Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijos Eucharistijos kongresas

Kun. mgr. Andriejus SABALIAUSKAS

Eucharistinė procesija
Stasio Gentvilo nuotrauka

Liepos 23-24 dienomis Švėkšnoje, kurios dvibokštė neogotikinė bažnyčia šiais metais švenčia 100-ąsias konsekracijos metines, vyko visos Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas, skirtas Eucharistijos metams paminėti. Kongresas prasidėjo liepos 23-iosios, šeštadienio, popietę, kada į miestelį pradėjo rinktis katalikiškasis jaunimas iš įvairių Telšių vyskupijos parapijų. Įvairaus amžiaus jaunuolių užregistruota per 600. Jaunimas rinkosi į didingą Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią, kur jiems katechezę apie Eucharistiją vedė kun. Gediminas Numgaudis, OFM. Po katechezės bažnyčioje 20 val. šv. Mišias aukojo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, Telšių vyskupo generalvikaras prel. Juozas Šiurys, susirinkę kunigai – Telšių vyskupijos parapijų jaunimo globėjai ir jaunimo organizacijų dvasios tėvai, vadovavo apaštalinis nuncijus Lietuvai ir Baltijos šalims arkivyskupas Peteris Stephenas Zurbrigenas. Po šv. Mišių prasidėjo naktinė Švč. Sakramento adoracija. Visą naktį prie Švč. Sakramento budėjo ir meldėsi jaunimas iš įvairių parapijų. Kiekviena adoracijos valanda buvo skirta atskirų dekanatų jaunimui. Visą naktį prie išstatyto Švč. Sakramento meldėsi atvykę žmonės, kurių buvo pilnutėlė bažnyčia.

Liepos 24 dieną, nuo 10 val. ryto, Švėkšnos parke, kur vyko ir šv. Mišios, būriavosi gausus būrys choristų ir maldininkų, nes tuo metu vyko bažnytinių chorų festivalis. Nors nuo pat ryto pliaupė smarkus lietus, žmonės, nepabūgę jo, rinkosi į parką ir klausėsi chorų atliekamų bažnytinių giesmių, po to klausėsi katechezės, kurią vedė Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijos klebonas kun. teol. lic. Saulius Damašius, Telšių vyskupijos Jaunimo centro ir Katechetikos centro vadovas kun. eduk. m. lic. Rimantas Gudlinkis ir Telšių vyskupijos licėjaus direktorius kun. Sigitas Žilys. Po katechezės, 12 val., prasidėjo šv. Mišios, kurioms vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ. Šv. Mišias koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta, apaštalinis nuncijus arkivyskupas P. S.Zurbrigenas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriato generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas, Telšių vyskupo generalvikaras prel. J.Šiurys bei daugiau nei 100 Telšių vyskupijos kunigų. Giedojo iš visos vyskupijos atvykę bažnytiniai chorai, kurie sudarė didžiulį jungtinį chorą. Jie per šv. Mišias atliko prof. Gedimino Purlio Mišias. Jungtiniam chorui ir dūdų orkestrui dirigavo pats prof. G. Purlys. Šv. Mišias tiesiogiai transliavo LRT, antroji Lietuvos radijo programa, „Marijos radijas“.

Šv. Mišių pradžioje į visus kreipėsi ir popiežiaus Benedikto XVI sveikinimą perskaitė apaštalinis nuncijus. Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius savo pamoksle priminė popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbtus Eucharistijos metus, kurie baigsis šių metų spalio mėnesį Romoje vyksiančiu Vyskupų Sinodu. Arkivyskupas kalbėjo: „Eucharistijos metai ir šis vyskupijos kongresas turi tą patį tikslą: padėti atpažinti su mumis keliaujantį Jėzų Kristų, tą vienintelį, galintį prikelti mus iš nusivylimų ir suteikti jėgų keliauti į galutinį tikslą. Jėzų galima atpažinti klausantis Jo žodžių ir „laužant duoną“, t. y. švenčiant Eucharistiją“. Kalbėdamas apie būtinybę švęsti sekmadienį ir nuolat dalyvauti šv. Mišiose, ganytojas sakė: „Eucharistijos kongresas pasieks savo tikslą, jei žmonės, kurie iki šiol buvo abejingi savo religinėms pareigoms ir sovietiškai žiūrėjo į sekmadienį, o ypač į šv. Mišias, skirs pakankami dėmesio tarp mūsų gyvenančiam ir mus savo Žodžiu, Kūnu ir Krauju maitinančiam Kristui“. Baigdamas arkivyskupas klausė susirinkusiųjų: „Ar Eucharistija tau yra jau surastas lobis? Dabar, švęsdami Eucharistiją, pabandykime kiekvienas sau atsakyti į šį klausimą“.

Po šv. Mišių Telšių vyskupas J. Boruta su visais vyskupais ir kunigais prie monstrancijoje išstatyto Švč. Sakramento paaukojo visą savo vyskupiją Eucharistiniam Jėzui ir perskaitė pasiaukojimo aktą. Po šio akto per Švėkšnos miestelį iš parko link bažnyčios pajudėjo įspūdinga didžiulė procesija, kurioje kiekviena parapija nešė savo vėliavas, giedojo jungtinis choras. Nors be perstojo lijo smarkus lietus, žmonės ėjo kartu su savo Išganytoju, esančiu Eucharistijoje. Eucharistinė procesija baigėsi šimtametėje bažnyčioje. Po procesijos svečiai ir valdžios atstovai vėl rinkosi parke, kur vyko agapė ir susirinkusiuosius linksmino iš Ventos atvykusi kapela „Ventukai“. Po agapės Švėkšnos bažnyčioje vyko sakralinės muzikos koncertas. Įvairius kūrinius atliko iš Vilniaus atvykęs kolektyvas „Musica humana“, kuriam vadovauja prof. Vizgirda. Po koncerto susirinkusieji bažnyčioje turėjo galimybę pažiūrėti filmą apie Švėkšną, jos bažnyčią bei apylinkes ir dar geriau susipažinti su šio gražaus Žemaitijos miestelio garsia istorija bei dabarties aktualijomis. Iki pat vėlaus vakaro Švėkšnoje vyko įvairūs koncertai bei renginiai, nes miestelis šventė ir savo 496-ąsias metines. Miestelio šventę vainikavo 24 val. surengta mažoji ugnies fiesta ir fejerverkai.

Šis puikiai pavykęs renginys – be galo svarbus akcentas šiais Eucharistijos metais, kada visas katalikiškas pasaulis yra kviečiamas gerai suvokti Eucharistijos svarbą ir būtinybę žmogaus gyvenime. O tokia galimybė išreikšti priklausomybę Kristui ir Jo Bažnyčiai atsiranda tikintiesiems Eucharistijos kongresų, koks įvyko Švėkšnoje, dėka. Tai didžiulis nuopelnas Telšių vyskupo J. Borutos bei organizatorių – pirmininko Telšių vyskupo generalvikaro prel. J. Šiurio, vicepirmininko Šilutės dekanato vicedekano, Švėkšnos klebono kan. Petro Vincento Stuko ir visų organizacinio komiteto narių.

Telšių vyskupijoje dar keturi dekanatai laukia Eucharistijos kongresai, kurių metu tikintieji toliau kviečiami gilintis į Eucharistijos slėpinį ir nuolat iš naujo išgyventi Jėzaus Kristaus, kuris ateina duonos pavidalu, meilę žmogui. Kongreso uždavinys, kurio turime siekti kiekvienas, aiškus – šioje Duonoje mes turime susitikti patį Viešpatį ir šį susitikimo džiaugsmą ir didybę nuolat iš naujo išgyventi.

Švėkšna, Šilutės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija