Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sugrįžimai į tėviškę - džiaugsmas sielai ir širdžiai

Rūta JONUŠKIENĖ

Leliūnų Šv. Jurgio bažnyčia
visada atvira į gimtinę
sugrįžtantiems leliūniškiams

Moterų bendrijos „Leliūna“
surengtoje parodoje
eksponuojamos senos
nuotraukos ir bažnytinis menas

Kasmet, per Šv. Petro ir Povilo atlaidus, Utenos rajone, Leliūnuose, vyksta kraštiečių šventės. Šiais metais šventėje, pavadintoje „Grįžtu į tėviškę...“, pristatytas Leliūnų himnas.

Gimtajai žemei skiria darbus

Erdvioje Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčioje per šv. Mišias jaudinamai skambėjo Utenos politinių kalinių ir tremtinių choro „Ainiai“ atliekamos giesmės, žmonės meldėsi už mirusiuosius ir gyvuosius, prašė Viešpatį malonių nelengvame kasdienybės kelyje.

Po pamaldų, leliūniškiai rinkosi į kraštiečių šventę „Grįžtu į tėviškę...“, vykusią miestelio skvere. Renginį vedę Eugenija Čepienė ir Kęstutis Ūdras pasidžiaugė, kad Leliūnuose gyvena geri ir darbštūs žmonės. Puošdami gimtinę, jie daro didelius ir reikšmingus darbus. Prieš trejetą metų išleista knyga „Mes iš Leliūnų parapijos“, kurią redagavo poetas Algimantas Baltakis. Pernai Lietuvos heraldikos komisija patvirtino dailininkės Vidos Navikienės sukurtą miestelio herbą, kuriame pavaizduotas kelias ir stilizuotų vargonų fragmentas. Pašventinta miestelio vėliava, plevėsuosianti visų švenčių metu.

Pirmąkart sugiedotas miestelio himnas

Šiais metais Leliūnų seniūnija buvo paskelbusi konkursą himno tekstui sukurti. Iš gautų keturių, kuriuos pateikė poetas Petras Panavas bei leliūniškiai Vytautas Marcinkevičius, Danutė Brukštuvienė ir Birutė Ragauskienė, Leliūnų seniūnijos bendruomenė taryba ir klebonas kun. Kostas Balsys atrinko mokytojos B.Ragauskienės eilėraštį. Muzika Leliūnų himnui parašė maestro Adolfas Driukas. Šventės metu pirmąkart himną atliko choras „Ainiai“. Kiekvienas leliūniškis kartu su renginio programa gavo ir Leliūnų himno žodžius, todėl pritarė chorui. Juk malonu greta valstybės himno giedoti ir savąjį, iš širdies ir minčių plaukiantį. Leliūniškius tradicinio kraštiečių susibūrimo proga pasveikino Seimo narys Edmundas Pupinis, Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidmantas Valinčius, seniūnė Lina Petronienė.

Pagerbti geriausieji

Šventės metu iškilmingai pagerbti ir ąžuolų vainikais vainikuoti Leliūnų himno autoriai B.Ragauskienė ir A.Driukas, seniūnavimo dešimties metų sukaktį švenčianti Leliūnų seniūnė Lina Petronienė ir Lietuvos puodžių karaliumi trejų metų kadencijai išrinktas tautodailininkas, Keramikos muziejaus įkūrėjas Vytautas Valiušis. Leliūnams nusipelniusiems žmonėms savo dainas skyrė meno mėgėjų kolektyvai, kuriuos parengė E.Čepienė bei Aušra ir Edmundas Gutauskai.

Gausiai susirinkę leliūniškiai ir miestelio svečiai nuoširdžiai plojo puikų koncertą surengusiam „Ainių“ chorui, Pakalnių moterų ansambliui, ritminių šokių kolektyvui „Crazy dance“, smagias daineles atlikusiems vaikams, Onutės Gutauskienės ir Vlado Laurinavičiaus duetui, Irmantui Kvedarui, kaimo kapelai ir visiems kitiems koncerto dalyviams.

Istorinė medžiaga ateities kartoms

Daugelis apsilankė Leliūnų parapijos namuose, kur moterų bendrija „Leliūna“ surengė įdomią prieškario Lietuvos nuotraukų ir bažnytinio meno parodą. Moterys, vadovaujamos Elenos Trumpienės, kruopščiai renka senas nuotraukas, kuriose atsispindi liaudies papročiai ir tradicijos, sodiečių ir miestelio gyventojų kasdienybė ir šventės, istorijos tėkmė. Jos surinko ir išsaugojo nemažai bažnytinio meno pavyzdžių - žvakidžių, šviestuvų, paveikslų, liturginių drabužių.

„Leliūnos“ planuose - daug darbų

Bendrijos narės ketina restauruoti nemažai senų nuotraukų, plėsti ekspoziciją ir po kruopelę renkamą Leliūnų istoriją išsaugoti bei perduoti ateities kartoms. Iki vėlumos nesiskirstė leliūniškiai - susitiko su draugais ir pažįstamais, vyresnieji klausėsi humoro grupės „Ambrozija“ koncerto, o jaunimas smagiai šoko pagal grupės „16 Hz“ muziką. Jau sutemus padangę nutvieskė šventiniai fejerverkai, kuriuos dovanojo Balio Bareišio individuali įmonė. Šventę taip pat rėmė puodžius Vytautas Valiušis, moterų bendrija „Leliūna“ ir daug gerų ir nuoširdžių leliūniškių, savo darbais sušildžiusių į tėviškę sugrįžusių savo kraštiečių širdis.

Leliūnai, Utenos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija