Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Budavonės kankinių minėjime – kvietimas palaikyti viltį

Šv. Mišias aukojo vienuolika
vyskupijos kunigų, vadovavo
vyskupas Rimantas Norvila

Kunigų kančią ir žūtį primena
kryžiai ir tragišką istoriją
atpasakojanti stendo foroinformacija

Literatūrinę – muzikinę kompoziciją
atliko aktoriai Eglė Baršauskaitė
ir Petras Venclovas

Lankeliškiai. Birželio 18-osios naktį ir paryčiais lietumi prakiuręs dangus saulės spindulius į žemę pradėjo siųsti tik prieš pusiaudienį – kaip tik tuo laiku žmonės rinkosi į Budavonės miškelio pakraštį prisiminti 1941 m. birželio 22 d. besitraukiančių iš Lietuvos bolševikų šioje vietoje žiauriai nužudytų trijų Vilkaviškio vyskupijos kunigų. Metams po žūties praėjus čia jiems buvo pastatytas paminklas (projektas kun. P. Brazaičio). Pokario ateistų valdžios nurodymu buvo susprogdintas ir toje vietoje išlikusi gili duobė. Atgimimo metais paminklas atstatytas.

Pro drėgmės prisigėrusius medžius prasiskverbusi šviesa ir pragydę paukščiai stiprino gyvenimo džiaugsmo pojūtį, juolab kad kasmet čia rengiamo minėjimo turinys šiemet praplėstas ne tik skaudžios kankinystės, bet ir kunigų jubiliejų šviesiu prisiminimu.

Šiemet pažymimos Lankeliškių parapijos vikaro Jono Petriko, prieš bolševikų okupaciją dirbusio Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos kapelionu, gimimo 120-osios metinės. Lankeliškių parapijos klebonui kun. Vaclovui Balsiui ir Vilkaviškio kunigų seminarijos profesoriui, filosofijos daktarui kun. Justinui Dabrilai – 100 metų. Pastariesiems tebuvo 36 metai, kai jie baigė žemiškąjį gyvenimą.

Žmonės žūties vietoje ir prie paminklo dėjo raudonus bijūnų žiedus, uždegė žvakeles.

Šv. Mišioms, kurias aukojo vienuolika vyskupijos kunigų, vadovavęs vyskupas Rimantas Norvila sakė, jog šioje vietoje „norisi akcentuoti ne tiek tragizmą ir skaudžius dalykus, neapykantą ar blogio pasireiškimą, kiek viltį. Nepamirštama šių kunigų kankinystė liudija nuoširdų tikėjimą, kilnią kunigo ir krikščionio tarnystę, vienybę Dievo ir artimo meilėje“. Ganytojas kvietė žmones būti gėrio skleidėjais, taikos, vienybės, vilties apaštalais.

Pamokslą pasakęs vyskupo generalvikaras kun. dr. Arūnas Poniškaitis pratęsė vyskupo ir tos dienos Evangelijos mintis. „Tie, 1941-aisiais nukankinusieji tris kunigus, tikriausiai buvo ideologijų suklaidinti ir gal nelaimingesni už aukas. Tad šiandien nereikia mosuoti neapykantos kalavijais, o prašyti Viešpatį tos meilės, kuri pasipriešintų bet kokiam pykčiui, supratimo ir pagarbos artimiausiems žmonėms, taip pat tiems, kurių nuomonės yra kitokios, kad visada mokėtume skelbti ir ginti tiesą, įvardytume blogį“, – sakė pamokslininkas.

Prieš suteikdamas palaiminimą vysk. R.Norvila padėkojo visiems, kurie padėjo surengti šventę, kasmet iš artimesnių ir tolimesnių vietų atvykstantiems žmonėms. Šv. Mišių metu giedojo Marijampolės mišrus choras „Šešupė“, keletą dainų padainavo Bartninkų ansamblis, literatūrinę-muzikinę kompoziciją atliko aktoriai Petras Venclovas ir Eglė Baršauskaitė.

Šioje vietoje kasmet kylančiomis mintimis ir jausmais pasidalijo vilkaviškietis Juozas Žaliabarštis, poetiniu žodžiu – Birutė Papečkienė, kun. J.Dabrilos giminaitė Julija Repečkienė.

Pabaigoje nuskambėjo visų kartu sugiedota „Lietuva brangi“ .

Birutė NENĖNIENĖ

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija