Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvos jaunimo ateičiai

Kun. Antano Petraičio amžinojo
poilsio vieta Skirsnemunės
Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje

Skirsnemunė. Gegužės 22 dieną Šv. Jurgio bažnyčios sienos lango nišoje buvo pašventinta lenta ir kryžius kunigui Antanui Petraičiui atminti. Tokios pagarbos, kuri šiandien reiškiama, jis nusipelnė savo švietėjiška ir aukojimo veikla. Šv. Mišias aukojo du kunigai – Skirsnemunės klebonas kun. Izidorius Butkus ir salezietis kun. Stanislovas Šileika iš Kauno.

Kun. A.Petraitis nuo 1905 metų dirbo JAV, Čikagoje, buvo katalikų Šv. Juozapo parapijos klebonas. Buvo didelis eruditas, astronomijos mokslo entuziastas, laisvalaikiu domėjosi žemės ir dangaus kūnais, buvo įsirengęs observatoriją. Jam dirbant Čikagoje, lietuvių spauda ne kartą rašė, pagerbė jį ne vien kaip kunigą, jo gabumais ne kartą yra pasididžiavusi.


110 šlovingųjų žingsnių

Kaunas. Birželio 29 dieną į Šv. Petro ir Povilo Arkikatedrą Baziliką itin gausiai rinkosi žmonės, čion atvykę ne vien iš aplinkinių, bet ir tolimesnių miesto vietovių. Ši garbingoji bažnyčia pažymėjo 110–ąsias savo gyvavimo metines, kai jai buvo suteiktas Katedros titulas. Šiandien Arkikatedra Bazilika – arkivyskupijos sielovados širdis, didis maldos traukos centras, duodąs toną kitoms bažnyčioms.


Graži bažnyčios sukakties šventė

Pernaravos Nukryžiuotojo
Jėzaus bažnyčios 190 metų
sukakties minėjimo iškilmių akimirka

Pernarava. Kokia graži mūsų tėvynė Lietuva, o ypač – vasarą, kai parapijose prasideda atlaidai. Žiūrėk, žmonės būriais keliauja po užsienius pamatyti įvairių grožybių, už tai dar moka nemažus pinigus, vargdami tose kelionėse. Ar dažnas mūsų apkeliavo savąją Lietuvą? Juk nepakartojamas grožis – čia pat ar netoliese, istorinėse vietovėse, bažnyčiose.


Pagausėjo tikrų katalikų

Krekenavos klebonas kan. Petras
Budriūnas skaito maldą. Mikrofoną
laiko Vilniaus kunigų seminarijos
klierikas Darius Karizna
Kristinos VILIENĖS nuotrauka

Krekenava. Tapo tradicija kiekvienais metais Krekenavoje per Šv. Antano atlaidus teikti vaikams Pirmąją Komuniją. Taip buvo ir šiemet. 36 Krekenavos mokyklos mokiniai, parengti katechetės Irenos Kvedienės, trylika žibartoniečių, devyni iš Linkaičių ir aštuoni iš Rodų mokyklų. Iš viso 66 vaikai priėmė Pirmąją Komuniją, o su jais kartu buvo ir vienas kitas tėvas ar mama bei krikštatėviai. Sumos šv. Mišias aukojo Anykščių vikaras kun. Simas Maskvytis, pasakė šiai dienai pamokslą ir kartu su Krekenavos klebonu kan. Petru Budriūnu dalijo šv. Komuniją. Klebonas pašventino rožinius, škaplierius ir uždėjo ant vaikų galvų. Votyvos ir Sumos metu skaitė skaitinius ir labai gražiai giedojo psalmes naujamiestietis Vilniaus kunigų seminarijos pirmakursis klierikas Darius Karizna. Votyvos metu giedojo mokiniai, per Sumą – suaugusieji, vadovaujami vargonininko A.Katinsko.


Pirmosios Komunijos šventės

Tai tik dalis Kvėdarnos vaikų,
birželio 24-osios popietę
atlikusių Atgailos sakramentą

Jau beveik tradicija birželį skirti galutinei vaikų katechezei ir Pirmosios Komunijos šventei. Paprastai vaikai visus metus sekmadieniais uoliai lanko bažnyčią, tikybos pamokas, susitinka su juos kuruojančiais kunigais ir, susipažinę su tikėjimo tiesomis, išlaiko egzaminą, t.y. teorinių bei praktinių žinių patikrinimą. Beveik visose Šilalės dekanato parapijose vaikų Pirmosios Komunijos šventės įvyko birželio 25-ąją, sekmadienį.


Vyskupo viešnagė

Slavikai. Džiugu, kad birželio 12 dieną mūsų mažutę, nuostabiai gražią prie Šešupės vingio, ant kalnelio stovinčią Šv. Onos bažnytėlę aplankė vyskupas Rimantas Norvila ir jį lydintis generalvikaras kun. dr. Arūnas Poniškaitis. Vizitas prasidėjo seniūnijoje, kur vizituotojai susitiko su seniūnu ir jos darbuotojais.

Iškilmingas šv. Mišias aukojo vysk. R.Norvila ir generalvikaras kun. dr. A.Poniškaitis. Parapijos klebonas kun. Darius Sruoginis vyskupui pateikė išsamią ataskaitą apie parapijos padėtį, kurioje apie du tūkstančiai parapijiečių. Klebonas pasakojo, kuo gyvenama, kas padaryta ir ką reikėtų padaryti, kas džiugina ar kelia rūpesčių.


Vaikų giesmių šventė

Širvintos. Jau treji metai dekanui klebonui mons. Juozapui Dabravolskui pritariant Širvintų Šv.arkangelo Mykolo parapijoje vyksta Širvintų dekanato vaikų giesmių šventė, skirta Švč. Motinos Marijos garbei.

Šiemet šventę organizavo Širvintų savivaldybės švietimo skyrius, Širvintų dekanato šeimos centras, Jaunųjų filomenaičių grupė, Širvintų dekanato tikybos mokytojos.

Širvintų dekanato vaikų giesmių šventė „Marija – Tu Motina mūsų visų“ sutapo su miesto švente „Širvintoms – 530“. Penkių dienų šventės programa buvo turtinga ir įvairi.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija