Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Dviguba šventė

Tai tik maža dalelė Laukuvos
jaunųjų chorisčių, giedojusių
Votyvoje (vadovė Jolanta Bučnienė)

Votyvos šv.Mišias aukoja Laukuvos
klebonas kun. Pranas Bartasūnas

Monografiją „Laukuva“ pristato
jos vyriausiasis redaktorius
Virginijus Jocys

Groja Laukuvos Norberto Vėliaus
gimnazijos kapela „Laukuva“
(vadovas Alfredas Šniaukas)

LAUKUVA. Jau nuo seno Laukuvoje švenčiami Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai, kurie sutampa su Laukuvos miestelio gimtadieniu. Prieš porą metų laukuviškiai atšventė šio miestelio, prigludusio prie Žemaičių plento, 750 metų jubiliejų.

Liepos 17-ąją, sekmadienį, į Laukuvos Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčią (šiuo metu jai vadovauja jaunas klebonas kun. Pranas Bartasūnas) jau iš pat ryto rinkosi būriai tikinčiųjų švęsti Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidų. Visus maloniai nuteikė prie centrinio įėjimo į šventorių žydintys gėlynai, visi atkreipė dėmesį į šventoriuje atnaujintą Švč.Mergelės Marijos koplytėlę. Bažnyčios vidus buvo išpuoštas baltų kaspinų juostomis, gėlėmis ir žaliais vainikais. Pagrindiniame altoriuje kabojo didžiulis Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės paveikslas, kuriame Dievo Motina pavaizduota Kembridžo vienuolyne, jos apsireiškimo momentu, įteikianti šios vienuolijos vadovui Simonui, vadinamam Stoku, jos globos ženklą – škaplierius.

Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai prasidėjo 10 val. ryto Votyva. Šv.Mišias aukojo šios bažnyčios šeimininkas, klebonas kun. P.Bartasūnas, o pamokslą, skirtą tos dienos atlaidams, pasakė atlaidų svečias ir jų vedėjas Telšių vyskupo sekretorius, Telšių apskrities policijos kapelionas kun. Remigijus Saunorius, šiuo metu studijuojantis Romoje. Šiose rytmetinėse šv.Mišiose giedojo Laukuvos bažnyčios jaunimo choras, vadovaujamas Jolantos Bučnienės.

Dar gerokai prieš prasidedant Sumai, Laukuvos bažnyčią ir šventorių užplūdo daugybė tikinčiųjų ne tik iš Laukuvos, bet ir iš aplinkinių parapijų. Ypač daug buvo vaikų ir jaunimo. Mat Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai traukia ir seną, ir jauną, nes visi ieško paguodos bei užtarimo pas Gailestingąją Dievo Motinėlę…

Iškilmingas Sumos šv.Mišias perpildytoje bažnyčioje, ir dar nemažai daliai tikinčiųjų, likusių šventoriuje, aukojo kunigas svečias ir atlaidų vadovas R.Saunorius. Jam talkino laukuviškiai ministrantai ir Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, adoravo Laukuvos parapijos mergaitės. Giedojo jungtinis Laukuvos ir Gargždų parapijų choras. Dar vieną pamokslą apie meilę Dievui, Švč.M.Marijai ir savo artimui pasakė kun. R.Saunorius. Atlaidai baigėsi iškilminga procesija aplink bažnyčią.

Pasibaigus atlaidams, po trumpos atokvėpio minutės aikštėje prasidėjo Laukuvos miestelio gimtadienio šventė. Joje dalyvavo jau minėti kunigai, klierikai ir Šilalės rajono vadovai: rajono savivaldybės meras Valdemaras Jasevičius, jo patarėja Edita Kalnikienė, administracijos direktorė Zita Lazdauskienė, taip pat grupė knygos „Laukuva“ I dalies autorių – vyriausiasis redaktorius Virginijus Jocys, dailininkas akvarelininkas Kęstutis Kazys Šiaulytis, architektė Vilma Karvelytė-Balbierienė. Atidaryta 2001 metais Laukuvoje vykusios architektūrinės-kultūrologinės ekspedicijos Kauno technologijos universiteto studentų ir dėstytojų atliktų darbų paroda, kuri atlaidų dieną ir dabar eksponuojama Laukuvos bibliotekoje. Šią didžiulę parodą spėjo apžiūrėti daugelis atlaidų dalyvių.

Laukuvos miestelio gimtadienio šventė buvo pradėta skambiais eilėraščių posmais apie Laukuvą, Lietuvos ir Laukuvos vėliavų pakėlimu, Lietuvos himnu ir įžanginiu Laukuvos seniūno Stasio Skalausko žodžiu. Jis pasidžiaugė klebono kun. P.Bartasūno organizuotais Škaplierinės atlaidais ir pakvietė visus susirinkusiuosius Laukuvos miestelio gimtadienį pradėti lietuvių liaudies dainomis ir šokiais.

Buvo pristatyta kiek suvėlavusi knyga „Laukuva“ (I tomas). Ją pristatė šios monografijos vyriausiasis redaktorius V.Jocys. Buvo paminėti visi šios monografijos leidėjai, bendradarbiai, talkininkai bei rėmėjai, kurie buvo apdovanoti rajono savivaldybės padėkos raštais.

Po monografijos pristatymo vyko nuotaikingas lietuviškos muzikos koncertas. Smagiai griežė Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos kapela „Laukuva“, vadovaujama Alfredo Šniauko, šoko šokėjai, vadovaujami Almos Rumšienės. Taip pat dalyvavo Tauragės vyresniojo amžiaus liaudiškų šokių kolektyvas „Vėjava“ (vad. Birutė Sagatauskienė). Škaplierinės atlaidų ir Laukuvos miestelio gimtadienio šventė baigėsi „Jonio“ nuotaikingu koncertu ir jaunimo diskoteka.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija