Atnaujintas 2005 rugpjūčio 12 d.
Nr.59
(1360)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Dvigubas šv. Onos bažnyčios jubiliejus

Naujasis Lazdijų klebonas
kun. Gintaras Urbštas

Šv. Mišias aukoja Šeštokų
klebonas kun. Kęstutis Stankevičius
Vytauto Babkausko nuotraukos

LAZDIJAI. Pirmoji nedidelė medinė bažnytėlė Lazdijuose buvo pastatyta 1560 metais Stanislovo Davainio pastangomis. Joje Dievui ir žmonėms tarnystę atliko kun. Stanislovas Timinskis. Šie metai ir žymi mūsų parapijos įkūrimo pradžią. Keitėsi kartos ir bažnyčios pastatai... Dabartinė pastatyta 1895 metais, konsekruota vyskupo Antano Baranausko ir jai suteiktas Šv. Onos titulas. Taigi šventėme du jubiliejus: parapijos – 445 ir bažnyčios – 110 metų. Iškilmės vyko per titulinius Šv. Onos atlaidus.

Šių metų liepą keitėsi kunigai. Dar vis jaučiamą nostalgiją klebonui Rimantui nuslopino į parapiją paskirtas jaunas kunigas, klebonas, vicedekanas Gintaras Urbštas. Jis, ,,kap dzūkiškai sakanc, cikras gaspadorus“ sukvietė parapijiečius talkai. Visi, kurie tik galėjo, šveitė ir gražino bažnyčios vidų. Darbams vadovavo ir patys aktyviausi darbininkai buvo klebonas, zakristijonas Antanas Žukauskas, klierikai, pastoracinės tarybos branduolys, jaunimo choriukas, Elė Kaškelytė ir kiti parapijiečiai. Kaip visada, nepriekaištingai gėlėmis išpuošė šventorių Nijolė Vyšniauskienė. Bažnyčioje akį malonino verslininkų R.V.Žukauskų paruoštos puokštės ir Onutės Bernatavičienės, Monikos Gražulevičienės, Danutės Liaukevičienės ir kitų moterų nupintų vainikų liūliuojančios girliandos. Išgražėjusi ir tviskanti bažnyčia liepos 31 dieną priėmė savus ir svečius. Atlaiduose dalyvavo septyni kunigai, trys diakonai, klierikas. Prieš Sumą Marija Biveinienė trumpai paminėjo bažnyčios nueitą kelią po nepriklausomybės atkūrimo – Atgimimo. Priminė į ją atėjusių jaunų, dvasingų, išsilavinusių kunigų – vikarų nuveiktus darbus. Kun. Kęstutis Žemaitis, dabar teologijos mokslų daktaras, profesorius, buvo pirmasis parapijos žiburys, sužibėjęs sielovadiniame darbe ir visuomeniniame gyvenime. Jį pakeitė kun. Antanas Matusevičius, kuris tęsė ir praturtino švietėjišką veiklą. Kun. Antanas Mickevičius daug dirbo su jaunimu. Toliau pradėtus darbus tęsė kunigai Gintautas Kuliešius, Antanas Kereišis. Legendine asmenybe Lazdijuose tapo klebonas monsinjoras Vincentas Jalinskas. Jis bažnyčią pavertė ne tik puošnia, paauksuotais altoriais šventove, bet ir savo dvasingumu, nemeluota meile žmonėms praturtino vidinį parapijiečių pasaulį, atvedė juos į Dievo namus. Bažnyčia tapo parapijos bendruomenės namais. Jį mylėjo vaikai ir suaugę. M. Biveinienė su didele pagarba prisiminė klebono, dekano kun.Gvidono Dovidaičio pastangas įgyvendinant naujus Bažnyčios reikalavimus, o ypatingai vieną jų – tikybos dėstymo įvedimą mokyklose. Čia dirbantys tikybos mokytojai ir šiandien dėkingi už jo išmintį ir dalykiškumą. Jau istorija tapo ir klebono kun. Rimanto Baltrušaičio tarnystė Lazdijų parapijoje. Jo pradėtus prasmingus darbus, kaip ,,Atgaivink“ programos nagrinėjimą, gyvojo Rožinio atgaivinimą, jaunimo choro tolesnius žingsnius ir prasmingą dvasinio tobulėjimo kelią Bažnyčioje, kaip parapijos bendruomenėje, toliau tęsia mūsų naujasis klebonas kun. G.Urbštas.

Sumos šv. Mišias aukojo Šeštokų parapijos klebonas kun. Kęstutis Stankevičius, homiliją sakė Vašingtone studijuojantis kun.Vaidotas Labašauskas. Jis sakė, kad mes negalime pasirinkti gimimo datos, kūno išvaizdos, šeimos, šalies ir mirties dienos. Tačiau mes galime pasirinkti arba atmesti Dievo meilę ir tai, kur mes būsime po mirties. Kunigas priminė, kad Jėzus Kristus prieš 2000 metų prisikėlė iš numirusių, ir Jis yra mūsų gyvenimo pradžia ir pabaiga, Jis – Dievo dovana mums. Jeigu mylėsime Dievą, galėsime amžinai būti kartu su Juo, nes tik mes patys turime pasirinkimo laisvę: Dangų arba pragarą...

Parapijos pastoracinė taryba M.Biveinienės iniciatyva kaip auką Dievui atnešė naują paveikslo ,,Madona su kūdikiu ir šv. Ona“ nuotrauką, piligriminėms kelionėms skirtą vėliavą, javų pėdą, duonos kepalą, vaisius, duoną ir vyną; juos įprasmino tam skirtais žodžiais.

Spaudos sekcija išleido parapijos laikraštį ,,Šviesa“. Jau tapo tradicija, kad rajono laikraštis ,,Dzūkų žinios“ suteikia galimybę mums parengti proginį katalikišką puslapį ir pluoštelį šio laikraščio padovanoja parapijiečiams.

Po iškilmingų šv. Mišių vyko agapė. Pagrindiniai jos rėmėjai – verslininkai sesuo ir brolis Dainora ir Egidijus Jurkevičiai. Ją papildė visi susirinkusieji savo atsineštomis gėrybėmis. Susirinkusiems koncertavo rajono neįgaliųjų ansamblis ,,Atjauta“ (vad. Romas Mazėtis), renginį nuotaikingai vedė jų pirmininkas Jonas Ambrasiūnas.

Reikia tikėti ir tuo, kad susirinkusius lietaus debesis išsklaidė ir gaivų orą padovanojo Dievas, nes mes Jo prašėme to nuoširdžia malda. Apvalę sielas nuo nuodėmių, pasistiprinę Gyvąja Dievo Duona, pamokančiu Dievo žodžiu ir prasmingomis pamokslininko mintimis, nuoširdžiai pabendravę su artimu išsiskirstėme šiek tiek geresni, tobulesni.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija