Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nerami vasara Europoje

Popiežius meldžiasi už pragaištingų potvynių aukas Rumunijoje

Smarki audra su kruša siautėjo
Šveicarijoje Lavo regione
EPA-ELTA nuotrauka

Sielvartaujanti rumunė stovi
prie apsemtos kaimo gatvės

„Aš su baime stebiu rumunų gyventojų, kuriuos užklupo sugriovimus ir didelius nuostolius atnešusios smarkios liūtys, dramą“, - sakoma popiežiaus Benedikto XVI užuojautos telegramoje apaštaliniam nuncijui Rumunijoje vyskupui Žanui Klodui Perisė. Popiežiaus teigimu, jis meldžiasi už aukas, jų artimuosius ir benamius. Jis prašo Dievo „paguodos ir paramos broliams ir seserims“ ir suteikia jiems specialų apaštalinį palaiminimą.

Tuo tarpu žuvusiųjų per pragaištingus potvynius Rumunijoje skaičius šoktelėjo iki 23. Šalis sulaukė naujų tarptautinės pagalbos pasiūlymų daugiau kaip 14 tūkst. nuo potvynių nukentėjusių žmonių. Rytinio Bakau miesto oro uoste ketinama įrengti centrinį pagalbos rinkimo ir dalijimo punktą. Potvyniai šalyje po ilgų liūčių truko savaitę. Nuo jų nukentėjo trys ketvirtadaliai Rumunijos, tačiau pirmiausia - rytinė dalis.

Liberalus Rumunijos ministras pirmininkas Kalinas Popesku Taričianu per šalies televiziją pareiškė, jog vis dėlto neatsistatydins, kaip buvo paskelbęs jau du kartus. „Jūs galite mane smerkti, tačiau dabar mes turime atstatyti šalį“, - sakė jis. Dabar, kai šalį aplankė katastrofa, atsistatydinimas prilygtų bailumui.

Tuo tarpu smarki audra pirmadienio vakarą ir naktį į antradienį didelės žalos padarė Šveicarijoje ir Austrijoje.

Audra ir kruša prancūziškoje Šveicarijoje, pirmaisiais skaičiavimais, padarė nuostolių už mažiausiai šešis milijonus frankų (3,9 milijono eurų). Pirmadienio vakarą čia buvo sužeisti aštuoni žmonės, trys jų – sunkiai. Lavo regione prie Ženevos ežero balandžio kiaušinio dydžio kruša sunaikino daug vynuogynų.

Audra naktį į antradienį didelės žalos padarė ir Austrijoje. Liudininkų teigimu, čia kruša buvo vištų kiaušinio dydžio. Ji apgadino stogus ir automobilius.

Pagal dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija