Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Aštuoni muziejaus dešimtmečiai

Muziejaus darbuotojos (iš kairės)
Vitalija Vasiliauskaitė,
Jūratė Gaidelienė ir Alfreda
Petrulienė nepagailėjo
savo išmonės kurdamos parodą

Pasvalio krašto muziejaus
darbuotojas Albinas Kazlauskas
(dešinėje), lankydamas parodą
Panevėžyje, rado sau pašnekovą

Panevėžio kraštotyros muziejuje veikė paroda, skirta šio kultūros židinio gyvavimo 80-mečiui paminėti. Ekspozicijoje atskleista muziejaus istorija nuo jo įkūrimo prieškariu ir iki šių dienų.

Muziejus, savo fonduose sukaupęs 90 tūkst. eksponatų, galėjo parodyti tik jų dalį. Parodoje eksponuojami dokumentai, nuotraukos, iškarpos, spaudiniai, numizmatika, senove alsuojantys daiktai. Muziejininkai – kūrybinės minties nestokojančios asmenybės: Joana Viga Čiplytė yra keliolikos knygų apie Panevėžio kraštą bei jo žmones autorė, Istorijos skyriaus vedėja Alfreda Petrulienė – tautodailininkė. Skulptoriaus J.Zikaro memorialinio muziejaus Paįstryje vedėjas Bronius Mažylis – medžio drožėjas. Gintaras Lukoševičius yra žinomas fotografijos meistras.

Į jubiliejinės parodos atidarymą atvykęs Vytautas Stanikūnas, Lietuvos liaudies buities muziejaus direktoriaus pavaduotojas, teigė, jog Panevėžio muziejuje yra saugomas ir jo atneštas eksponatas. Jaunystėje jis mokėsi Panevėžio gimnazijoje. Ten ir susidomėjo senienomis. Senove dvelkiantį kirvuką V.Stanikūnas aptiko savo namuose ir jį pasiūlė muziejui.

Restauravimo skyrius – jauniausias amžiumi tarp kitų muziejaus veiklos padalinių. Jis mažai kada pastebimas, tarsi būtų užslaptintas. Keturi kvalifikuoti ir atestuoti restauratoriai savo darbą atlieka profesionaliai. Stoję į kovą su laiku, naujam gyvenimui jie sugeba prikelti net griuvenas.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija