Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Protėviams atminti

Senosios Vosgėlių kapinės

Visai šalia plento, jungiančio Anykščius su Rokiškiu, Anykščių seniūnijos teritorijoje, išsidėstęs senas Vosgėlių kaimas. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, jog kai Lietuvoje buvo naikinama baudžiava, vosgėliškiai kažkodėl jungo neteko vieni paskutiniųjų.

Pirmojo pasaulinio karo metu Vosgėlių laukai buvo sėte nusėti apkasais, čia vyko dideli mūšiai. Nepriklausomybės kovų metu vosgėliškiai gerokai nukentėjo nuo lenkų kavalerijos brigados, kurią šičia atvedė netoliese gyvenusių sulenkėjusių dvarininkų sūnus. Tuomet lenkai smarkiai apiplėšė sodiečius, atimdami iš jų arklius, vežimus, drabužius, maistą.

Prie svarbaus kelio esantis kaimas kentėjo ir Antrojo pasaulinio karo metais. Aplinkui miškuose buvo įsikūrę partizanai, tad Vosgėlių neaplenkdavo ir stribų, enkavėdistų, raudonarmiečių vizitai, kai kas iš vietinių žmonių patyrė tremties baisumus…

Seniai užžėlė laukuose karų metais iškasti apkasai, nebesurasi vešlių išlakių medžių kamienuose kulkų žymių. Sunyko, susilygino su žeme ir Vosgėlių kapinaitėse palaidotų žmonių kapeliai, matyti vos vienas kitas paminklas, ornamentuotas senas kryžius. Kapines irgi sunkoka rasti, jos jau beveik virtusios mišku. Mat amžinojo poilsio vieta čia buvo įrengta gale kaimo, pamiškėje. Per daugelį dešimtmečių miškas plėtėsi, ir kapai atsidūrė medžių paunksnėje. Tačiau, suradęs senąsias kapines, jų centre išvysti neseniai pastatytą paminklą ir užrašą: „Mirusiems ir palaidotiems šiose kapinėse. 1999.06.19“. Kalbinti vosgėliškiai minėjo, kad tą paminklą pastatė, kapines aptvarkė kilęs iš Vosgėlių kaimo, dabar Naujuosiuose Elmininkuose, prie Anykščių, gyvenantis nagingų rankų meistras Juozas Adomonis. Jo rūpesčiu 1999-ųjų vasarą buvo organizuotas ir vosgėliškių sambūris, visi draugėn susirinkę aptvarkė kapinių aplinką, pagerbė protėvių atminimą. Elmininkietis J.Adomonis kartais gimtinėn vis užsuka ir kapines prižiūri. Ir patys vosgėliškiai čionai nepamiršta ateiti – tai žolę prie kapų nušienauja, tai gėlių pasodina, žvakeles uždega.

Jau ne vieną dešimtmetį Vosgėlių kapinės yra neveikiančios, savo artimuosius sodiečiai senokai laidoja Anykščių kapinėse. Bet nepamiršta Amžinybėn išėjusiųjų karalystė ir Vosgėliuose…

Vytautas BAGDONAS

Anykščių rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija