąją Dvasią pagalbos, ir jei tie norai bus nuoširdūs, toji pagalba bus atsiųsta“, – sakė ganytojas ir visiems palinkėjo ištvermės nelengvame gyvenimo kelyje.

Po pamokslo į bažnyčią iškilmingai įnešamas Šventasis Raštas, žvakė, gėlės, duona ir vynas – tikėjimo, šviesos, nuoširdumo, aukos simboliai. Po to priešais altorių išsirikiavo vaikai ir jaunuoliai, kuriems suteikiamas Sutvirtinimo sakramentas, iš viso 121.

Nemažai sutvirtinimo tėvų ir tikrųjų tėvų atliko išpažintį, priėmė šv. Komuniją, tuo dar labiau įprasmindami šventės reikšmę. Paklausus kai kurių jaunuolių, kas juos paskatino priimti šį sakramentą, jie atsakė, kad taip nori sutvirtinti savo tikėjimą, kad šeimoje nusistovėjusios katalikiškos tradicijos ir jas toliau nori tęsti. Panašiai atsakė broliai Vilius ir Tomas, besimoką Milikonių vidurinėje mokykloje. Tą dieną jiems buvo suteikti ir Pauliaus bei Dovydo vardai. Vaikinai sakė, kad sekmadieniais einą į bažnyčią. O Šilainių vidurinės mokyklos aštuntokas Vainoras Černius, patartas tėvelių, pasirinko Jono vardą. Sutvirtinimo tėvas buvo jų šeimos draugas Remigijus.

Šilainių vidurinės mokyklos penktokė Ieva Martinkutė su mama atėjo į bažnyčią pasidžiaugti šia švente. Ji žinanti, kad po kurio laiko Sutvirtinimo sakramentas bus suteiktas ir jai. Viena jauna moteris į bažnyčią atėjo su kūdikiu ant rankų. Ji sakė, kad tegul jos mažylį dvasingumas lydi nuo kūdikystės.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija