Atnaujintas 2005 liepos 13 d.
Nr.52
(1353)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Į savo ateities kūrimą turi
įsitraukti visa Lietuva

Minint prelato Mykolo Krupavičiaus
gimimo 120-ąsias metines

Prof. Ona VOVERIENĖ

Kalvarijos klebonas –
kun. Mykolas Krupavičius
1935 metais

Mylėk Viešpatį Dievą už viską labiau.
Artimą – kaip pats save.
Tėvynę – už save labiau.
         Prel. M.Krupavičiaus
                   gyvenimo credo

Juo ir prasideda knyga „Prelatas Mykolas Krupavičius“, parengta Ados Urbonaitės, OSF, kuri buvo išleista 1985 metais pogrindžio sąlygomis vos keliasdešimties egzempliorių tiražu. Ji buvo skirta prelato Mykolo Krupavičiaus gimimo 100-osioms metinėms.

Šios knygos reikšmė Lietuvos istorijai ir prelato M.Krupavičiaus atminimui išsaugoti buvo neįkainojama: šimtas metų – tai ta riba, kurią peržengęs mirtingas žmogus tampa nemirtingu, amžinai išliksiančiu tautos atmintyje.


Sukilimo žygdarbis neblėsta

Iš kairės: Sukilėlių sąjungos
valdybos narė Lina Dydienė,
Sąjungos pirmininkas Alfonsas
Žaldokas, jo pavaduotojas
Jonas Algirdas Antanaitis ir kiti

Šiemet sukanka 64 metai, kai lietuvių tauta stojo į kovą su sovietiniu okupantu siekdama atkurti nepriklausomybę kaip svarbiausią tautos egzistavimo sąlygą. Kai 1941m. birželio 14 d. bolševikai pradėjo pirmąjį masinį lietuvių trėmimą į Sibirą, žmonės, apimti siaubo, laukė karo kaip vienintelio išsigelbėjimo nuo teroro ir tautos genocido. Vos prasidėjus Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karui, tauta žaibiškai susivienijo svarbiausiam tikslui – išvyti iš savo žemės pavergėjus. Buvo staigiai užimti strateginiai objektai – ryšių centrai, radijo stotis, elektrinės, vandentiekis, milicijos būstinės ir kt. Kaunas išlaisvintas pusantros paros iki vokiečių kariuomenės atėjimo. Sudaryta Laikinoji Vyriausybė, kuri paskelbė Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo deklaraciją (kurios, deja, po šešiasdešimt metų Seimas nedrįso pripažinti valstybės teisės aktu). Birželio sukilimas – vienas gražiausių Lietuvos istorijos puslapių, sugrąžinusių tautai pasitikėjimą ir teikęs jėgų vėlesnėse pogrindžio kovose.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija