Atnaujintas 2005 liepos 20 d.
Nr.54
(1355)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Neveiklumo kaina

Viena parodos nuotraukų.
Maršalų salos

Klimato kaita – tai didžiausias iššūkis mums. Kodėl? Iš pradžių Vilniuje, „Prospekto“ galerijoje, veikusi, o paskui perkelta ir į Kauno architektų namų galeriją dešimties žymiausių pasaulio fotografų išdidintų nuotraukų keliaujanti paroda „NorthSouthEastWest“ („Šiaurė Pietūs Rytai Vakarai“ – 360 laipsnių klimato kaitos apžvalga), beje, patalpinta ir internete: www.northsoutheastwest.org, yra nepaprastai svarbus reiškinys ne tik mūsų fotografijos mene. Tai rodo ir solidus parodos katalogas, ir prabangiai išleistas 184 puslapių jos autorių fotoalbumas, kurį, talkinant parodą pristačiusiai Britų tarybos direktorei Lietuvoje Linai Balėnaitei, vernisažo metu buvo galima netgi išlošti žiūrovų vizitinių kortelių pagalba. Kartu buvo platinama parodos anketa, parengta „Klimato grupės“ (The Climate Group), bendradarbiaujant Britų tarybos „ZeroCarbonCity“ kampanijai. Šios organizacijos siekia išaiškinti žmonijai su klimato kaita susijusias problemas, kurios, beje, netgi svarbesnės už aplinkosaugos, ir pateikti sprendimus taršos, kuro ir kitais aktualiais klausimais.

Gana gausių žiūrovų susidomėjimą rodė tarp jų buvę kultūrininkai: menotyrininkai, žurnalistai, dailininkai, tarp kurių matėsi ir nemaža akademinio jaunimo, matyt, skaitančio ne tik miesto dienraščio šeštadienines „Konrado naujienas“… O ekspozicijoje jautriai ir taikliai, nevengiant išsamesnių, bet labai įtaigių paaiškinimų po „Magnum“ fotografijos agentūros didelio formato nuotraukomis, buvo kalbama apie klimato kaitos padarinius mūsų planetai ir civilizacijai. Nurodomos ir priemonės išeiti iš aklavietės ar bent jau pristabdyti, atitolinti tų katastrofų atėjimą. Žiūrovams pateikta nuotraukų iš dvylikos skirtingų pasaulio vietų – Jungtinės Karalystės, šiaurinių (pvz., Grenlandijos), pietinių (Meksikos, JAV – miškų ir didžiųjų miestų), rytinių (Kinijos, Indijos, Japonijos su beišnykstančiomis salomis, ryžių laukais, gyvenvietėmis ir kt.) – su jose vykstančiais aplinkos kaitos padariniais orui, vandeniui ir sausumai… Lankytojus žavi jaudinančios fotonuotraukos, atskleidžiančios neįkainojamą geriamojo vandens ir sausumos vertę, energetiką – su vėjo jėgainių malūnais Pietų Afrikos dykumoje. Apie „nuplikusią“ kadaise snieguotą Kilimandžaro kalno viršūnę su žiojėjančiu krateriu ir daugiau priverstinę nei savanorišką dramblių vilkstinės migraciją iš Kilimandžaro į Tanzaniją. Apie daugelio tautų savos kultūros praradimą, nykstant jų gyvenamoms saloms (pvz., Maršalų salos) arba migraciją, pavyzdžiui, jaunų vyrų iš Kinijos kaimų ūkių į didmiesčio statybas. Pagaliau apie modernias bei ekologiškas pastatų – dangoraižių – šildymo ir kondicionavimo, netgi ekologiškas dujomis varomo transporto sistemas Japonijoje. Apie vabzdžių – maliarijos platintojų naikinimą bei didėjančius potvynius Indijoje ir Bangladeše.

Paroda moko: svarbu žinojimas ir bendradarbiavimas, netingint pajudinti pirštą bendram labui. Dabar, kol dar ne per vėlu, kad būtų galima atitolinti tas nelaimes.

Antanas STAŠKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija