Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kur ritasi Amerikos moralė?

JAV – vienintelė šalis Vakarų pasaulyje, kur beveik 90 proc. gyventojų tiki Dievą. Likusius 10 proc. sudaro: agnostikai - 5 proc. ir ateistai - 5 proc.

Netikinčiųjų dauguma sudaro intelektualai. Tikėjimas į Dievą yra valstybės egzistencijos pagrindas, pripažintas pirmųjų Amerikos kūrėjų, taip pat kaip ir dabartinių politikos vadovų.


Ar išliks lietuviška parapija ir bažnyčia Bostone?

Kai 2003 m. liepos 30 d. vyskupas Sean Patrick O’Malley buvo įvesdintas Bostono arkivyskupijos arkivyskupu, jis priėmė pareigas, kurias mažai kas pasaulyje būtų sutikęs eiti ir kurias mažai kas būtų sugebėjęs eiti. Tuo metu arkivyskupija išgyveno dvasinės bei finansinės krizės skaudžias pasekmes. Jis savanoriškai priėmė popiežiaus Jono Pauliaus II jam pasiūlytas pareigas, kad tarnautų Bažnyčiai. Kaip ganytojas, jis turėjo vesti savo sužeistas avis – dėl kunigų seksualinių piktnaudžiavimų skandalų nusivylusius tikinčiuosius, kurie iš tikrųjų nesuvokė, kiek tai arkivyskupijai kainavo.


Memorandumas, sudrebinęs okupantus

Arūnas Streikus

1972-ieji yra svarbus atskaitos taškas sovietinio laikotarpio Lietuvos istorijoje. Jie ženklina naujos pasipriešinimo okupantui bangos pradžią. 1972 m. kovo 19 d. pasirodė pirmasis „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ numeris, o po dviejų mėnesių Romo Kalantos susideginimas išprovokavo masines protesto demonstracijas Kauno gatvėse. Abu šie įvykiai yra pakankamai įsitvirtinę mūsų istorinėje sąmonėje, tačiau 1972 metų pradžia susijusi su dar vienu, ne ką mažiau svarbiu įvykiu. 1972-ųjų kovo pabaigoje Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Kurtą Valdheimą pasiekė Lietuvos katalikų memorandumas, kurį, kaip teigiama, pasirašė 17 054 asmenys.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija