Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Petro Vaičiūno 115-asis gimtadienis „Tėviškės pastogėj“

Edmundas SIMANAITIS

Jonava, kaip, beje, ir kiekvienas Lietuvos miestas ar kraštas, turi savo įžymių asmenybių. Jonaviečiai gerbia atminimą vieno lietuvių raštijos pradininkų Abraomo Kulviečio. Taip pat neužmirštamas gydytojas Jeronimas Ralys, po valstybės atkūrimo tapęs Jonavos savivaldos pradininku, žinomas visai Lietuvai kaip Homero vertėjas į lietuvių kalbą. Tausojamas kūrybinis palikimas poeto ir dramaturgo Petro Vaičiūno, kurio gimimo 115-osios metinės liepos 9 dieną buvo paminėtos renginiu „Tėviškės pastogėj“. Šventė vyko Panoteriuose, nuo kurių tik trys kilometrai iki Piliakalnių kaimo, kur tebestovi išlikusi poeto gimtoji sodyba.


Ąžuolų kamienus pavertė skulptūromis

Marijona MIELIAUSKIENĖ, Bronius VERTELKA

Jurbarkietis Juozas Videika
sukūrė „Piemenėlio“ skulptūrą
Danguolės Urbutienės nuotrauka

Rokiškis tapo medžio drožėjų būrimosi centru. Neseniai čia vyko jų V respublikinis pleneras. Laisvalaikiu medžio meistrai turėjo progą susipažinti su Rokiškio krašto muziejaus ekspozicijomis, Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, pabendrauti su rokiškėnais menininkais, aplankyti keletą gražiausiai tvarkomų rajono sodybų, pabuvoti prie Liongino Šepkos kapo Lebedžių kapinėse.


Atminties šviesa kūrėjų atminties žemėje

Rūta JONUŠKIENĖ

Rašytojų kalnelyje pagerbtas
Broniaus Radzevičiaus atminimas

Utenos rajone, Vyžuonose, Rašytojų kalnelyje, seniūnijos ir miestelio kultūros darbuotojų iniciatyva surengta Poezijos šventė, skirta iš Vyžuonų kilusio žymaus prozininko Broniaus Radzevičiaus 65-osioms gimimo ir 25-osioms mirties metinėms.

Prieš penketą metų Vyžuonose atsirado Rašytojų kalnelis, įamžinęs dviejų talentingų rašytojų – poeto Antano Masionio ir prozininko B.Radzevičiaus, anksti išėjusių į Amžinybę, atmintį. Prie pušyno prigludęs kalnelis, upės lankstas, melsvas tvenkinėlio lopas su dangaus klajoklių debesų nuotraukomis tarsi įgavo naują alsavimą. Skulptoriaus Henriko Orakausko sukurtos rašytojų skulptūros ir medinio angelo sparnai apgobia trapų ir amžiną gamtos peizažą – už Vyžuonos B.Radzevičiaus vaikystės trobos stogai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija