Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Palaidotas Saudo Arabijos karalius

Taip atrodė Saudo Arabijos
karalius Fahdas 2004 m.
vasario 10 d.

Kuklios ceremonijos metu antradienį Rijade palaidotas Saudo Arabijos karalius Fahdas. Pamaldose už mirusįjį Didžiojoje mečetėje Rijade dalyvavo daugiau kaip 30 valstybių ir vyriausybių vadovų iš arabų ir musulmonų pasaulio. Vakarų atstovai, tarp jų – Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas ir Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Čarlzas, vakare su užuojautos vizitu lankėsi pas naująjį šalies karalių Abdulą.

84 metų karalius Fahdas po ilgos ligos mirė pirmadienį. Karalių Fahdą prieš 10 metų ištiko insultas ir nuo to laiko jis buvo silpnos sveikatos, o karalystės valdymo reikalai buvo patikėti jo netikram broliui kronprincui Abdulai, kuris jau daug metų ėjo oficialias pareigas.

Valdant karaliui Fahdui, užsienio politikos pamatu tapo artimi šios konservatyvios musulmonų valstybės ryšiai su Vašingtonu. Jis siūlė nepertraukiamą naftos tiekimą mainais į JAV paramą. Toks susitarimas turėjo garantuoti Saudo Arabijai stabilumą neramiame regione. Karalystė yra daugiausia naftos išgaunanti valstybė, jai priklauso ketvirtadalis visos planetos naftos atsargų.

Remiantis puritoniška Saudo Arabijos monarchijos tradicija, gedulo iškilmės Fahdui pagerbti sąmoningai buvo labai kuklios. Daugybė arabų ir musulmonų pasaulio atstovų Didžiojoje mečetėje dalyvavo pamaldose už mirusįjį. Tarp gedinčiųjų buvo Maroko, Afganistano, Indonezijos, Tuniso ir Sirijos vadovai. Po pamaldų, kurios truko tik maždaug penkiolika minučių, į rudą audeklą suvyniotas jo kūnas buvo nuvežtas į kapines ir palaidotas dalyvaujant šeimos nariams. Ant kapo bus pastatytas kuklus akmuo, ant kurio nebus jokio užrašo – netgi vardo. Paprasta laidotuvių ceremonija aiškinama islamo papročiu garbinti vien tik Dievą.

Gedulo iškilmės praėjo be incidentų. Sostinėje buvo imtasi aktyvių saugumo priemonių. Rijadą praeityje ne kartą drebino kruvini išpuoliai. Prieš dvejus metus per kelias savižudiškas atakas žuvo mažiausiai 34 žmonės.

Fahdas buvo laikomas vienu paskutiniųjų pasakų karalių, kurie nebijodami demonstravo savo milžiniškus turtus. Jis paliko prabangias rezidencijas, be kita ko – Ispanijoje ir prie Ženevos ežero.

Saudo Arabijos visuomenė yra susiskaldžiusi. Daugelis jaunų šalies piliečių yra orientuoti į Vakarus ir išvažiuoja mokytis į užsienį. Antra vertus, egzistuoja stipri islamo kryptis, kuri peikia prabangų karališkųjų rūmų gyvenimą ir glaudžius santykius su JAV.

Naujasis karalius Abdula, stebėtojų vertinimu, yra už tęstinumą. Jis yra mėgstamas, nes laikomas pamaldžiu musulmonu ir ne kartą yra kritikavęs išlaidų savo šeimos gyvenimo stilių. Tačiau daugelis klausia, ar jau dabar 80-ies metų Abdula per savo kadenciją galės pradėti dideles reformas. Šį trečiadienį jis oficialiai buvo karūnuotas karaliumi.

Pagal dpa-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija