Atnaujintas 2005 liepos 15 d.
Nr.53
(1354)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lazdijų dekanate

Pagerbtas Pietų Lietuvos partizanų atminimas

Peršautą partizano širdį
simbolizuojantis paminklas-kryžius
(skulptorius Gintaras Žilys)
partizano Juozo Marazo-Žaibo
žūties vietoje Kibyšių kaime
Kun. Roberto GRIGO nuotrauka

Paminklą Pietų Lietuvos srities
partizanų vado Juozo Vitkaus-
Kazimieraičio paskutinėje
vadavietėje Liepiškių kaime,
Prano Aleksonio sodyboje,
šventina kun. Robertas Grigas
Sauliaus KELPŠO nuotrauka

LIŠKIAVA. Liepos 2 dieną vietiniai gyventojai, svečiai iš visos Dzūkijos, ypač gausios delegacijos iš Alytaus ir Kauno pagerbė Pietų Lietuvoje žuvusių partizanų atminimą. Renginys suorganizuotas dviejų naujų atminimo ir dėkingumo ženklų pastatymo proga buvusioje Dainavos apygardos Šarūno rinktinės teritorijoje. Kibyšiuose pastatytas kryžius žuvusiam partizanui Juozui Marazui-Žaibui (1924-1946) atminti, o Liepiškių kaime – paminklas Pietų Lietuvos partizanų vado Juozo Vitkaus-Kazimieraičio paskutinės vadavietės vietoje.

Iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Liškiavos Švč.Trejybės bažnyčioje, kurias aukojo klebonas kun. Valius Zubavičius ir svečias iš Kauno kun. Robertas Grigas, pasakęs turiningą pamokslą (jį spausdiname 5-ajame puslapyje). Po šv. Mišių, pagerbę žuvusiųjų partizanų atminimą Liškiavos kapinėse, apie 200 žmonių autobusais ir lengvaisiais automobiliais pajudėjo Kibyšių link.

Druskininkiečio menininko Gintaro Žilio su meile nukaltas kryžius skendėjo gėlėse. Renginio pradžioje dainą „Partizano motinai“ atliko Druskininkų tremtinių choras. Partizano Žaibo atminimas buvo pagerbtas tylos minute ir saliuto salve. Kryžių pašventino Liškiavos klebonas kun. V.Zubavičius. Kalbėjo kun. R.Grigas bei kiti minėjimo dalyviai. Apie partizaną Žaibą ir jo žūties aplinkybes papasakojo šių eilučių autorius.

Dainavo Druskininkų tremtinių choras, Lazdijų ir Varėnos ansambliai. Partizano sesuo Marytė Marazaitė-Jokubauskienė, rezistencijos metais buvo priversta slapstytis, praėjo Sibiro lagerių ir tremties kelius. Ji nuoširdžiai visiems dėkojo už broliui parodytą dėmesį ir pagarbą.

Renginio dalyviai aplankė ant Liškiavio ežero kranto įsikūrusią Prano Aleksonio sodybą, kurioje 1946 metų birželį veikė paskutinis Pietų Lietuvos partizanų vado Juozo Vitkaus-Kazimieraičio štabas. Pats sodybos šeimininkas P.Aleksonis sutikti svečių nebegalėjo – sulaukęs garbingo 92-ejų metų amžiaus, jis mirė šį pavasarį. Beje, sodyboje įrengtos slėptuvės, nepaisant kratų ir P.Aleksonio suėmimo, okupantų represiniai daliniai taip ir nesurado...

Atvykusieji prie paminklo, suprojektuoto druskininkiečio architekto Vytauto Petkevičiaus, padėjo gėlių. Kaip ir Kibyšiuose, pagerbti žuvę Pietų Lietuvos partizanai, paminklą pašventino kun. R.Grigas. Kalbėjusieji Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Varėnos filialo pirmininkas V.Kaziulionis, J.Vitkaus-Kazimieraičio sūnus Vytautas Vitkus ir kiti pabrėžė partizaninio pasipriešinimo Lietuvoje reikšmę sustabdant rusifikaciją ir sovietizaciją, kalbėjo apie šių dienų politikos aktualijas, pasakojo apie garbingą J.Vitkaus-Kazimieraičio kelią organizuojant ir vadovaujant partizaniniam judėjimui Pietų Lietuvoje. Visus džiugino dainininkai iš Druskininkų, Lazdijų, Varėnos. Nuoširdus ačiū visiems, ypač Druskininkų miškų urėdijai, UAB „Varėnos statyba”, fondui LGGRTARAĮ, kurių dėka buvo pastatytas paminklas. Pasibaigus renginiui jo dalyviai susėdo prie vaišių stalo. Pabendravę žmonės skirstėsi namo, pakylėti įkvepiančių didvyriškumo pavyzdžių, suvienyti Tėvynės meilės.

Renginį organizavo LPKTS Druskininkų filialo valdyba ir VO „Atmintis” taryba, finansiškai parėmė Druskininkų kultūros centras.

Gintautas KAZLAUSKAS
LPKTS Druskininkų filialo pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija