Atnaujintas 2005 liepos 15 d.
Nr.53
(1354)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Plungės dekanate

Švč. M.Marijos Apsilankymo atlaidai

Gieda Rietavo Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčios choras, vadovaujamas
tveriškio Juozo Barsteigos

Apie Tveruose ir Žemaičių Kalvarijoje
vykstančius atlaidus kalbėjo
kun. Vilius Viktoravičius

TVERAI. Nemažoje medinėje Švč. M.Marijos Apsilankymo bažnyčioje, pagrindiniame altoriuje, yra Švč. M.Marijos paveikslas, visiškai analogiškas Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje esančiam stebuklingam Dievo Motinos paveikslui. Ir Tveruose Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo tituliniai atlaidai yra švenčiami labai seniai. Dar ir dabar tveriškiai, o ir aplinkinių parapijų tikintieji atlaidus vadina „Švč. Panos atlaidais“.

Liepos 3-iosios sekmadienį Tveruose įvyko iškilmingi tituliniai šios parapijos Švč. M.Marijos Apsilankymo atlaidai, į kuriuos, tarsi į Žemaičių Kalvariją, suvažiavo daugybė tikinčiųjų. Šios bažnyčios jaunas klebonas kun. Edgaras Petkevičius, nebe pirmus metus vadovaujantis nuošaliai Tverų parapijai, sugeba patraukti bažnyčion jaunimą, o ypač vaikus. Pasirengta atlaidams buvo išties puikiai: pašviesinta bažnyčia, išdažytos grindys, vainikais ir gėlėmis padabintas pagrindinis altorius, o pati bažnyčia išpuošta baltais kaspinais. Puiki radiofikacija leido išklausyti šiuos atlaidus ir žmonėms, kurie netilpo bažnyčioje arba dėl sveikatos tegalėjo dalyvauti šv. Mišiose tik būdami šventoriuje.

Pirmąsias atlaidų šv. Mišias aukojo pats šios bažnyčios klebonas kun. E.Petkevičius, o pamokslą, tiksliau, nuoširdžiai su jaunimu ir visais atlaidų dalyviais pasikalbėjo atlaiduose dalyvavęs kunigas svečias iš Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčios Vilius Viktoravičius. Tai buvo nuoširdus pokalbis apie Švč. M.Marijos apsilankymo prasmės suvokimą. Ypač jis akcentavo sekmadienio šventimą, visiems dalyvaujant sekmadienio pamaldose.

Čia pat, bažnyčioje, įvyko sakralinės muzikos koncertas iš ciklo „Gaudžia istoriniai vargonai“. Jame dalyvavo 2004 metų pirmojo J.Naujalio vargonininkų konkurso laureatė Jurgita Kazakevičiūtė ir daug kur užsienyje koncertavęs, šiuo metu studijuojantis LMTA antrame meno aspirantūros kurse, prof. V.Noreikos klasėje, solistas baritonas Giedrius Prunskus.

Iškilmingą atlaidų Sumą aukojo kun. V.Viktoravičius, kuris pasakė dar vieną pamokslą. Pirmosiose šv. Mišiose giedojo Tverų parapijos jaunimo choras, o Sumos metu – kaimyninės Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios choras, vadovaujamas tveriškio Juozo Barsteigos. Buvo daug patarnaujančių berniukų ir adoruojančių mergaičių. Vyko iškilminga procesija aplink bažnyčią. Atlaidai baigėsi Šiaulių „Vairo“ ansamblio koncertu.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija