Atnaujintas 2005 liepos 15 d.
Nr.53
(1354)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nuverstojo prezidento aimanos

Petras KATINAS

Neseniai nuverstas nuo sosto Kirgizijos prezidentas Akaras Akajevas, netgi Vakarų politikų laikytas nuosaikiu vadovu, ypač palyginti su kitais buvusios sovietinės Vidurinės Azijos respublikų prezidentais, dėl savo nuvertimo pirmiausia apkaltino amerikiečius. Duodamas interviu tarptautinei informacinei „Associated Press“ agentūrai pareiškė: „Dėl mano nuvertimo prašau kaltinti Vašingtoną“. Šiame interviu nuverstasis prezidentas apkaltino Jungtines Amerikos Valstijas vykdant savo planus dėl JAV įtakos stiprinimo visame pasaulyje, o pirmiausia Vidurinėje Azijoje. A.Akajevo nuomone, režimo pasikeitimas Kirgizijoje sukels islamiškojo radikalizmo stiprėjimo bangą regione ir taps akstinu nuversti kitus Vidurinės Azijos populistinius režimus. Kirgizijos eksprezidentas aiškino, kad Vašingtonui nepatiko balansuojanti Kirgizijos politika, pagal kurią buvo atsižvelgiama į Rusijos, JAV ir Kinijos interesus Vidurinėje Azijoje. „Aš padariau viską, kad suderinčiau visų šių trijų didžiųjų valstybių interesus. Tačiau JAV toks balansas nepatiko. Amerikiečiai siekia tiktai visiškos regiono orientacijos į Vašingtoną“.

A.Akajevas mano, jog pagrindinė amerikiečių nepasitenkinimo priežastis buvo Kirgizijos vykdoma prorusiška politika. O paskutinis lašas, perpildęs Vašingtono kantrybę, buvo Rusijos karo aviacijos bazės įkūrimas Kirgizijos teritorijoje, šalia ten esančios JAV karinės bazės. Tiesa, A.Akajevas pripažino, kad didžiulis skurdas ir nedarbas prisidėjo prie žmonių maišto, tačiau pažymėjo, jog svarbiausią vaidmenį Kirgizijos revoliucijoje suvaidino Vakarų šalys. Jis teigė, jog savo antivyriausybinius veiksmus nevyriausybinės organizacijos koordinavo su JAV pasiuntinybės Biškeke diplomatais. Buvęs Kirgizijos lyderis išdėstė: „Kirgizija buvo palanki vieta revoliucijai organizuoti, nes joje niekas nevaržė laisvos žiniasklaidos ir aktyvios opozicijos veiklos. O maištas Kirgizijoje gali tapti tramplinu eksportuojant maištus ir revoliucijas į kitas Vidurinės Azijos šalis. Bandymai pagreitinti demokratinius procesus Vidurinėje Azijoje, neatsižvelgiant į vietines frakcijas bei islamiškąjį faktorių, buvo klaida. Aš sąžiningai vedžiau savo tautą demokratiniu keliu. Tačiau demokratijai sukurti būtinos tam tikras laikas ir kantrybė, kad demokratija galėtų įleisti šaknis. JAV nepakako kantrybės, ir todėl mes buvome priversti skubėti“.

Be to, A.Akajevas išreiškė viltį, kad Uzbekistano bei Kazachstano vadovai pasimokys iš Kirgizijos įvykių ir neleis islamiškiems ekstremistams nuversti esamą valdžią. Eksprezidentas taip pat teigė turįs patikimos informacijos, jog amerikiečiai suinteresuoti pakeisti valdžią Azerbaidžane. Tačiau pridūrė: „Tai nepadėtų Amerikos interesams vien todėl, kad sėkmingai pradėjo veikti naftotiekis Baku-Džeichanas, kuris yra naudingas amerikiečiams“.

Įdomių samprotavimų pateikė skandalingasis Rusijos Dūmos vicepirmininkas V.Žirinovskis. Žinant tai, kad jo pasisakymai pastaruoju metu visiškai atitinka Kremliaus politiką, į tuos V.Žirinovskio pareiškimus, kuriuos kai kas vadina paistalais, negalima neatkreipti dėmesio. Štai V.Žirinovskio pareiškimo ištraukos: „Visur Vidurinėje Azijoje privalo vadovauti ne akajevai – inteligentai, kurie išsigąsta ir pabėga, o karimovai, nazarbajevai, rachmonovai ir nijazovai (Uzbekistano, Kazachstano, Tadžikistano ir Turkmėnijos prezidentai, kurie net Maskvoje vadinami feodaliniais bajais – P.K.). Mums reikalingas Baltarusijos ekonomikos modelis ir Uzbekistano prezidento Karimovo ryžtas kovoje su teroristais. Taškentas-Minskas – štai du modeliai, pagal kuriuos turi būti sukurta naujoji NVS“. „(...) Pagaliau reikia palaukti, kol patys Vidurinės Azijos vadovai paprašys: „Pone Rusijos prezidente! Norime grįžti atgal, antraip mums galas. Ir štai tada mes ateisime, o mūsų karius sutiks su gėlėmis ir ovacijomis kaip išlaisvintojus. Reikia mažumėlę palaukti“.

Praėjusį sekmadienį Kirgizijoje įvyko naujojo prezidento rinkimai. Nepaisant didelių karščių ir vasaros darbymečio, rinkimuose dalyvavo net 75 proc. balso teisę turinčių gyventojų. Rinkimus užtikrintai laimėjo po revoliucijos paskelbtas laikinuoju prezidentu Kurmanbekas Bakijevas. Vakarų žiniasklaida pažymi, kad šie rinkimai Kirgizijoje pirmą kartą buvo patys demokratiškiausi Vidurinėje Azijoje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija