Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sakralinės muzikos koncertai

Liepos pirmąjį sekmadienį Tverų Švč. Mergelės Marijos Aplankymo ir Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčiose vyko sakralinės muzikos koncertas iš ciklo „Gaudžia istoriniai vargonai“. Tveruose toks koncertas įvyko iš ryto, po Votyvos, o Šilalėje – po vakarinių šv. Mišių. Tveriškiams šį koncertą pristatė Tverų parapijos klebonas kun. Edgaras Petkevičius, o šilališkiams – šios parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis.

Gerą valandą trukusiuose koncertuose Tveruose ir Šilalėje vargonavo praėjusių metų pirmojo vargonininkų konkurso laureatė Jurgita Kazakevičiūtė, aktyviai koncertuojanti Lietuvoje ir už jos ribų. Ji yra uteniškė, Lietuvos muzikos akademijoje įgijusi vargonų ir fortepijono specialybes, baigusi vargonų magistrantūros studijas. Be to, yra studijavusi Austrijoje, „Mocarteuno“ universitete.

Jos kolega Giedrius Prunckus (baritonas), kilęs iš Šiaulių, taip pat yra baigęs Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakultetą, kuriame įgijo magistro diplomą ir vėliau studijavo Vokietijoje, Leipcigo aukštojoje muzikos mokykloje. 2001 metas tapo S.Baro vokalistų konkurso laureatu. Dabar šis solistas studijuoja Lietuvos muzikos akademijos antrame meno aspirantūros kurse, prof. Virgilijaus Noreikos klasėje.

Šie du įžymūs muzikai, koncertavę Tveruose ir Šilalėje, savo koncertinėje programoje atliko J.E.Valterio tris choralus vargonams religinėmis temomis, A.Straelo sakralinį kūrinį „Pieta. Sigore“, G.H. Handelio „Ariją“, A.Piechler „Bažnytinę ariją“ iš „Itališkosios siuitos“ ir kitų įžymių kompozitorių sakralinių kūrinių. Ypač visus sužavėjo J.Kazakevičiūtės ir G.Prunckaus atlikta F.Šuberto „Ave, Maria“.

Šį sakralinės muzikos ciklą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Tveriškiai ir šilališkiai, dalyvavę šiame koncerte, džiaugėsi galimybe prisiliesti prie sakralinės muzikos klasikos.

Pranciškus Žukauskas

Tverai–Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija