Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prezidentas išklausė varėniškių skundus

Rūta AVERKIENĖ

Prezidentas Valdas Adamkus
su žmona Alma domėjosi
austinėmis lovatiesėmis

Prezidentas su Žiūrų kaimo
dainininkėmis

Kaip jau rašėme „XXI amžiuje“, liepos 26 dieną Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma lankėsi Varėnos krašte ir domėjosi žemėtvarkos, nuosavybės atkūrimo bei žemės valdymo problemomis. Prezidentas su Varėnos rajono savivaldybės vadovais bei gyventojais aptarė žemės ir miškų grąžinimo klausimus bei išklausė daugybę varėniškių skundų.

Prezidento darbotvarkė buvo įtempta. Pagrindinis vizito tikslas buvo gilintis į nuosavybės atkūrimo, žemės valdymo, konsolidavimo problematiką, todėl V.Adamkus pirmiausia apsilankė Alytaus apskrities viršininko administracijos Varėnos žemėtvarkos skyriuje ir išklausė vedėjos Onutės Savickienės informaciją žemės grąžinimo klausimais. Prezidentas taip pat apsilankė neseniai rekonstruotoje Varėnos savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kuri tapo gyventojų kultūrinių susibūrimų vieta, ir susitiko su miesto gyventojais.

Vėliau Prezidentas trumpam nuvyko į Matuizose įsikūrusias ir sėkmingai verslą vystančias įmones UAB „Matuizų dujų silikatas“ bei AB „Matuizų plytinė“, kuriose diegiamos modernios statybinių medžiagų gamybos technologijos.

Aplankęs Merkinės seniūnijos Žemėtvarkos tarnybą ir pabendravęs su matininkais, V.Adamkus susitiko su miestelio gyventojais. Pasilypėjęs ant Merkinės kraštotyros muziejaus akmeninės tvoros, Prezidentas išklausė daug žemės neatgaunančių žmonių skundų. Jie kaltino čia pat stovėjusius matininkus, kurie, anot gyventojų, gana dažnai žmonių prašymus greičiau spręsti žemės grąžinimo klausimus tiesiog ignoruoja. Vieni savo problemas šalies vadovui išsakė asmeniškai, kiti bendravo su Prezidento patarėjais ir jiems įteikė surašytus skundus.

Prezidentas prisipažino, jog šie skundai jo jau nebestebina, tik keista, kad matininkų ir žemės neatgaunančių savininkų teiginiai nesutampa. Jis kalbėjo, kad atsakingos institucijos privalo kuo greičiau užbaigti nuosavybės teisių atkūrimo darbus. Savivaldybės kartu su vietos gyventojais turi spręsti bendruomenės reikalus, kaip reikėtų tvarkytis konkrečiose vietovėse.

Žemėtvarkininkų teigimu, Varėnos rajone šiuo metu jau yra grąžinta 90 proc. nuosavybės, tačiau, Prezidento nuomone, būtina daryti viską, kad nuosavybės teisių į žemę atkūrimas vyktų sklandžiai ir toliau, o kiekvienas žmogus galėtų atgauti jam priklausantį turtą.

„Žemės nuosavybės atkūrimas, žemės reforma Lietuvoje yra gyvybiškai svarbus klausimas. Kol nebus grąžinta nuosavybė, tol negalėsime užtikrinti tolesnės ekonomikos plėtros, sudominti investuotojų. Išgavau iš žemėtvarkininkų pažadą, kad iki 2007 metų pabaigos likusios žemės grąžinimo problemos bus išspręstos“, – pažymėjo Prezidentas.

Šalies vadovas ragino žemėtvarkininkus parodyti daugiau žmogiškumo ir lankstumo.

Žiūrų kaime Prezidentas ir ponia Alma Adamkienė buvo sutikti su dzūkiškomis dainomis ir dideliu sūriu. Čia Prezidentas jau buvo lankęsis rinkimų kampanijos metu. Tuomet dovanų gavęs tokį pat didelį sūrį, V.Adamkus žadėjo, jog, būdamas Prezidentu, į šį kaimą vėl atvažiuos. Žiūruose už V. Adamkų balsavo visi kaimo gyventojai.

Žiūrų gyventojai šalies vadovui šįkart pasiguodė apie jų veiklą varžančias aplinkosaugines problemas. Mat Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje gyvenančius žmones varžo įvairūs draudimai: jaunoms šeimoms nelengva kurtis, nes sunku gauti leidimą naujoms statyboms ir kt.

Žiūriškiai, džiaugdamiesi šalies vadovo ir jo žmonos apsilankymu, juos vaišino bulvinėmis bandomis, pyragėliais su grybais, spanguolių gėrimu, grikių „babka“.

Prezidentas nepasididžiavo ir aplankė Jacintos Čižienės namus. Daugybę savo rankomis austų dirbinių parodžiusi moteris pasiūlė išsirinkti labiausiai patinkančius dirbinius. Ponia Alma išsirinko natūralaus lino austą rankšluostį ir lovatieses. Šeimininkė šiuos audinius poniai Almai ir padovanojo.

Prezidentas ir jo žmona buvo pagerbti šio kaimo gyventojų padovanotomis miško gėrybėmis: keliais vėrinėliais džiovintų baravykų, krepšeliu šviežių voveraičių, suvenyrais iš medžio.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija