Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Motina įsteigė tragiškai žuvusio sūnaus premiją

Vytautas BAGDONAS

Tuomet, kai Karolis Širvinskas
dar buvo vaikas ir mokėsi Kunigiškių
pradinėje mokykloje. Tuomečio
„Lenino keliu“ kolūkyje organizuotoje
šventėje motina Aldona Širvinskienė
nepraleido progos įsiamžinti su sūnumi

Visi, kurie pažįsta Svėdasų ambulatorijoje dirbančią registratorę Aldoną Širvinskienę, stebisi jos energija, entuziazmu, įdomiomis idėjomis. Ši medikė vadovauja Lietuvai pagražinti draugijos Svėdasų skyriui, stengiasi, kad Svėdasų miestelyje ir seniūnijos gyvenvietėse būtų jauki ir graži aplinka, rūpinasi želdinių sodinimu, prisideda prie įvairių kultūrinių renginių organizavimo. A.Širvinskienė yra ir viena pagrindinių tradicinio renginio Svėdasų krašte – „Vaižganto skaitymų“ organizatorių.

Bendraujant su energinga, daugybę sumanymų puoselėjančia moterimi, net sunku suprasti, kad prieš keletą metų į jos namų duris pasibeldė skausmas. Mylimo sūnaus vienturčio Karolio netektis motiną labai pribloškė, nuliūdino, ji tiesiog nerasdavo sau vietos. Kur tik eidavo, ką darydavo – prieš akis vis Karolio paveikslas.

Karolis, baigęs Kunigiškių pradinę, vėliau Svėdasų J.Tumo-Vaižganto vidurinę mokyklas, 1998-aisiais įstojo į Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminariją. Dar vaikystėje jis svajojo apie kunigystę, tarnavimą Dievui ir žmonėms, patarnaudavo Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo ir Adomynės Švč. Marijos Vardo bažnyčiose šv. Mišių ir kitų religinių apeigų metu. Namuose turėjo įsirengęs altorių. Laisvalaikiu daug skaitė religinės literatūros, rašė eilėraščius, kuriuose daug vietos skyrė Aukščiausiajam, Tėvynei Lietuvai. Studijuodamas kunigų seminarijoje, atostogų ir praktikos metu klierikas K.Širvinskas padėdavo Kamajų ir Duokiškio parapijų dvasininkams.

2001-ųjų liepos 24-ąją K.Širvinskas išėjo pas Dievą... Tragedija įvyko Kunigiškių kaime, motinos sodyboje. A.Širvinskienė tuo metu dirbo ambulatorijoje, o sūnus elektrine žoliapjove ėmėsi pjauti pievelę... ir žuvo nuo elektros srovės. Karolis amžinajam poilsiui atgulė Kunigiškių kapinėse, šeimos kape, šalia savo senelių...

A.Širvinskienė, visą laiką širdyje nešiojanti šviesų sūnaus paveikslą, jo atminimą ryžosi įprasminti netradiciškai. Ji surinko visus sūnaus rašytus eilėraščius iš jai skirtų laiškų, taip pat sūnaus sąsiuvinių, užrašų ir 2002-aisiais savo lėšomis išleido K.Širvinsko poezijos rinktinę „Mylėk ir būsi mylimas“. Tai buvo pirmasis motinos žingsnis tragiškai mirusio sūnaus atminimui įamžinti. Antrasis žingsnis – rūpinimasis sūnaus tapybos darbų įrėminimu, jų parengimas eksponuoti. Karolis labai mėgo tapyti ir išeidamas Amžinybėn paliko daugybę savo darbų.

2002-ųjų vasarą, minint Karolio mirties metines, buvo ne tik aukojamos šv. Mišios Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, ne tik pagerbtas šviesus jo atminimas Kunigiškių kapinėse. Ta proga Svėdasų bibliotekoje buvo organizuota ir K.Širvinsko tapybos darbų paroda, taip pat buvo pristatyta jo poezijos knyga „Mylėk ir būsi mylimas“. Vėliau Karolio tapybos darbai buvo eksponuojami Svėdasų seniūnijos Vaitkūnų kaimo klube, Kamajų Šv. Kazimiero bažnyčios prieangyje, Kupiškio viešojoje bibliotekoje, Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje ir kitur. Ta pačia proga buvo pristatoma ir A.Širvinskienės pastangomis išleista sūnaus eilėraščių knyga. O šį pavasarį svėdasiškė pateikė dar vieną staigmeną – ji įsteigė K.Širvinsko literatūrinę premiją Aukštaitijos krašto poetams. Balandžio 30-ąją Anykščiuose vyko 18-asis Rytų Lietuvos literatų sambūris, kurio metu koplyčioje ir buvo įteikta K.Širvinsko premija. Prieš tai vyko poezijos popietė-konkursas. Vertinimo komisija, kurios sudėtyje buvo pati premijos steigėja A.Širvinskienė, taip pat rašytojas, laikraščio vaikams „Kregždutė“ leidėjas Vygandas Račkaitis, anykštėnai literatai Janina Mikuckienė, Algirdas Ražinskas bei Aleksas Navickas, išrinko dešimt geriausių poetų. Jais tapo svėdasiškė Alma Švelnienė, Irena Petrauskaitė iš Visagino, Olga Paukštienė iš Vilniaus rajono, Kazys Klevinskas iš Ukmergės rajono, anykštėnės Marija Kanišauskienė, seserys Zita ir Laima Butkutės, Rita Skorochodovaitė, ukmergiškė Zita Bataitienė, Janina Garliauskienė iš Širvintų rajono. Iš to dešimtuko geriausių buvo išrinkti trys, kurie ir tapo K.Širvinsko premijos laureatais. Tai ukmergiškė Z.Bataitienė ir anykštėnės R.Skorochodovaitė bei L.Butkutė.

Ir įdomia, prasminga literatų švente, ir jų paskatinimu tiek anykštėnai, tiek svečiai liko labai patenkinti. O sūnaus premijos sumanytoja A.Širvinskienė žada tokiu keliu eiti ir ateityje – premiją padaryti tradicinę.

Anykščių rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija