Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Švėkšna – senas ir garsus Žemaitijos miestelis

Stasys GENTVILAS,

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narys

Gotikinė Švėkšnos Šv.Jokūbo
bažnyčia. Kęstučio Vanago
(ELTA) nuotrauka

Liepos 23-24 dienomis Švėkšnoje (Šilutės r.) švenčiamas dabartinės Šv.Jokūbo bažnyčios šimtmečio jubiliejus. Švenčių metu vyks Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas. Tai bus neeilinis įvykis Žemaitijoje.

Švėkšniškiai ir ilgametis miestelio klebonas kanauninkas Petras Stukas intensyviai rengiasi didžiajai, įspūdingai ir neabejotinai įsimintinai Švėkšnoje vyksiančiai šventei.

Ta proga pravartu plačiau susipažinti su Švėkšnos miestelio istorine praeitimi ir šiandiena.


Išminuotojai dirbo bažnyčiose

Bronius VERTELKA

„Ten buvo vienas sviedinys“, -
rodė Maišiagalos bažnyčios
remontą atliekančios Vilniaus
UAB „Kupora“ brigadininkas
Jonas Baniulis

Artilerijos sviediniai, įmūryti Vilniaus rajono Dūkštų ir Maišiagalos bažnyčiose, suteikė darbo išminuotojams. Tik vienas Pirmojo pasaulinio karo sprogmuo pasirodė esąs pavojingas. Jį kariai sunaikino saugioje vietoje.

Atvykus į Dūkštas, miestelis atrodė kaip išmiręs. Kepinanti vasaros saulė privertė žmones ieškotis pavėsio. Pasirodė moteris, vedina dviračiu. Sužinoti, kur rasti parapijos kunigą, ji patarė užsukti į sodybą greta bažnyčios. Mat ten gyvena šių maldos namų tvarkytoja. Ši pasakojo, jog Dūkštose gyvenanti 27 metai ir iš senų žmonių girdėjusi, jog bažnyčios sienoje glūdi įmūryti Pirmojo pasaulinio karo artilerijos sviediniai. Taip daryta tarsi norint save kažkuo įamžinti. Moteris noriai parodė, kur buvo sviediniai. Tose vietose žiojėjo maždaug kumščio dydžio duobutės. Paklausta, ar nebijojusi, kad išimant sviedinius jie galėjo sprogti, sodyboje greta bažnyčios gyvenanti dūkštietė prisipažino: „Be abejo, visokios mintys į galvą lindo“.


Sugrįžimai į tėviškę - džiaugsmas sielai ir širdžiai

Rūta JONUŠKIENĖ

Leliūnų Šv. Jurgio bažnyčia
visada atvira į gimtinę
sugrįžtantiems leliūniškiams

Kasmet, per Šv. Petro ir Povilo atlaidus, Utenos rajone, Leliūnuose, vyksta kraštiečių šventės. Šiais metais šventėje, pavadintoje „Grįžtu į tėviškę...“, pristatytas Leliūnų himnas.

Gimtajai žemei skiria darbus

Erdvioje Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčioje per šv. Mišias jaudinamai skambėjo Utenos politinių kalinių ir tremtinių choro „Ainiai“ atliekamos giesmės, žmonės meldėsi už mirusiuosius ir gyvuosius, prašė Viešpatį malonių nelengvame kasdienybės kelyje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija