Atnaujintas 2005 liepos 13 d.
Nr.52
(1353)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Didžiojo aštuoneto lyderiai sukrėsti

Didžiosios Britanijos laikraščiai
mirga pranešimais
apie sprogimus Londone
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį Škotijoje vykstant Didžiojo aštuoneto G-8 lyderių susitikimui, Londono centre nuaidėjo keletas sprogimų. Per juos žuvo mažiausiai 50 žmonių, per 700 sužeista. Po šių sprogimų, Londono gatvės buvo beveik paralyžiuotos, o skubiai susirinkę Didžiosios Britanijos vyriausybės nariai svarstė susidariusią padėtį. Tuoj po šių sprogimų iki šiol nežinoma garsiosios teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ atšaka prisiėmė atsakomybę už sprogimus. Pačiame Londone veikia 60 islamistinių grupuočių, turinčių dvylika laikraščių ir žurnalų. Tačiau daugelis ekspertų darė ir tokią prielaidą, kad sprogimus galėjo organizuoti vadinamieji antiglobalistai ir įvairaus plauko anarchistai bei ultrakairieji, protestavę prieš G-8 susitikimą.


Liuksemburgas gelbėja ES Konstituciją

Petras KATINAS

Liuksemburgo premjeras
Žanas Klodas Junkeras

Nepaisant referendumų dėl ES Konstitucijos pralaimėjimo Prancūzijoje ir Nyderlanduose, Liuksemburgo vyriausybė nusprendė vis tiek tuo klausimu surengti referendumą. Ir neatidėti vėlesniam laikui ar „užšaldyti“, kaip tai padarė kai kurios ES valstybės. Liuksemburgo premjeras Žanas Klodas Junkeras, vienas aktyviausių ES Konstitucijos priėmimo šalininkų, buvo pareiškęs, kad jo vyriausybė atsistatydins, jeigu šalies gyventojai liepos 10-osios referendume nepritars ES Konstitucijai. Daugelis politikos specialistų prieš referendumą Liuksemburge jau iš anksto paskelbė nuosprendį, kurį galima suformuluoti taip: jeigu liuksemburgiečiai nepritars ES Konstitucijai, tai ją bus galima paskelbti ne tiktai mirusia, bet ir palaidota.


Moterys, pralenkusios vyrus

Kondoliza Rais

Naujoji JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais prieš savo pirmąjį valstybinį vizitą po Europos sostines kreipėsi į Europos lyderius, ragindama juos „nepamiršti, kad ji yra ne tik JAV valstybės sekretorė, bet ir moteris“. Kreipimąsi ji padarė po to, kai keli dideli Europos laikraščiai paskelbė seriją gana nepalankių ir netgi įžeidžiančių straipsnių apie ją.

Pavyzdžiui, Vokietijos laikraščiai ją pavadino „kokete“. Reikia pasakyti, kad pirmasis K.Rais vizitas į Europą gerokai pagerino gana prastokus Europos ir JAV santykius. Pavyzdžiui, Paryžiaus muzikos mokyklos studentams ji pažadėjo, kad kitą kartą atvykusi į Paryžių ji paskambins fortepijonu jos mėgstamiausius čekų kompozitoriaus Antonino Dvoržako kūrinius. Tai susilaukė labai teigiamų Paryžiaus spaudos vertinimų. Beje, meilę muzikai ji parodė dar būdama trejų metų. Ir jos vardą motina parinko nuo itališko muzikinio termino „Con dolcezza“. Tai raginimas atlikėjui skambinti „su meile ir švelnumu“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija