Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dialogas tarp geros valios žmonių

Benjaminas ŽULYS

Susitikimas Birštone

Nuolat didėjanti gyvenimo sparta jaučiama ne vien miestuose, kur veikia įvairios administracinės institucijos, žinybos, įmonės, kultūros centrai, kur, atrodo, gyvenimas virte verda, bet ir kaimo vietovėse. Kaip tik iš kaimo į miestus atėjo gražiausios tautos tradicijos, papročiai. Kaimas mus visus maitina, iš jo kilo didžiuma mūsų žymių politikų, mokslininkų, kitų šviesuolių. Ir dabar kaime gyvena dauguma Lietuvos gyventojų. Jie ne vien užsiėmę savo asmeniniais rūpesčiais, bet nemaža dalis veikia ir įvairiuose susivienijimuose, bendruomenėse, taip gausindami savo materialines vertybes, keldami savo kultūros lygį, spręsdami socialinius bei kitus opius klausimus.


Restauruojami sostinės Bernardinų bažnyčios paveikslai

Bernardinų bažnyčios drobė
„Šv. Brunonas. Stebuklas bažnyčioje“ –
viena iš seniausių nežinomo
autoriaus paveikslų cikle

Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centre restauruojamas didelis sakralinės tapybos paveikslų ciklas iš sostinės Šv. Pranciškaus ir Šv. Bernardino (Bernardinų) bažnyčios.

Lietuvos dailės muziejaus rinkiniuose saugomi XVII-XIX a. sukurti paveikslai iš Bernardinų bažnyčios, kuri sovietų valdžios buvo uždaryta 1949 metais, vėliau atiduota Vilniaus dailės akademijai ir paversta sandėliu.


Atidengta sieninė tapyba Vilniaus basųjų karmeličių vienuolyno koplyčioje

Vilniaus basųjų karmeličių vienuolyno koplyčioje Aušros Vartų gatvėje atidengta sieninė skliautų tapyba, sutvarkytos išdaužų ir aptrupėjimų vietos, sutvirtinta tapyba.

2003 metais basųjų karmeličių vienuolyno salėje, buvusioje koplyčioje, polichrominių paieškų metu nustatyta, kad buvo du pagrindiniai skliautų tapybos etapai. Visas cilindrinio su lunetėmis skliauto plotas ištapytas ornamentine-dekoratyvine tapyba ir šventųjų paveikslais. Skliaute rasta apie dvidešimt dažų ir podažių sluoksnių.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija